Az Apple színre lépése mindent megváltoztat?
Hirdetés
 

Megegyezett az Apple a Bain Capital magánbefektetői vállalattal, így elhárult – majdnem - minden akadály a Toshiba memóriagyártó részlegének megvétele elől. A 18 milliárd dolláros vételár kirántja a csávából a japánokat.

Sínen vagyunk!

A már nyolc hónapja húzódó értékesítési folyamat ezzel a döntéssel lezárulhat. Nem csak az Apple, hanem a Dell és az SK Hynix is besegített a Bainnek ahhoz, hogy összejöhessen az üzlet. Az almás vállalat azonban végül kulcsszerephez jutott az ügyletben. Részvételét a Steve Jobs alapította cég mobil eszközei jelentette kereslet kielégítésének igénye indokolta. Az iPadek, iPhone-ok ugyanis folyamatosan zabálják a flashmemóriát, az Apple-nek szinte folyamatos fejfájást jelentett a készülékek – megfelelő árszinten való – háttértárral történő ellátása.

Hangsúlyos megjelenését a közte és a Samsung között dúló rivalizálás is elősegítette. Az Apple és a dél-koreaiak a mobil piacon annak ellenére komoly versenytársak, hogy utóbbi számos téren értékesít komponenseket az amerikaiaknak. Többek között memóriát is, ami nem is meglepő annak ismeretében, hogy a flashmemória piac mintegy 40 százaléka a Samsung kezében van.

Visszatérve a megállapodásra: a Toshiba az így szerzett pénz egy jó részét az amerikai nukleáris üzletágának veszteségeire kénytelen fordítani. E kényszer nélkül egyébként valószínűleg nem is vágott volna bele az amúgy szépen termelő részleg értékesítésének hosszú feladatába.

A megállapodás hírére jól reagáltak a japánok papírjai. Az értesülést követően csütörtökön 1,7 százalékkal emelkedett a Toshiba részvények ára.

Ugyanakkor a pénz még nem folyt be a vállalat kasszájába. Ennek azonban mihamarabb be kell következnie: az üzletet ugyanis legkésőbb 2018 márciusáig le kell zárni, ha a vállalat papírjait a nyilvános tőzsdei kereskedésben akarja tartani. A megállapodás nélkül ugyanis a Toshiba várhatóan rekordnegatív sajáttőke-veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni, vagyis kötelezettségei meg fogják haladni eszközei értékét. A jelenleg hatályos szabályok szerint, ha egy cég két egymást követő évben produkálja ezt, akkor törölni kell részvényeit a nyilvános kereskedésből.

Hacsak a Western Digital bele nem köp a levesbe

Ezt a törekvést húzta volna keresztbe a WD értékesítéssel szembeni ellenállása. Mint ismeretes, az amerikaiak a SanDisk megszerzésével tulajdonossá váltak a Toshiba-SanDisk közös leányvállalatában; így annak értékesítéséhez elviekben a Western Digital hozzájárulása is szükséges. A japánok szerint azonban nem, viszont eddig minden hasonló törekvésüket meghiúsították az amerikaiak. A Toshibánál a nyáron elszakadt a cérna, és jogi útra terelték a két fél közötti vitát. Az immár bíróságon is hadakozó cégeket a Western Digital ajánlata látszott kihúzni a katyvaszból: egy konzorciummal összeállva a WD is ajánlatot tett a részleg felvásárlására.

Új helyzet állt elő azonban a Bain konzorcium ajánlatának elfogadásával. Ebben ugyanis nem vesz rész a Western Digital, mely ki is jelentette, hogy vizsgálják az ügylet leállításának lehetőségét. Egyben arra is figyelmeztették a Toshibát, hogy egy újabb peres eljárás akár 2019-ig is elhúzódhat – eddig pedig nyilvánvalóan nincsen ideje a Toshibának.

Az Apple képbe kerülésével azonban változhat a kép. A szinte végtelen jogi és anyagi lehetőségekkel rendelkező amerikai vállalat könnyebben érhet el előnyös pozíciót a WD-vel szemben, mely így előbb-utóbb meghátrálhat. A nagy kérdés az, hogy erre mikor fog sor kerülni. A következő napok, hetek kulcsfontosságúak lehetnek ebben a tekintetben.

Piaci hírek

Felhasználóik után kutakodó reklámblokkolók

A Google öt Chrome-kiegészítőt távolított el kínálatából, melyeket több mint 20 millióan használtak reklámblokkolásra. Az ok? Túlságosan kíváncsinak bizonyultak.
 

Az MKB Bank a fintech versenyben is győzelemre áll »

A Hewlett Packard Enterprise-zal közös projektjével az MKB Bank megmutatja, miként lehet hatékonyan együttműködni a gyorsan lavírozó fintech startupokkal.

Hirdetés - HPE blog »
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.