Éjszaka benyújtották azt a törvénymódosítást, amely ezt lehetővé tenné. Egy beszúrt félmondatban sűrűsödik a lényeg, vette észre a Portfolio.

Éjszaka olyan törvénymódosító javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, amely lehetővé tenné az értékpapírok tokenizációját, azaz a blockchain technológiával történő digitalizációját. A 2007-ben elfogadott, befektetési vállalkozásokat és az árutőzsdei szolgáltatókat, valamint az általuk végezhető tevékenységeket szabályozó törvény 6. paragrafusa egészül ki egy erre vonatkozó félmondattal, szúrta ki a Portfolio:

"Pénzügyi eszköz – ideértve annak megosztott főkönyvi technológia útján kibocsátott formáját is..."

A közbeszúrt félmondat azt jelenti, hogy a módosító elfogadása után az értékpapírpiaci szereplők blokklánc technológiát felhasználva is kibocsáthatnak értékpapírokat. A pénzügyi szektort érintő törvények módosításáról címen futó salátatörvényt ugyan Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyzi, de a javaslat előadójaként Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert nevezi meg.

"A kriptoeszközök egy része a hatályos közösségi és magyar szabályozás alapján már most is a pénzügyi eszköz kategóriájába tartozik, így ezen eszközökre, illetve ilyen eszközök kibocsátóira valamennyi ágazati szabályozás vonatkozik." Az, hogy pénzügyi eszközöket lehet tokenizálni, vagy a hagyományos eszközöket blockchainre alapozva, azaz tokenizálva is ki lehet bocsátani, javíthatja a kereskedési és kereskedés utáni folyamatok hatékonyságát – fogalmaz a javaslat indoklása.

Az azonban, hogy a pénzügyi eszköz kibocsátását, rögzítését, átruházását és tárolását elosztott főkönyvi technológiával is meg lehet oldani, nem eredményezi a fennálló fogalmi rendszer módosítását. A "tokenalapú rendszerek sikeressége attól függ, hogy – legalább átmenetileg – mennyire jól működnek együtt a hagyományos elszámoláson alapuló rendszerekkel" – hangsúlyozza az indoklási rész. Tehát technológiától függetlenül a tokenizált kibocsátásnak is meg kell felelnie minden ágazati előírásnak.

Továbbra is az MNB kezében futnak össze a szálak

A Portfolio fontosnak tartja kiemelni, hogy a javaslat szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feladata az elosztott főkönyvi rendszerek felügyelete és ellenőrzése.

Bár a magyar központi banknak a kriptopénzekkel kapcsolatban meglehetősen merev (elutasító) volt az álláspontja, a blockchain technológián alapuló digitális jegybanki pénz bevezetésének lehetőségét már vizsgálja egy ideje – igazodva a nemzetközi trendekhez.

Eddig azonban elsősorban csak elméleti szinten foglalkoztak a kérdéssel. Az első látványosabb gyakorlati lépés az volt, amikor idén tavasszal a Pénzmúzeummal közösen elindítottak egy fiatalokat célzó pilotot, a Digitális Diákszéf mobilappot. Az MNB az appon keresztül nem csak a digitális pénzügyi szolgáltatásokat népszerűsíti, hanem maga is gyakorlati tapasztalatokat akar szerezni egy digitális jegybankpénz működtetéséről. Akkor az MNB úgy nyilatkozott, hogy technológiai oldalról minden feltétel adott lenne a gyors bevezetéshez.

Amennyiben a módosítót elfogadja az Országgyűlés, az komoly lehetőségeket nyit a blockchain technológiában utazó fejlesztő cégek előtt. Ha a tokenizált kibocsátás teret nyer, akkor elvileg gyorsabbá, olcsóbbá és biztonságosabbá is válhat az értékpapírkereskedelem, miközben az MNB valós időben láthatja a folyamatokat, így a csalásmegelőzés is hatékonyabbá válhat.

Elmélet és gyakorlat

Ezek a várakozások. Ám a valós kimenet gyakran nagyon más is lehet, mint ami az emélet alapján várható. Az ausztrál értéktőzsde például nagyon befürdött a blockchainnel (PDF). Több év munka és 170 millió (amerikai) dollárnyi pénz elégetése után úgy döntöttek, hogy egyelőre nem térnek át bloickchainre, mert az elosztott főkönyvi rendszer lassította a kereskedési folyamatokat, az okosszerződések butának bizonyultak stb. A projektet felülvizsgáltatták az Accenture-rel, melynek szakértői arra jutottak, hogy talán nem a blockchain a legjobb választás tőzsdei tranzakciókhoz...

Piaci hírek

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.