A Telenornál élesben tesztelik a 4G-s mobilhálózat felturbózott változatát. Korábban a Magyar Telekom rendszerében is volt már próbaüzem.

A Telenor Magyarország élesben teszteli az LTE-Advanced technológiát, amely kétszer olyan gyors adatátvitelt tesz lehetővé, mint a jelenleg legfejlettebbnek számító 4G mobiltelefonos hálózat - közölte az MTI-vel a társaság.

Jöhet a duplázás

Az LTE-Advanced, vagy röviden LTE-A technológia a 4G-s mobilhálózat továbbfejlesztett változata. Előbbi elméleti maximumként 300 megabites letöltési sebességet és 50 megabites feltöltést tesz lehetvé másodpercenként. A vállalat tájékoztatása szerint a fejlettebb megoldást immár hónapok óta tesztelik a fővárosban, illetve most Győr térségében is elérhetővé tették a szolgáltatást néhány bázisállomáson. Az eddigi tesztek alapján már sikerült 270 megabites letöltési sebességet is elérni.

Az említett régiókban a cég bármely ügyfele kipróbálhatja az új technológiát, amennyiben készüléke támogatja azt. A "bekapcsolódás" automatikus, hiszen az érintett állomások közelében az előfizetők telefonja automatikusan erre a szolgáltatásra fog kapcsolódni.

Azonban nem a Telenor az első fecske, hiszen korábban a Magyar Telekom is tesztelte már az LTE-A technológiát. A szolgáltató 2014 decemberében néhány budapesti állomásán bekapcsolta a szolgáltatást, majd tavaly év végén Nyíregyházán is elérhetővé tette a jelenleg elérhető leggyorsabb mobilinternet-szolgáltatást.

A témához kapcsolódik a Telenor másik bejelentése is, miszerint néhány héttel ezelőtt sikerrel tesztelte a Voice over LTE (VoLTE) technológiát, amely jobb hangminőségű, gyorsabban felépülő mobilhívásokat tesz lehetővé 4G hálózaton. Magyarországon a 4G-s hálózatokat jelenleg csak mobil adatátvitelre használják. A Telenor korábban azt közölte, hogy év végére elérhető lesz a 4G-s telefonhívás a társaság hálózatán.

Így fest a magyar helyzet

A negyedik generációs mobilhálózatok tekintetében egészen jól állunk. A szolgáltatók a földrajzi értelemben vett kültéri lefedettségben jóval 90 százalék felett járnak, a legkevésbé kiépített hálózat lefedettsége is eléri a 90 százalékot. Konkrét ügyfélszámot azonban a három hazai szolgáltató közül egyedül a Telekom kommunikál. Mint nemrégiben megírtuk a legnagyobb hazai távközlési csoportnál tavaly év végén a 4G-s ügyfélszám átlépte az egymilliót. A Telenornál tavaly feloldották az úgynevezett hozzáférési korlátokat, minden 4G-képes telefonnal és SIM-kártyával rendelkező ügyfél azonos feltételekkel fér hozzá a mobil szélessávú technológiához. A Vodafone-nál szintén a megfelelő készülék és kártya a feltétel a 4G-hálózati hozzáféréshez.

Közösség & HR

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.