Ezt egy vilniusi blockchain-szakértő állítja. Persze azért a helyzet nem ilyen egyszerű.
Hirdetés
 

Ha valaki nagyot akart kaszálni befektetéssel az elmúlt öt évben, akkor csakis bitcoinban volt érdemes tartania a pénzét. Legalábbis ezt állítja a vilniusi illetőségű Justinas Baltrušaitis elemző, aki többek között az InsideBitcoins.com szerkesztője is.

Baltrušaitis készített egy rövid blogbejegyzést, amelyben két grafikon a lényeg. Az egyik grafikonban azt foglalta össze, hogy világ meghatározó tőzsdeindexei mennyit emelkedtek az elmúlt öt évben a bitconin árfolyamához képest, a másikban pedig ugyanezt az összehasonlítást elvégzi az idei januártól júniusig tartó időszakra (a terminológiája szerint ROI-t, azaz befektetésarányos megtérülést számított, bár lényegében csak a kriptovaluta árfolyamának és a tőzsdeindexnek a nyers emelkedését hasonlította össze).

És akkor a spoiler: természetesen a bitcoinra fogadók nyertek, nem is keveset. Az általa kihozott eredményt jól összegezni, hogy a tőzsdeindexek átlaga 2015 júniusa és 2020 júniusa között 49 százalékkal emelkedett. Ezzel szemben a bitcoin majdnem 3461 százalékkal. Magyarán ha valaki az öt legfőbb tőzsdeindex emelkedésére tett fel 1 dollárt 2015. június 26-án, 2020 június 26-án nem egészen másfél dollárja volt. Ezzel szemben ha az 1 dollárján ugyanakkor vásárolt bitcoint, most 34,6 dollárja lenne (természetesen a költségekkel egyik esetben sem számoltunk).

 
Tőzsdeindexek vs. bitcoin: 5 év
Infogram


Hát ez tiszta beszéd. Ha a hivatalos tőzsdéket nézzük, a technológiai részvényekkel foglalkozó Nasdaq szerepelt a legjobban, ott öt év alatt közel meg lehetett duplázni a példában szereplő egy dollárt (97 százalékos növekedés). Az S&P 500 és a Dow Jones átlaghoz közel teljesített (46, illetve 42 százalék). A japán index, a Nikkei viszont már csak 12 százalékot hozott, a londoni FTSE-n (Financial Times Stock Exchange 100) pedig 7 százalékot vesztettek a befektetők.

És ha így van is...

Bár a grafikonok látványosak, a helyzet közel sem ilyen egyszerű. Egyrészt aki komolyan foglalkozik tőzsdével, és ott szeretné fialtatni a pénzét, jellemzően nem hosszú távra fektet be, hanem időről időre igyekszik a nyereségét realizálni – vagy épp ellenkezőleg, a veszteségét csökkenteni. És ugyanez igaz a bitcoin esetében. Ahogy annak idején a Bitport is foglalkozott vele, 2017-ben máig érthetetlen módon meglódult a bitcoin árfolyama. A Coinbase grafikonján jól látható, hogy 2017 végén 19 ezer dollár közelében is járt. Egy évvel később már csak 3200 dollárt ért egy bitcoin, majd ismét elkezdett felfele kapaszkodni.

Míg azonban a tőzsdeindexet befolyásoló számtalan tényező transzparens elem (gazdasági, startisztikai jelentések, elemzések, cégek pénzügyi jelentése, politikai döntések stb.), addig a bitcoin esetében nincsenek a fundamentumok alapján racionális számításba vehető tényezők, folyamatok. Azaz teljesen kiszámíthatatlan, hogyan viselkedik az árfolyam bizonyos helyzetekben. Nem véletlen, hogy a Steam épp az árfolyam 2017-es nagy ralija közepette jelentette be, hogy a továbbiakban nem támogatja a kriptovalutát. Mint mondták, túl magasak a tranzakciós költségei, és a volatilitása követhetetlenül nagy.

Ha pedig nem lehet valamivel vásárolni, mi adja meg az értékét? Ezt az ellentmondást egyelőre nem sikerült még megnyugtatóan feloldania senkinek. Ennek ellenére a kirptovaluta terjed, tavaly üzembe állt a világ 50 ezredik kriptovalutás ATM-je. Mindezzel együtt továbbra is egy nagyon szűk réteg játéka, ők viszont lelkesek, elfogultak. Talán ezért is használják előszeretettel olyan biztonsági tartaléknak, amelybe akkor teszik a pénzüket, ha valami komolyabb gazdasági problémára számítanak.

Egy olyanra például, mint a koronavírus-járvány. Ennek hatását mutatja a második grafikon, amin a tőzsdeindexek és a bitcoin-árfolyam változásának mértéke látható idén január és június között.

Piaci hírek

Az Excel miatt változik az emberi gének jelölése

Az autocorrect funkció mostanra őrölte fel a tudósok türelmét, és inkább saját nevezéktanukat módosítják, mint hogy a program egyfolytában dátummá alakítsa az egyes jelöléseket.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.