A legaltechek nem csak a jogászok munkáját segítik, hanem a jogi problémákkal küzdő állampolgárok életét is igyekeznek megkönnyíteni.
Hirdetés
 

Több mint 400 millió dollár az összértéke annak a tíz legnagyobb befektetésnek, amit az elmúlt szűk egy évben a kockázati befektetők (VC – Ventures Capital) az úgynevezett legaltech startupokban eszközöltek a Crunchbase kimutatása szerint. A statrtup-adatbázis annak kapcsán foglalkozott a területtel, hogy januárban az ilyen jellegű befektetések összértéke meghaladta a 100 millió dollárt.

Legaltecheknek azokat a cégeket nevezik, melyek valamilyen joggal összefüggő terület digitalizációjára kínálnak megoldást.

Régóta terítéken van

A jogi terület digitalizálása azóta beszédtéma, amióta elérhető közelségbe került a mesterséges intelligencia (MI) és azon belül is a természetes nyelvi feldolgozás. Az előfeltevés ugyanis az, hogy egy jól felkészített mesterséges intelligencia sokkal gyorsabban és átfogóbban tud elemezni jogi anyagokat – peranyagot és törvényeket, jogszabályokat egyaránt –, mint a legfelkészültebb ügyvédek.

Egy lapunknak adott interjújában Réger József, a Fujitsu technológia vezérigazgató-helyettese, is említette a területet. Példaként a brit Berwin Leighton Paisner ügyvédi irodát hozta, amely MI-rendszert alkalmaz egyes ingatlanviták rendezésében. A rendszer kinyeri a nyers adatokat, és ellenőrzi, milyen alapvető információkra van szükség a másik félnek szóló hivatalos tájékoztatás elkészítéséhez. Ezzel az iroda rengeteg időt takarít meg.

A DoNotPay a másik oldalról közelít a problémához. Az ügyvédi munkát váltja ki egyszerűbb jogi esetekben. Először csak parkolási és gyorshajtási bírságokkal kapcsolatos beadványok készítésében segített, de másfél éve már fogyasztói és munkavállalói jogok területén is tud támogatást adni állampolgároknak.

A CrunchBase összeállításból kiderül: ma már nagyon széles a legaltech cégek szolgáltatási palettája. Két alapvető megközelítés van. A startupok egy része a jogi területen dolgozók (ügyvédek, jogi tanácsadó irodák stb.) munkáját támogatja digitális eszközökkel, a másik nagy csoport viszont a felhasználóknak – egyéneknek és vállalatoknak is – biztosítanak automatizált jogi támogatást.

Van azonban egy szűkebb harmadik csoport is: egyes cégek a jogalkotónak segítenek a jogi szövegek létrehozásában vagy a jog alkalmazásában. Az Egyesült Államok például már 2014-ben létrehozott egy állami "startupot", az USA Digital Service-t, amelynek feladata, hogy az állam mint jogalkalmazó ez irányú szolgáltatásait tegye minél könnyebben elérhetővé az állampolgároknak. Ők fejlesztik például azt a rendszert, ami automatizálja a zöldkártyák megújításának folyamatát az USA-ban.

Ezeket a startupokat szerették a befektetők

Az elmúlt egy évben egy HR jogi területére szakosodott San Francisco-i cég, a 2014-ben alapított Checkr kapta a legtöbb kockázati tőkét: tavaly áprilisban 100 millió dollárt. A cég nem szorosan vett legaltech, ám egy munkajogi szempontból rendkívül érzékeny területen biztosít a HR-osztályoknak támogatást: a jogi megfelelőség maximális betartásával és tálátható módon készít háttérelemzéseket jelöltekről.

Idén januárban kapott 83 millió dollárt a 2012-es alapítású DISCO, melynek központja a Texas állambeli Austinban van. A DISCO már klasszikus legaltech: a gépi tanulás lehetőségeit alkalmazza jogi területen. Az AWS-ből SaaS modellben (Software as a Service) igénybe vehető szolgáltatást ügyvédi irodáknak, kormányzati szerveknek és vállalatoknak is kínálják. Ígéretük szerint rendszerükkel hatékonyan lehet elemezni a legbonyolultabb jogi ügyeket is. A cég egyébként Európában is terjeszkedik: tavaly októberben nyitottak irodát Londonban, ahonnan egyelőre európai ügyvédi irodákat szolgálnak ki.

 
Cruchbase: a legnagyobb legaltech befektetések
Infogram

A három legnagyobb befektetést kapott startup legfiatalabbja a 2017-ben alapított Atrium LTS, amely tavaly szeptemberben jutott 65 millió dollár kockázati tőkéhez. A szintén San Franciso-i cég kombinálja a hagyományos jogászi munkát és a technológiát. Például gépi tanulás segíti a szerződések ellenőrzését, a különböző jogi dokumentumok értelmezését és az ismétlődő jogi folyamatok automatizálását.

A fenti táblázatból látható, hogy egyelőre az USA-ban van nagy érdeklődés a terület iránt. A tíz legnagyobb befektetést elnyerő cég közé csupán egy európai került. A düsseldorfi Helpcheck elsősorban magánszemélyeknek nyújt jogi támogatást például biztosítótársaságokkal szemben.

Nehezebb kilépni a globális piacra

Bár a DISCO már nyitott Európa felé is, könnyen belátható, hogy a jog az a terület, ahol a legnehezebb globális szolgáltatásokat kiépíteni. Ahogy a Big4 tanácsadó cégeknél, úgy a legaltechek esetében is szükség van helyi csapatra, amely az adott ország jogrendszerének sajátosságaihoz igazítja a digitális megoldást, valamint képes helyi szakértelmet is biztosítani.

Ebből következik az is, hogy a legaltech cégek elsősorban olyan országokra koncentrálnak, ahol kellően nagy a piac, tehát van tere a növekedésnek. Mindezzel együtt a Cruchbase elemzése szerint már most látszik, hogy a legújabb IT-technológiák megjelenése a jog területén alapvetően befolyásolhatja a vállalatok és a kormányok működésének módját, valamint az állampolgárok életét. Ez pedig tovább növeli a VC-k érdeklődését a terület iránt.

Cloud & big data

A koronavírus kifektette a kereskedők mesterséges intelligenciáit

Olyan tömegben kezdtek az emberek egyik napról a másikra új termékcsoportokra keresni, hogy az automatizált folyamatokat irányító algoritmusok nem tudták követni.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.