A SpaceX vezetője mindezt egy jövőre tervezett rakétakísérlet 60 százalékosra becsült sikeréhez köti.

A SpaceX alapító vezérigazgatója, Elon Musk vasárnap lengette be, hogy az ügyfelek abban a pillanatban elkezdhetik előrendelni a helyeket a Marsra szóló utazásokra, amint a Staship (a SpaceX által fejlesztett, hosszú időtartamú emberes küldetésekre is alkalmas rakétarendszer) sikeresen visszatér első Föld körüli repüléséről. A Twitter-üzenet válasz volt egy másik felhasználó kérdésére, amely a Starship fejlesztésének felgyorsításáról és a "Marsi Technokrácia" felépítéséről szólt – ennek megfelelően most sem világos, hogy átgondolt posztról vagy a Musktól megszokott, tizenkilencre lapot riposztról van szó.

Maga a Starship egy több milliárd dolláros, több mint 50 méter magas rakéta, a Starship-Super Heavy (korábban Big Falcon Rocket, BFR) kódnéven futó rakétarendszer új generációs képviselője. A SpaceX célja a bolygóközi utazásokhoz is megfelelő hatótávolságú, teljes egészében újrafelhasználható rakéták kifejlesztése, ami technikailag és anyagilag is megvalósíthatóvá tenné a Marsra való rendszeres űrutazást. A tervek szerint a legelső kereskedelmi felhasználások a Föld és a Hold közti űrturistáskodást, illetve a földi közlekedést célozzák majd – az első tesztrepülés céldátuma 2020, az első holdturisták pedig legkorábban 2023-ban szállhatnak fel.

Sűrű a program a SpaceX-nél

A rendszer része a Starship űrhajó mellett a 60 méternél is magasabb Super Heavy hordozórakéta, amely képes a kilövést követően visszatérni az indítóállomásra. A SpaceX jelenleg Texasban teszteli a különféle koncepciókat és hajtóműveket, Musk korábban 60 százalék esélyt adott rá, hogy az új űrhajó jövőre már sikeresen Föld körüli pályára állhat. A távlati célok között egy 2022-es teherszállító és egy 2024-es emberes küldetés szerepel a Mars felé. A SpaceX vezérigazgatója egyébként egy kevésbé jól sikerült Twitter-üzenetet is kilőtt az "Occupy Mars" idézettel, amelyhez azonban a Holdat ábrázoló képet sikerült csatolnia.

Eközben éppen most zajlik a Falcon Heavy eddigi legfontosabb erőpróbája: helyi idő szerint hajnali fél háromkor ismét fellövik a rakétát, amelyet követően a két gyorsító rakéta is újra visszatér majd. A Falcon Heavy legelső kilövésére már tavaly sor került, de a mostani hatórás vállalkozást több szempontból is az eddigi legfontosabb és legnehezebb feladatnak nevezik. Azon túl, hogy egy atomórát is az űrbe juttat, a különböző pályákra álló műholdak miatt a második fokozatot összesen négyszer gyújtják be a tervek szerint. Az élő közvetítést ezen a csatornán lehet követni:
 


Ha minden az elképzelések szerint halad, akkor valami olyasmire kell majd számítani, mint amit az alábbi animáció is bemutat:
 


A SpaceX legutóbb néhány héttel ezelőtt hallatott magáról, amikor bejelentette, hogy a cég komoly lépést tett a jövőben felállítandó Starlink globális műholdas internetszolgáltatás felé. Május végén ugyanis sikeresen fellőtték a Falcon 9 hordozórakétát a hálózat kiépítéséhez szükséges műholdak első 60 darabjával. A kétszer is elhalasztott kilövés ezúttal hibátlanul sikerült zajlott, az újra felhasználható Falcon 9 pedig simán landolt az Atlanti-óceánon várakozó platformon.

A Starlink egyébként önmagában is 12 ezer műhold pályára állítását célozza, emellett az Amazon és a Facebook is sok ezer egységet juttatna fel saját hálózatához – nem csoda, hogy a csillagászok már hevesen tiltakoznak a szabad szemmel is látható műholdhadsereg ellen, ami a megfigyelések és az éjszakai természet szempontjából is komoly következményekkel járhat.

Piaci hírek

Indiai technológiai központok lettek a kiberbűnözés fellegvárai

És hogy ez miért probléma? Például mert ezekből a központokból nyújt globális informatikai szolgáltatásokat egy sor vállalat.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.