Éjszaka benyújtották azt a törvénymódosítást, amely ezt lehetővé tenné. Egy beszúrt félmondatban sűrűsödik a lényeg, vette észre a Portfolio.

Éjszaka olyan törvénymódosító javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, amely lehetővé tenné az értékpapírok tokenizációját, azaz a blockchain technológiával történő digitalizációját. A 2007-ben elfogadott, befektetési vállalkozásokat és az árutőzsdei szolgáltatókat, valamint az általuk végezhető tevékenységeket szabályozó törvény 6. paragrafusa egészül ki egy erre vonatkozó félmondattal, szúrta ki a Portfolio:

"Pénzügyi eszköz – ideértve annak megosztott főkönyvi technológia útján kibocsátott formáját is..."

A közbeszúrt félmondat azt jelenti, hogy a módosító elfogadása után az értékpapírpiaci szereplők blokklánc technológiát felhasználva is kibocsáthatnak értékpapírokat. A pénzügyi szektort érintő törvények módosításáról címen futó salátatörvényt ugyan Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyzi, de a javaslat előadójaként Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert nevezi meg.

"A kriptoeszközök egy része a hatályos közösségi és magyar szabályozás alapján már most is a pénzügyi eszköz kategóriájába tartozik, így ezen eszközökre, illetve ilyen eszközök kibocsátóira valamennyi ágazati szabályozás vonatkozik." Az, hogy pénzügyi eszközöket lehet tokenizálni, vagy a hagyományos eszközöket blockchainre alapozva, azaz tokenizálva is ki lehet bocsátani, javíthatja a kereskedési és kereskedés utáni folyamatok hatékonyságát – fogalmaz a javaslat indoklása.

Az azonban, hogy a pénzügyi eszköz kibocsátását, rögzítését, átruházását és tárolását elosztott főkönyvi technológiával is meg lehet oldani, nem eredményezi a fennálló fogalmi rendszer módosítását. A "tokenalapú rendszerek sikeressége attól függ, hogy – legalább átmenetileg – mennyire jól működnek együtt a hagyományos elszámoláson alapuló rendszerekkel" – hangsúlyozza az indoklási rész. Tehát technológiától függetlenül a tokenizált kibocsátásnak is meg kell felelnie minden ágazati előírásnak.

Továbbra is az MNB kezében futnak össze a szálak

A Portfolio fontosnak tartja kiemelni, hogy a javaslat szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feladata az elosztott főkönyvi rendszerek felügyelete és ellenőrzése.

Bár a magyar központi banknak a kriptopénzekkel kapcsolatban meglehetősen merev (elutasító) volt az álláspontja, a blockchain technológián alapuló digitális jegybanki pénz bevezetésének lehetőségét már vizsgálja egy ideje – igazodva a nemzetközi trendekhez.

Eddig azonban elsősorban csak elméleti szinten foglalkoztak a kérdéssel. Az első látványosabb gyakorlati lépés az volt, amikor idén tavasszal a Pénzmúzeummal közösen elindítottak egy fiatalokat célzó pilotot, a Digitális Diákszéf mobilappot. Az MNB az appon keresztül nem csak a digitális pénzügyi szolgáltatásokat népszerűsíti, hanem maga is gyakorlati tapasztalatokat akar szerezni egy digitális jegybankpénz működtetéséről. Akkor az MNB úgy nyilatkozott, hogy technológiai oldalról minden feltétel adott lenne a gyors bevezetéshez.

Amennyiben a módosítót elfogadja az Országgyűlés, az komoly lehetőségeket nyit a blockchain technológiában utazó fejlesztő cégek előtt. Ha a tokenizált kibocsátás teret nyer, akkor elvileg gyorsabbá, olcsóbbá és biztonságosabbá is válhat az értékpapírkereskedelem, miközben az MNB valós időben láthatja a folyamatokat, így a csalásmegelőzés is hatékonyabbá válhat.

Elmélet és gyakorlat

Ezek a várakozások. Ám a valós kimenet gyakran nagyon más is lehet, mint ami az emélet alapján várható. Az ausztrál értéktőzsde például nagyon befürdött a blockchainnel (PDF). Több év munka és 170 millió (amerikai) dollárnyi pénz elégetése után úgy döntöttek, hogy egyelőre nem térnek át bloickchainre, mert az elosztott főkönyvi rendszer lassította a kereskedési folyamatokat, az okosszerződések butának bizonyultak stb. A projektet felülvizsgáltatták az Accenture-rel, melynek szakértői arra jutottak, hogy talán nem a blockchain a legjobb választás tőzsdei tranzakciókhoz...

Piaci hírek

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.