A Google Messages és más programok alatt is terjeszkedik a Gemini, melynek rosszul sikerült képalkotó eszköze heteken belül újra elérhető lehet.

Az elmúlt időszak kissé kaotikusra sikerült a Google MI-stratégiájának kibontakozását illetően. A fogyasztói oldalon sem könnyű követni az új termékek és funkciók áradatát: a társaság piacra dobta például a Geminit, ezzel formálisan kinyírva és átnevezve a Bardot, de máris kiadta a fejlettebb Gemini Advanced verziót a Gemini Ultra nevű modellel, hogy aztán bejelentse a Gemini 1.5-öt, a Gemini for Workspace-t és a Goose nevű, egyelőre belső használatra szánt változatot a programozók támogatására. A Business Insider már külön összeállítást közölt a Google saját alkalmazottai által készített mémekből, amelyekből kiderül, hogy manővereket a színfalak mögül sem egyszerű követni.

A Google lendülete ettől függetlenül töretlen, és a barcelonai Mobile World Congress (MWC) rendezvényen egy rakás új MI-funkciót harangozott be az okostelefonokhoz, hordható eszközökhöz és autós Android rendszerekhez. Mint kiderült, a Gemini elérhetővé válik a Google Messages alkalmazásban (ez a fejlesztés jelenleg béta állapotban van, és csak az angol nyelvet támogatja). Az Android Auto készségei között is megjelenik a szöveges üzenetek összefoglalóinak felolvasása, új képességeket kap a vak és gyengénlátó felhasználókat támogató Lookout a képek értelmezésére, és a TalkBack a telefonok kameraképe alapján is felolvassa a helyneveket, táblákat vagy nyitvatartási időket.

A befektetők nem pont erre kíváncsiak

A termelékenységi eszközökről szólva a legfontosdsabb újdonság, hogy a Google kiterjeszti a kézírásos jegyzetek támogatását az Android telefonokon vagy táblagépeken lévő dokumentumokra is. Ezen keresztül ujjal vagy érintőceruzával, különböző tollstílusok és színek alkalmazásával lehet majd kiemelni a dokumentum bizonyos részeit. A Wear OS-t érintő nagy változás a leginkább az ingázók és utazók hasznára válik: a Google Wallet jegyek közvetlen elérése mellett megjelennek a Wear OS-t futtató eszközökön az útvonaltervek, beleértve a térképszolgáltatás valós idejű tömegközlekedési információit. Végül az MWC egyik paneljében az is kiderült, hogy heteken belül újraindítják a Gemini képgenerátorát is.

Ahogy a múlt héten beszámoltunk róla, a szöveg-kép szolgáltatás február eleje óta volt elérhető, de a Google offline állapotba tette, hogy kijavítsa az elsősorban "történemi tárgyú utasításokkal kiváltható pontatlanságokat". Ahogy az internetezők felhívták rá a figyelmet, a Geminit szinte képtelenség volt rávenni, hogy fehér bőrű embereket jelenítse meg a képein, miután az algoritmusok sokszor tárgyalt előítéletességét sikerült mesterségesen túlkompenzálni. Az nyilván csak később derül majd ki, hogy a Google mérnökeinek sikerül-e megoldaniuk az MI megbízhatatlanságát kiválóan bemutató problémát, a vállalat részvényeinek árfolyama mindenesetre 4,5 százalékkal gyengült a hétfői kereskedés során.

Piaci hírek

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.