A tavalyinál öttel több kategóriában versenyezhetnek az informatikusok egymással. Az idei fődíj egy látogatás a KUKA Robotics augsburgi gyárában.
Hirdetés
 

Szeptember 12-étől tíz héten át mérhetik össze tudásukat informatikusok: hetente egy forduló, kategóriánként egy feladat, melyet 10 perc alatt kell megoldani. Ez a kerete a második alkalommal kiírt Országos IT Megmérettetésnek. Az abszolút győztes (lásd alább) gyárlátogatást nyert a KUKA Robotics központi gyárába, Augsburgba. Az ezzel kapcsolatos költségeket (utazás, szállás, ellátás, gyárlátogatás) a KUKA Robotics állja. Emellett díjazzák az egyes kategóriák győzteseit is.

Már 24 kategóriában lehet versenyezni

A tavalyi versenyhez képest bővültek a kategóriák. Idén már 24 különböző kategóriában lehet versenyezni. Hétről hétre, egy-egy alkalommal 10 perces, egyre nehezedő feladatokat meg megoldaniuk a versenyzőknek. Emellett extra pontokat lehet szerezni weboldalak akadálymentesítésével. Olyan hibákat kell javítani, melyek a látássérültek vagy más akadályozott emberek mindennapjait segítő eszközökben (ún. assistive technológiák) jelennek meg, valamint olyanokat, melyek a core code-ban vagy a webmotorban nehezítik az akadálymentesítést. A hibajavítás ugyan a versenyben részt vevőknek plusz pontokat hoz, de azok segítségét is várja az IThon.info, akik nem vesznek részt magában a versenyben. Az akadálymentesítési projekt szakmai partnere az Akadálymentes Web blog vezetője, Szántai Károly web és UX akadálymentességi szakértő.

A verseny lezárultával díjazzák az egyes kategóriák győzteseit, valamint odaítélik az abszolút győztesnek a "Magyarország legsokoldalúbb informatikusa" díjat. Utóbbit az a versenyző nyeri el, a legtöbb kategóriában összesítve a legjobb teljesítményt éri el.

Tavaly a 2300 induló között egy szabadúszó programozó, Zentai Ármin lett az abszolút győztes (a fenti képen), aki négy kategóriában (JavaScript programozás, Linux üzemeltetés, Weblap készítés és Security Coding) győzött, egy kategóriában (C++ programozás) második lett és még egy kategóriában került az első tíz helyezett közé.

Az egyes kategóriákat a feladatokat az adott témában jártas cégek szakemberei hitelesítik.

– Analytics in practice (IBM)
– Android programozás (AutSoft)
– ASP.NET (Grepton)
– AWS – Big Data (Starschema)
– Beágyazott rendszerek – C nyelv (Nextent)
– C++ programozás (NNG)
– Cisco switching/routing, hálózati rendszerek (Training360)
– DevOps – GCP, AWS és Kubernetes (ShiwaForce.com)
– iOS fejlesztés (AutSoft)
– IT biztonság (Hacktivity)
– Java (Spring, Hibernate, JPA) (Qualysoft)
– Java Enterprise Edition (IBM)
– Java Innovation (ShiwaForce.com)
– JavaScript programozás (ShiwaForce.com)
– Linux üzemeltetés (Wonderline)
– Microsoft Windows üzemeltetés (Training360)
– .NET fejlesztés C# nyelven (DXC Technology)
– Oracle SQL – PL/SQL programozás (Training360)
– PHP programozás (Mito Communications)
– Python (Robert Bosch Kft.)
– SQL Server teljesítmény mendzsment (Training360)
– Tesztautomatizálás (Sigma Technology)
– Unity (OtterWorks)
– Weboldal készítés modern eszközökkel – front-end (Training360)

A versenyt kiíró IThon.info (illetve a mögötte álló HR-tanácsadó cég, a Human Priority Kft.) közleménye izgalmasnak feladatokat ígér. Lesz olyan feladat, amelyben új gyártósorhoz kell robotot tervezni, lesz chatbot-fejlesztés és internetbank-fejlesztési feladat is JavaScriptben.

A versenyre a szervezők mindazokat várják, akik szeretnek játszani, és kíváncsiak arra is, hol tart jelenleg a tudásuk. Már augusztus 8-a óta lehet nevezni, de maga a verseny szeptember 12-én indul. Regisztrálni a verseny honlapján lehet. A részvétel feltétele a Human Priority Kft. adatkezelési szabályzatának elfogadása. Ez utóbbit is érdemes alaposan elolvasni.

Közösség & HR

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.