A tavalyinál öttel több kategóriában versenyezhetnek az informatikusok egymással. Az idei fődíj egy látogatás a KUKA Robotics augsburgi gyárában.

Szeptember 12-étől tíz héten át mérhetik össze tudásukat informatikusok: hetente egy forduló, kategóriánként egy feladat, melyet 10 perc alatt kell megoldani. Ez a kerete a második alkalommal kiírt Országos IT Megmérettetésnek. Az abszolút győztes (lásd alább) gyárlátogatást nyert a KUKA Robotics központi gyárába, Augsburgba. Az ezzel kapcsolatos költségeket (utazás, szállás, ellátás, gyárlátogatás) a KUKA Robotics állja. Emellett díjazzák az egyes kategóriák győzteseit is.

Már 24 kategóriában lehet versenyezni

A tavalyi versenyhez képest bővültek a kategóriák. Idén már 24 különböző kategóriában lehet versenyezni. Hétről hétre, egy-egy alkalommal 10 perces, egyre nehezedő feladatokat meg megoldaniuk a versenyzőknek. Emellett extra pontokat lehet szerezni weboldalak akadálymentesítésével. Olyan hibákat kell javítani, melyek a látássérültek vagy más akadályozott emberek mindennapjait segítő eszközökben (ún. assistive technológiák) jelennek meg, valamint olyanokat, melyek a core code-ban vagy a webmotorban nehezítik az akadálymentesítést. A hibajavítás ugyan a versenyben részt vevőknek plusz pontokat hoz, de azok segítségét is várja az IThon.info, akik nem vesznek részt magában a versenyben. Az akadálymentesítési projekt szakmai partnere az Akadálymentes Web blog vezetője, Szántai Károly web és UX akadálymentességi szakértő.

A verseny lezárultával díjazzák az egyes kategóriák győzteseit, valamint odaítélik az abszolút győztesnek a "Magyarország legsokoldalúbb informatikusa" díjat. Utóbbit az a versenyző nyeri el, a legtöbb kategóriában összesítve a legjobb teljesítményt éri el.

Tavaly a 2300 induló között egy szabadúszó programozó, Zentai Ármin lett az abszolút győztes (a fenti képen), aki négy kategóriában (JavaScript programozás, Linux üzemeltetés, Weblap készítés és Security Coding) győzött, egy kategóriában (C++ programozás) második lett és még egy kategóriában került az első tíz helyezett közé.

Az egyes kategóriákat a feladatokat az adott témában jártas cégek szakemberei hitelesítik.

– Analytics in practice (IBM)
– Android programozás (AutSoft)
– ASP.NET (Grepton)
– AWS – Big Data (Starschema)
– Beágyazott rendszerek – C nyelv (Nextent)
– C++ programozás (NNG)
– Cisco switching/routing, hálózati rendszerek (Training360)
– DevOps – GCP, AWS és Kubernetes (ShiwaForce.com)
– iOS fejlesztés (AutSoft)
– IT biztonság (Hacktivity)
– Java (Spring, Hibernate, JPA) (Qualysoft)
– Java Enterprise Edition (IBM)
– Java Innovation (ShiwaForce.com)
– JavaScript programozás (ShiwaForce.com)
– Linux üzemeltetés (Wonderline)
– Microsoft Windows üzemeltetés (Training360)
– .NET fejlesztés C# nyelven (DXC Technology)
– Oracle SQL – PL/SQL programozás (Training360)
– PHP programozás (Mito Communications)
– Python (Robert Bosch Kft.)
– SQL Server teljesítmény mendzsment (Training360)
– Tesztautomatizálás (Sigma Technology)
– Unity (OtterWorks)
– Weboldal készítés modern eszközökkel – front-end (Training360)

A versenyt kiíró IThon.info (illetve a mögötte álló HR-tanácsadó cég, a Human Priority Kft.) közleménye izgalmasnak feladatokat ígér. Lesz olyan feladat, amelyben új gyártósorhoz kell robotot tervezni, lesz chatbot-fejlesztés és internetbank-fejlesztési feladat is JavaScriptben.

A versenyre a szervezők mindazokat várják, akik szeretnek játszani, és kíváncsiak arra is, hol tart jelenleg a tudásuk. Már augusztus 8-a óta lehet nevezni, de maga a verseny szeptember 12-én indul. Regisztrálni a verseny honlapján lehet. A részvétel feltétele a Human Priority Kft. adatkezelési szabályzatának elfogadása. Ez utóbbit is érdemes alaposan elolvasni.

Közösség & HR

Döbbenet: a Facebookról megint elszivárgott némi személyes adat

A közösségi oldalnak megint nem sikerült összehangolni a saját házirendjét a saját alkalmazásprogramozási eszközeivel, és sokadszor is olyan fejlesztőknek biztosított hozzáférést a felhasználói adatokhoz, akiknek nem kellett volna. Aggodalomra semmi ok, a Facebook eddiginél is keményebb munkája eredményes lesz.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.