Ez korábban elképzelhetetlen lett volna, de a felhőben minden eddiginél magasabb szintre lépett a két szoftvergyártó együttműködése.
Hirdetés
 

Ahogy a nagy szoftvergyártók egymás után fordulnak a felhő alapú szolgáltatások felé, úgy enyhül a köztük és az open source közösség között régóta zajló lövészárok-háború is, ami hagyományosan a desktop- és szerverfronton zajló küzdelemről szólt. A változásokat kevés esemény indikálja jobban, mint a Microsoft és a Red Hat szerdán bejelentett megállapodása, amelynek értelmében a Microsoft Azure a jövőben lehetőséget biztosít a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) és más szolgáltatások futtatására vagy igénybe vételére, amelyekhez a két vállalat közösen nyújt majd terméktámogatást az ügyfeleknek.

Ballmer annak idején a rákhoz hasonlította a Linuxot...

...ehhez képest a felek most a RHEL és más szoftverek futtatása/támogatása mellett együtt keresnek válaszokat a vállalatok, fejlesztők vagy független szoftvergyártók (ISV-k) igényeire, növelve a választékot és a rugalmasságot a publikus, privát vagy hibrid felhőben. Ez a vonatkozó közlemény szerint aláhúzza a nyílt forrás legfőbb előnyét, vagyis a választás szabadságát és a mentességet a szállítóktól való függőségtől, miközben az ügyfeleknek nem kell lemondaniuk a vállalati cloud munkafolyamatok egyik legnagyobb kiszolgálójának megoldásairól sem. A megállapodás főbb pontjai:

  • az Azure ügyfelei a Red Hat termékeit (RHEL, JBoss middleware stb.) natív módon vehetik igénybe;
  • a hibrid környezeteket teljes egészében lefedi majd az intergrált, vállalati szintű terméktámogatás;
  • egyesített workload-menedzsment a hibrid cloud telepítéseknél;
  • az alkalmazásfejlesztést .NET implemetáció segíti a Red Hat termékeiben (így a technológiák elérhetők lesznek a Red Hat OpenShift platformszolgáltatásban is).

Az új szolgáltatások már a következő hetekben elérhetővé válnak, további részletek a MS közleményében olvashatók.

Mindez nem csak a Microsoftnek és a Red Hat-nek jelent versenyelőnyt a különböző területeken, de általában az open source közösség számára is jó hír. Utóbbival egyébként nem tegnap kezdett megváltozni a Microsoft viszonya (gondoljunk akár a tavaly bejelentett CoreOS-re), de úgy tűnik, hogy a vállalat teljes üzleti modelljének cloud alapú transzformációja ebben is új korszakot nyitott. Ahogy korábban elképzelhetetlen lett volna a Microsoft és a Red Hat alaptevékenységeinek ilyen fokú integrációja, a felhőben most már ilyen együttműködések is valósággá válnak.

A Microsoft Azure inkább becslések, mint konkrét adatok szerint a második legnagyobb publikus cloud platform, amelyet csak az Amazon Web Services előz meg a piacon. A Microsoft legutóbbi, harmadik negyedéves pénzügyi jelentése alapján az Azure-hoz kapcsolódó bevételek éves szinten megduplázódtak, bár pontos számokat erről sem közöltek.

Cloud & big data

Ami etikus hekkeléssel sikerül, az a kiberbűnözőknek is működhet

Kémappokkal fertőzték meg Google Assistantot és az Alexát. A két cég javította a kihasznált hibát, de...
 
Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.