Ismét kiderült, hogy a "just-in-time" gyártásszervezési stratégia csak akkor olcsó és hatékony, ha nem történnek rendkívüli események.

A modern autógyárak jellemzően a nap minden órájában, a hét minden napján folyamatosan üzemelnek, így már egy rövidebb üzemzavarból származó veszteség is könnyen becsúszhat a millió dolláros nagyságrendbe. A múlt héten a Toyota szenvedett el egy látványos, és a beszámolók szerint egyáltalán nem jellemző kiesést, amikor augusztus végén mind a 14 Japánban működő összeszerelő üzeme váratlanul leállt, köszönhetően a járműalkatrész-rendeléseket feldolgozó szerverek meghibásodásának az előző napi karbantartást követően.

A Toyota szerdai közleménye szerint mindezt az okozta, hogy a jól ismert hibaüzenetnek megfelelően "elfogyott a hely a lemezen", vagyis a művelet során az adatbázisban felhalmozódott adatokat törölték vagy rendszerezték, és a lemezterület elégtelensége miatt olyan hiba lépett fel, amely miatt az egész rendszer leállt. A világ legnagyobb forgalmú autógyártója mindennek kapcsán azt is egyértelművé tette, hogy az esetet nem kibertámadás okozta, úgyhogy a fennakadásokért a vállalat most csak saját magát hibáztathatja.

Nem először fordul elő ilyesmi

A Guardian beszámolója alapján a rendszert azután állították helyre, hogy az adatokat átmásolták egy nagyobb kapacitású szerverre, így a termelés másnapra újraindulhatott az üzemekben, amelyek együttesen a társaság globális termelésének harmadát adják. A Toyota közölte, hogy felülvizsgálja karbantartási eljárásait, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg hasonló dolog. A cégnek egyébként tavaly februárban is be kellett zárnia egy napra ugyanezt a 14 gyárat egy beszállító fájlszerverének állítólagos fertőzöttsége miatt.

Ez utóbbi kérdéseket vetett fel a japán ellátási láncok kiberbiztonságával kapcsolatban, különös tekintettel a Toyota "just-in-time" gyártási rendszerére, amelynek során az összeszerelési folyamat különböző szakaszaiban csak kis mennyiségben szállítják a szükséges alkatrészeket. Ez lenyomja a költségeket és javítja a hatékonyságot, azonban láthatóan megvannak a maga kockázatai. Mivel már a Toyota is megégette magát ilyesmivel, a beszállítói láncok elemzésével igyekszik megjósolni, mikor kell bevásárolnia a problémás alkatrészekből.

Biztonság

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.