Mintha a Covid-19-nek a kockázati befektetésekre épp az ellenkező hatása lenne, mint a világgazdaság egészére.

Kétszázötven oldalnyi grafikongyűjteménnyel (PDF) foglalta össze a CB Insights, hogy mi történt a kockázati tőkebefektetések környékén 2021 harmadik negyedévében. Az adatokból egyértelmű: nagyon pörög ez a piac. Egy év alatt 311-gyel gyarapodott az unikornisok (a legalább egymilliárd dollárra értékelt értékelt startupok) száma. Jelenleg 848 unikornis szerepel a lap rendszeresen frissülő adatbázisában, melyek közül 127 az idei harmadik, 140 pedig a második negyedévben került be a klubba.

Ebben a versenyben egyébként Európa messze az USA mögött kullog. A harmadik negyedév 127 új unikornisa közül 69 született az USA-ban, 30 Ázsiában, míg Európában csak 15. Ám ezek a cégek sem sietnek a tőzsdére, az exiteknél a felvásárlások gyarapodtak, a tőzsdére lépések száma csökkent éves összevetésben.

Mert van az a pénz...

Az unikornisok világra hozásához pénz kell, és abban nem is volt hiány. Éves összevetésben a kockázati befektetők (VC – Ventures Capital) globálisan 158,2 milliárd dollárt fektettek be, ami 105 százalékos növekedés 2020 harmadik negyedévéhez (77 milliárd dollár) viszonyítva. Az elemzés kiemeli, hogy a második (151 milliárd) és harmadik negyedév az utóbbi tíz év két legerősebb negyede.

A befektetők a mega befektetéseket (legalább 100 millió dollár) preferálták. Ilyen volt a tranzakciók 4 százaléka (409 befektetési kör), ám ezek elvitték a 158 milliárd dollár jelentősebb részét, 58 százalékát, nominálisan 91,3 milliárd dollárt. A befektetési érték emelkedése egyébként általános volt 2021-ben. A késői fázisú ügyletek medián értékelése 1,1 milliárd dollár (2020-ban még csak 523 millió dollár volt a cégérték mediánja). Ez egyébként húzta magával a korai és középső fázisú befektetésre váró cégek értékelését is.

A legtöbb tőkét az USA szakította ki a befektetendő tőkéből: 72,3 milliárd dollárt, ami éves összevetésben 90 százalékos növekedés. Figyelmeztető lehet viszont az amerikai iparnak, hogy egyre kisebb az amerikai cégekkel kötött ügyletek aránya az összes befektetési megállapodásban. 2015-ben még a globális ügyletek felét amerikai startupokkal kötötték a befektetők, 2021 harmadik negyedévében már csak 34 százalékát.

A világ VC-befektetési térképe 2021 harmadik negyedévében


Az ázsiai stratupok 50,2 milliárd dollárt gyűjtöttek (95 százalékos növekedés). Az indiai teljesítmény különösen kiemelkedő volt: tavalyhoz képest 195 százalékkal nőtt a befektetett tőke, így elérte a 9,9 milliárd dollárt. Európa itt is harmadik a 24,2 milliárd dollárjával.

És ami nem meglepő

Abban azonban nincs különösebb meglepetés, hogy mely szektorok voltak a VC-k elsődleges célpontjai: nagyon szoros volt a verseny a fintechek, a retail tech cégek, valamint az egészségügyi fejlesztéseken dolgozó startupok között. A legtöbb pénzt a pénz, azaz a fintech ipar vonzotta: a befektetők 1178 megállapodásban 31 milliárd dollárt költöttek. A healthcare ipar mindössze félmilliárddal maradt le: 1901 megállapodás született 30,5 milliárd dollárnyi értékben. A reatil techekkel 28,5 milliárdot kaptak 1028 megállapodás keretében.

Régóta a fintecheknek megy a legjobban. Ebben a kategóriában van például a legtöbb unikornis, jelenleg 200, és ebből 42 a harmadik negyedév szülötte. A negyedévben egyébként 161 százalékkal több befektetést kapott a szektort, mint egy évvel korábban.

Piaci hírek

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.