Ammenyire meggyőzőek az egyelőre kutatási projekt stádiumban lévő Vlogger képességei, annyira riasztó az is, hogy kik és mire fogják mindezt felhasználni.

Amilyen léptekkel haladnak a fejlesztések, egyre nehezebb olyasmivel előállni a generatív mesterséges intelligencia témájában, amire az ember felkapja a fejét. Bizonyos szempontból ilyesmi sikerült a Google kutatóinak, akik Vlogger elnevezésű modelljüket arra képezték ki, hogy egyetlen állóképből és egy csatolt hanganyagból mozgó, hihetően animált videót készítsen.

A csapat által kiadott tanulmány (PDF) szerint Vlogger nem más, mint egy "újszerű keretrendszer az emberek hangból történő szintetizálására", célja pedig egy olyan avatar megalkotása, amely képes támogatni "az emberi felhasználóval folytatott beszélgetéseket".

 

 

A kutatók szerint mindezt remekül fel lehetne használni "az online kommunikáció, az oktatás vagy a személyre szabott virtuális asszisztensek fejlesztésénél". A Vlogger ráadásul felvételek autmatikus szerkesztésére is képes. Például az angolul elmondott szöveget spanyolra teszi át úgy, hogy a beszélő szájmozgása is ennek megfelelően változik.

Kockázatok és mellékhatások

Bár a fenti kisfilmeken alaposabb vagy közelebbi vizsgálat után mind felfedezhetők a generált tartalmakra jellemző hibák és "embertelenségek", az kétségtelen, hogy a technológia már most is képes a felületes szemlélőt megtéveszteni. Utóbbi pedig borítékolhatóan arra ösztönöz egyes embereket, hogy saját nemtelen céljaikra használják fel a kezükbe pottyant eszközöket.

Bizonyítékként ott vannak a deepfake-ként emlegetett személyiséglopások és csalások, amelyek a technológia fejlődésével egyre kifinomultabbá válnak. Ott vannak például a gyerek hangjával terrorizáló modern unokázós csalók, de nemrégiben ennek lett áldozata Taylor Swift is.

(Fotó: Google Research)

Cloud & big data

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.