Szingapúrban elindult a világ első robotpilótás taxiszolgáltatása. Igaz, egyelőre csak felügyelettel és kiválasztott kevesek számára.

Alig néhány napja adtunk hírt arról, hogy az Uber lehet az első cég a világon, amely önvezető autókkal szállít valódi ügyfeleket éles körülmények között. A pittsburghi projekt várhatóan tényleg beindul maximum egy-két héten belül, ám az elsőségről kénytelen lesz lemondani a sok vihart kavart és nagyon nagyra nőtt fuvarozó alkalmazás.

Szingapúr beelőzött

Csütörtökön ugyanis Szingapúrban leszállította első utasait a nuTonomy elnevezésű startup különleges, emberi beavatkozást nem igénylő taxija. A dúsgazdag távol-keleti városállam kiváló terep az ilyen jellegű fejlesztéseknek, hiszen a vezetés örömmel fogadja a szűkös hely jobb kihasználását célzó kezdeményezéseket. Ezért is zajlik itt a munka java, az amúgy két amerikai egyetemi kutató által 2013-ban az USA-ban alapított vállalkozásnál.

A nuTonomy néhány hónappal ezelőtt kapta meg az engedélyt a hatóságoktól, hogy korlátozott teszteket végezhessen a rendkívül nagy népsűrűségű miniállamban. Most ezen túllépve, a kereskedelmi célú bevezetés fontos mérföldkövéhez értek azzal, hogy ugyan továbbra is szűk keretek között, de valódi utasokat kezdett szállítni az egyelőre csak néhány autóból álló önvezető flotta. 

Az éles tesztnek tekinthető fuvarok egyelőre csak egy nagyjából 6-7 négyzetkilométeres városrészre terjednek ki, a járművek pedig csak kijelölt pontok között szállítják a bátor jelentkezőket. A korlátozás kiterjed magukra az utasokra is, hiszen jelenleg csak a cégtől kapott meghívóval rendelkező személyek élhetnek az amúgy ingyenes utaztatással.

Hasonlóan az Uber elképzeléseihez, a szingapúri taxikban szintén ott fog ülni egy sofőr, hogy felügyelje és szükség szerint felülbírálja a gépi intelligenciát. Erre egyébként az AP tudósítójának beszámolója szerint egy ízben szükség is volt, amikor a próbaútja alatt egy közeli jármű váratlan manőverrel rukkolt elő.

Kicsiben hamarabb összejön, de mernek nagyot álmodni

Bár egyelőre csak hat autó áll rendelkezésre, ami év végére is csak tucatnyira fog nőni, a vállalkozás tervei meglehetősen ambíciózusak. A jól behatárolható, kicsi terület természetesen megkönnyíti a bevezetést, de így sem lesz kis teljesítmény, ha a célkitűzésnek megfelelően 2018-ra képesek lesznek kiépíteni egy teljesen automatizált, mindenki számára igénybe vehető taxiszolgáltatást. 

Az itt megszerzett tapasztalatok pedig elméletben könnyedén átültethetők más régiókra. Nem csoda, hogy már tervben van hasonló projektek indítása más ázsiai városokban, illetve Európában és az Egyesült Államokban, de ezek időpontjáról és pontos helyszínéről egyelőre nem kívánt nyilatkozni a cég.

Cloud & big data

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.