A pénz az egykor hatalmas forgalmat bonyolító illegális Silk Roadhoz köthető, amelynek vezetőjét öt éve ítélték életfogytiglanra.

Miközben az óceán túlsó partján javában folyik a matekozás az elnökválasztással kapcsolatban, a héten az amerikai hivatalnokok azért mással is foglalkoztak, és egy igen sikeres akciót zárhattak le. Az Igazságügyi Minisztérium ugyanis bejelentette, hogy közel 70 ezer, illegális tevékenységből származó bitcoinnak sikerült a nyomára bukkanni.

Régi sztori

A mostani történet eredete több évvel korábbra nyúlik vissza. A bíróság a Silk Road nevű online feketepiac üzemeltetőjét, Ross William Ulbrichtot még 2015-ben ítélte el. A kábítószer-kereskedelemben, hekkertámadásban, bűnszövetkezet működtetésében, pénzmosásban és hivatalos okmányok hamisításában is bűnösnek talált Ulbricht végül kétszeres életfogytiglanit kapott.

A mindössze két évig, 2011-től Ulbricht 2013-as letartóztatásáig működő, titkosított csatornákat használó platformot valósággal megszállták a különböző kétes ügyeket folytató bűnözők. Ennek következtében az alapító vagyona gyorsan gyarapodott a beszedett jutalékokból. A probléma csak az volt, hogy a hatóságok ehhez nagyrészt nem tudtak hozzájutni, mivel a bitcoinos tárcákban tárolt vagyon tetemes részét képtelenség volt felkutatni.

A minisztérium alá tartozó adóhivatal nyomozóinak azonban sikerült az eltűnt pénz egy részének nyomára lelni. A kriptovaluták mozgását figyelő ügynököknek feltűnt egy nagy összegű tranzakció, amelyet az egyik, Silk Roadhoz kötött számáról indítottak. Ezt tudták most a kormányzati szervek lefoglalni, így az már az Egyesült Államok kincstárát gazdagítja.

Rekord fogás

Egy bitcoin jelenleg több mint 15 ezer dollárt ér, így a bő 69 ezres fogás valamivel több mint egymilliárd dollárnak felel meg, ami már egy USA-méretű ország költségvetésében is szemmel látható tételt jelent. Ez az összeg egyébként egyben a valaha volt legnagyobb kriptovalutás fogása a minisztériumnak.

Jól mutatja, milyen tételben ment a többek között drog- és fegyverkereskedelem a Silk Road platformján, hogy ez a fenti összeg csak egy töredéke a még mindig keresett pénznek. Ulbricht ugyanis becslések szerint 600 ezer bitcoint szerezhetett a tevékenységével. Ennek több mint kétharmada továbbra sincs a hatóságok kezében.

Hogy pontosan mit kezd az állam a bitcoinokkal, arról egyelőre nincs hivatalos döntés, de korábbi, hasonló esetekben elárverezték a lefoglalt kriptovalutákat. Egy ekkora tétel esetében azonban ezzel óvatosan kell bánni, hiszen a nagy tömegben piacra dobott bitcoin erős mozgást válthat ki az amúgy sem stabilitásáról ismert kriptovaluta árfolyamában.

Piaci hírek

Hazai mobilpiac: pörögtek a percek és a gigabájtok

Az NMHH tavalyi második félévről kiadott friss mobilpiaci jelentése alapján a koronavírus okozta felfordulás serkentően hatott a telefonálási és mobilinternetezési kedvre.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.