Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.

A Google a héten jelentette be új generatív MI-modelljét, a Geminit, melynek egyes változataira fűtik majd a társaság legtöbb termékét és szolgáltatását – sőt a Gemini Pro az elsők között már munkába is állt Bard motorjaként. Ez a várakozások szerint nagy lendületet ad a Google saját MI-chatbotjának, amit a ChatGPT közvetlen versenytársának szántak, de eddig nem igazán halmozott sikert sikerre. A Gemini bemutatásakor viszont már olyan képességekről számoltak be, amelyek révén a modell nem csak eléri, hanem a legtöbb esetben meg is haladja a többi vezető modell (így az OpenAI GPT-4) teljesítményét.

Ahogy akkor írtuk, a Google által listázott benchmarkoknál valószínűleg fontosbb lesz a mindennapi felhasználás próbája, a TechCrunch pénteki összeállítása pedig máris azt sugallja, hogy az anekdotikus tapasztalatok nem feltétlenül erősítik meg a Gemini kiemelkedő kvalitásait. A cikk az X-en (korábban Twitteren) közzétett beszámolókat szemlézi, amelyekből kiderült például, hogy a Bard nem csak felsorolni volt képtelen a 2023-as Oscar-díjasokat, de egyes díjazottakat tévesen nevezett meg. Amikor pedig mások is feltették neki ugyanazt a kérdést, a chatbot ismét tévedett, de más tévedésekkel adott rossz válaszokat.

Még mindig nem ezt a robotot keressük

Az sem túl meggyőző, amikor az egyik felhasználó arra kéri a Bardot, hogy mondjon neki egy hatbetűs francia szót, mire a modell bedobja az "amour"-t. A TechCrunchnál természetesen ezt is megpróbálták ellenőrizni, és ők a "fromage" szót kapták vissza. Amikor a friss háborús hírek összefoglalására utasították a robotot, akkor az valakit válasz helyett a Google keresőjéhez irányított, más esetben pedig kiköpött ugyan egy listát a szalagcímekből, köztük egy hónapnál régebbi híradásokkal. Innentől már nem meglepő, hogy a Google a kódolást nevezte a Gemini egyik erősségének, de a rendszer időnként ezen is elvérzett.

Ott vannak végül azok a próbálkozások, amelyek a chatbot biztonsági szűrőit igyekeznek megkerülni. Ezek nyilvánvalóan nem tartoznak a rendeltetésszerű felhasználások közé, mégis nagyon fontos a megfelelő kezelésük. Mint kiderült, a Robust Intelligence kutatói egy automatizált módszerrel rávették a Gemini Prót, hogy javasoljon módszereket egy jótékonysági szervezettől való lopáshoz és egy magas profilú célszemély meggyilkoláshoz. Igaz, utóbbihoz a program nanobotok alkalmazását javasolta, ami talán nem a legkönnyebben kivitelezhető dolog, de a Google új termékét sem teszi sokkal vonzóbbá.

Piaci hírek

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.