Az MI-chatbot gyorsan és hatékonyan ülteti át a természetes nyelvi bemeneteket programkódokra, ami a robotikában is új lehetőségeket teremt a Microsoft kutatói szerint.

Bár az eddigi fellépés minimum felemásra sikerült, az biztos, hogy a Microsoft és a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI együttműködése valóságos őrületet indított a mesterséges intelligencia által vezérelt technológia világában. Sőt úgy tűnik, hogy a Microsoft kutatói máris emelni próbálják a tétet: a társaságnál már a ChatGPT képességeinek kiterjesztését vizsgálják a robotikára, hogy robotkarokat, drónokat, otthoni asszisztenseket és más platformokat vezéreljenek intuitív utasításokkal, lényegében kiengedve a ChatGPT-t a számítógép képernyőjének korlátai közül.

A társaság oldalán közzétett beszámolóból kiderül, hogy a kutatás során megvizsgálják, képes-lehet-e a ChatGPT a fizikai világot értelmezve robotikai feladatok elvégzésére. Arra sokan számítanak, hogy a technológia számos iparágat, így az oktatást, az írást, a szoftverfejlesztést vagy akár a művészetet is felforgatja majd, de még izgalmasabb kérdés, hogy meg lehet-e tanítani a modellt a működési környezet összefüggéseinek figyelembe vételére, vagyis annak értelmezésére, hogy a robotok fizikai tevékenysége hogyan változtathatja meg a külső világ állapotát.

Felfogni is nehéz a lehetőségeket

A bejegyzésben Microsoft kutatói azon az egyszerű példán keresztül mutatják be a dolog nagyszerűségét, mintha egy otthoni asszisztensnek csak annyit kéne mondanunk, hogy "kérlek, melegítsd meg az ebédemet" – ha belegondolunk, egészen elképesztő dolog lenne, ha a robot mindössze ennyiből képes lenne az elejétől a végéig megbízhatóan végrehajtani a feladatot. Ehhez persze hozzáteszik, hogy eddigi munkájuk "a lehetségesnek csak egy töredéke", és figyelmeztetnek, hogy a ChatGPT ilyen kimeneteit nem szabad gondos elemzés nélkül telepíteni.
 


A kutatók az oldalon részletezik, hogyan használtak bizonyos parancsokat annak érdekében, hogy a ChatGPT átvegye az irányítást egy kis drón felett, és például tárgyakat találjon meg a szobában egy aránylag komplex utasítás részeként. Mint kiderült, a ChatGPT éppen azárt alkalmas az ilyen parancsok végrehajtására, amiért a technológia jónéhány szakembert aggodalommal töltel, és amiért egész iparágakat bolygatott fel az ilyen MI-eszközök bevezetésének a lehetősége: a chatbot gyorsan és hatékonyan ülteti át a természetes nyelvi bemeneteket programkódokra.

Részletek a Microsoft Autonomous Systems and Robotics Group jelentésében »

Piaci hírek

Bullshit-detektor készül a mesterséges intelligenciához

Oxfordi kutatók által fejlesztett technológia enyhítené a generatív mesterséges intelligencia állandó problémáját, a magabiztosan kinyilatkoztatott hülyeségeket.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.