Persze ennek a vidéki jelenlétnek a gyakorlati jelentősége egyelőre nem sok, hiszen csak Zalaegerszeg belvárosában érhető el a szolgáltatás.

Megvan a második 5G-s szolgáltató is. A Vodafone után a Magyar Telekom is bekapcsolta 5G-s hálózatát. Míg a Vodafone-é csak Budapest bizonyos részein (a tavaly októberi induláskor Budapest belső kerületeiben és a Duna mentén – ez érdemben azóta sem változott) érhető el, a Telekom kihasználva zalaegerszegi jelenlétét a megye jogú város bizonyos területein is bekapcsolta a szolgáltatást, amivel megvan az elsősége is (ti. első vidéki kereskedelmi 5G).

Jelenleg Budapesten a belváros egyes részein, a Telekom Könyves Kálmán körúti székházában és az azzal szomszédos Groupama Arénában, a Puskás Ferenc stadionban, Zalaegerszeg belvárosában, valamint a zalaegerszegi ZalaZone járműipari tesztpályán érhető el – írta közleményében a vállalat.

Egyelőre más csomagokhoz ajándék

A szolgáltató ugyanúgy, mint annak idején a Vodafone, bizonyos csomagjaihoz átmeneti időre automatikusan aktiválja az 5G lehetőséget. A hálózat használatához azonban értelemszerűen szükség van 5G-s készülékre is.

Az 5G-t azok a jelenlegi előfizetők használhatják egyelőre 6 hónapig, akiknek korlátlan mobiladatot tartalmazó csomagjaik vannak. Azok is megkapják fél évig az 5G-s lehetőséget, akik most váltanak ilyen szolgáltatásra. Aki most vesz 5G-s készüléket, és ahhoz 10 gigabájt adacsomagot tartalmazó lakossági vagy 15 gigabájt adacsomagot tartalmazó kis üzleti előfizetést választ, automatikusan 3 hónap 5G-elérést kap.

A szolgáltató jelenleg két 5G-képes készüléket kínál, az LG V50-et (listaára 316 ezer forint) és a Huawei Mate 20X 5G-t (listaára 347 ezer forint), de ígérete szerint hamarosan a Samsung erre hardveresen alkalmas készülékei is 5G-képessé válnak egy szoftverfrissítést követően.

A Telekom 5G-je a 3,6 GHz-es tartományban működik. A hálózati eszközöket az Ericsson szállította. A hálózatot már egy ideje valószínűleg építik, hiszen a frekvenciaaukció, melyen a Telekom hozzájutott a kereskedelmi szolgáltatáshoz szükséges frekvenciákhoz, mindössze két hete zárult le. Az aukción a vállalat 12×10 MHz-es blokkot szerzett a 3,6 GHz-es tartományban.

Mikor lép a Telenor?

Az aukció harmadik résztvevője, a Telenor a 700 MHz-es és a 3,6 GHz-es tartományban nyert frekvenciasávokat. Mivel a szolgáltató is túlesett a szokásos tesztkörökön – tavaly májusban kapcsolták be az első magyarországi 5G-s hálózatot Győrben –, megkerestük a szolgáltatót, tervez-e a Telekomhoz hasonló gyors indulást 5G-ben.

Amint kapunk választ, frissítjük cikkünket.

FRISSTÉS. Mint a Telenor írta, az elmúlt hónapokban tesztfrekvencián működtette az erre a célra kiválasztott 5G bázisállomásait, de azok használati joga az 5G-aukció lezárását követően lejárt. A vállalat azonban a kísérleti frekvenciáról való átállást követően  rövidesen elindítja a kereskedelmi 5G-szolgáltatását az aukción elnyert 3,6 GHz-es sávon. A szolgáltatás meghatározott budapesti és győri területeken, valamin a törökbálinti bázisállomásain érhető majd el. A szolgáltató emellett felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a nagy lefedettséget lehetővé tevő 700 MHz-es tartományban az 5G-s szolgáltatások legkorábban szeptembertől indulhatnak, mert ezen a frekvencián jelenleg még a földfelszíni digitális televíziós műsorszórás folyik.

A Telenor azon az állásponton van, hogy bár az új technológia új lehetőségeket teremthet, a hazai 4G-s hálózatok a fejlettségüknek és kapacitás-tartalékainak köszönhetően ki tudják szolgálni a növekvő felhasználói igényeket is – mint ahogy ez az elmúlt hetekben a koronavírus miatt megnövekedett extra terhelés bizonyította is. Ahogy az már a korábbi technológiaváltások során is megfigyelhető volt – az új technológia fokozatosan fogja csak átvenni a korábbi műszaki megoldások helyét. Egyelőre az 5G-képes készülékek elérhetősége és elterjedtsége is igen alacsony, így a felhasználók is ezek fokozatos térnyerésével térnek át az új technológiára – írta lapunknak a szolgáltató. Ezért a Telenor a közeljövőben elsősorban az 5G ipari felhasználásában és kísérletekben lát lehetőséget.

Mobilitás

Az idegenekre vadászó MI máris gyanús jeleket talált az űrben

Az űrből érkező rádiójelek átfésüléséhez és a zaj kiszűréséhez is nagy segítséget jelent a mesterséges intelligencia, lehetővé teéve az óriási adattömeg hatékonyabb feldolgozását.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.