Az MI-chatbot gyorsan és hatékonyan ülteti át a természetes nyelvi bemeneteket programkódokra, ami a robotikában is új lehetőségeket teremt a Microsoft kutatói szerint.

Bár az eddigi fellépés minimum felemásra sikerült, az biztos, hogy a Microsoft és a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI együttműködése valóságos őrületet indított a mesterséges intelligencia által vezérelt technológia világában. Sőt úgy tűnik, hogy a Microsoft kutatói máris emelni próbálják a tétet: a társaságnál már a ChatGPT képességeinek kiterjesztését vizsgálják a robotikára, hogy robotkarokat, drónokat, otthoni asszisztenseket és más platformokat vezéreljenek intuitív utasításokkal, lényegében kiengedve a ChatGPT-t a számítógép képernyőjének korlátai közül.

A társaság oldalán közzétett beszámolóból kiderül, hogy a kutatás során megvizsgálják, képes-lehet-e a ChatGPT a fizikai világot értelmezve robotikai feladatok elvégzésére. Arra sokan számítanak, hogy a technológia számos iparágat, így az oktatást, az írást, a szoftverfejlesztést vagy akár a művészetet is felforgatja majd, de még izgalmasabb kérdés, hogy meg lehet-e tanítani a modellt a működési környezet összefüggéseinek figyelembe vételére, vagyis annak értelmezésére, hogy a robotok fizikai tevékenysége hogyan változtathatja meg a külső világ állapotát.

Felfogni is nehéz a lehetőségeket

A bejegyzésben Microsoft kutatói azon az egyszerű példán keresztül mutatják be a dolog nagyszerűségét, mintha egy otthoni asszisztensnek csak annyit kéne mondanunk, hogy "kérlek, melegítsd meg az ebédemet" – ha belegondolunk, egészen elképesztő dolog lenne, ha a robot mindössze ennyiből képes lenne az elejétől a végéig megbízhatóan végrehajtani a feladatot. Ehhez persze hozzáteszik, hogy eddigi munkájuk "a lehetségesnek csak egy töredéke", és figyelmeztetnek, hogy a ChatGPT ilyen kimeneteit nem szabad gondos elemzés nélkül telepíteni.
 


A kutatók az oldalon részletezik, hogyan használtak bizonyos parancsokat annak érdekében, hogy a ChatGPT átvegye az irányítást egy kis drón felett, és például tárgyakat találjon meg a szobában egy aránylag komplex utasítás részeként. Mint kiderült, a ChatGPT éppen azárt alkalmas az ilyen parancsok végrehajtására, amiért a technológia jónéhány szakembert aggodalommal töltel, és amiért egész iparágakat bolygatott fel az ilyen MI-eszközök bevezetésének a lehetősége: a chatbot gyorsan és hatékonyan ülteti át a természetes nyelvi bemeneteket programkódokra.

Részletek a Microsoft Autonomous Systems and Robotics Group jelentésében »

Piaci hírek

Ismerni véljük, félünk tőle és kevesen használjuk, mi az?

Ha hinni lehet egy hazai kutatás eredményeinek, akkor a válasz természetesen a mesterséges intelligencia, illetve a szövegalkotásra trenírozott generatív algoritmusok.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.