A cég önvezető rendszerének (vélt vagy valós) hibái miatt rengeteg pert indítottak már, de ez volt az első olyan ügy, amelynek az alapját egy halálos közlekedési baleset adta.
Hirdetés
 

A héten az alapító-vezető Elon Musk mellett a részvényesek is idegesen várhatták annak a kaliforniai bírósági tárgyalásnak az ítélethirdetését, amelyben egy még 2019-ben történt, halálos kimenetelű közúti baleset miatt perelték be a Teslát. Az árfolyam végül nem indult zuhanórepülésbe, mivel az esküdtek szerint nem állapítható meg az autógyártó felelőssége a tragédia kapcsán.

A balesetben a Model 3-as Tesláját nem sokkal korábban vásárló sofőr életét vesztette, miután egy Los Angeles melletti autópályán nagyjából 100 km/h-s sebességgel hirtelen élesen letért az útról és egy fának ütközött. A szerencsétlenségben a jármű két utasa, köztük egy akkor 8 éves kisfiú is súlyosan megsérült.

A felperesek ügyvédei azt igyekeztek bebizonyítani, hogy a Tesla Autopilot rendszere alapvetően egy kiforratlan, hibás technológia volt (és jórészt még ma is az), amiről a gyártónak is tudomása volt, mégis teljes értékű önvezető technikaként reklámozta és értékesítette vele az autóit. A nyitóbeszédében az is elhangzott, hogy a "túlzott kormányvezérlés ismert probléma a Teslánál".

A Tesla ezzel szemben tagadta, hogy létezne ilyen hiba, mivel a felperesek által idézett jelentés csak elméletileg lehetséges problémákat igyekezett beazonosítani. A vállalat szerint pontosan ez a tanulmány tette lehetővé azt, hogy olyan megoldást építsenek be, ami teljesen kizárja ennek a lehetőségét. A cég a maga részéről emberi hibára vezette vissza az esetet, illetve azt sem látta bizonyítottnak, hogy az Autopilot egyáltalán be volt kapcsolba a baleset idején. A Tesla védekezését megkönnyítette, hogy a sofőr a vérminta alapján vezetés előtt alkoholt fogyasztott.

Precedens lehet belőle

Bár a Teslát számtalan kisebb-nagyobb ügy miatt perelik Amerikában, a fenti ügy azért számít kiemelt jelentőségűnek, mivel ez az első olyan ítélet, amelyet halálos kimenetelű baleset kapcsán hoztak. A vállalat számára így ez a győzelem nem csak a mostani kártérítés "megspórolását" eredményezi, hanem kihatással lehet a már folyamatban lévő több másik, súlyos kimenetelű incidens miatt indított jogi eljárások lezárására is.

Mindazonáltal az önvezető rendszerek potenciális veszélyei nem kizárólag a Teslánál jelentkeznek. Épp a napokban számoltunk be például arról, hogy a General Motorshoz tartozó Cruise teljesen leállítja autonóm taxikból álló flottáit, miután a kaliforniai közlekedési hatóságok visszavonták az üzemeltetési engedélyét, mert egyik járműve elütött és maga alá szorított egy zebrán szabálytalanul átkelő gyalogost, akit egyébként egy emberi sofőr vezette autó sodort a robotaxi útjába.

Konzumer tech

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.