Egy speciális adatelemzésekkel foglalkozó startup megvizsgálta, hogy az S&P 500 cégeinél mekkora bevétel jut egy alkalmazottra. Meglepő eredmény született.
Hirdetés
 

Egy vállalat működésének hatékonyságát – és így jövedelmezőségét – az is mutatja, hogy egy alkalmazottja mennyi bevételt termel, azaz a vállalat mennyire hatékonyan használja az emberi erőforrásokat. Ez persze csak egy mutató a sok közül, és önmagában félrevezető lenne, hiszen nem veszi figyelembe például az egy alkalmazottra eső költségeket, de a vállalat megtermelte hozzáadott értékről sem árul el sokat. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy egy vállalat 1 dollárból vagy 90 dollárból tud csinálni 100-at – ez utóbbiban valószínűleg a technológiai cégek sokkal jobban állnak. Ugyanakkor mégis jó tisztában lenni vele, amikor minden arról szól, hogy a technológiai cégek lesöprik a hagyományos vállalatokat a porondról.

Egy ukrán szakemberek által alapított, de már londoni székhellyel működő startup, a gépi tanulásra alapozott adatelemző platformot fejlesztő Craft a közelmúltban megvizsgálta, hogy miként alakul ez a mutató az S&P 500 listáján szereplő vállalatoknál. Ez egy elég jelentős szelete a világgazdaságnak: az ötszáz cég összesen 25 millió embert foglalkoztat világszerte, és összbevételük mintegy 11 ezer milliárd dollárra tehető.

A technológia szektor a sereghajtók között

Az elemzésből kiderül, hogy egyértelmű az energiaszektor dominanciája. A lista első ötven helyének felét energiacégek foglalják el, és a listavezető is közülük kerül ki: a Valero Energynél tavaly 9,4 millió dollár bevétel jutott egy alkalmazottra. A második helyre az egészségügyi cégek futottak be, az első ötvenbe tízen kerültek be. Ugyanakkor mindössze két technológiai cég, az Apple és a Facebook fért be a legjobb ötvenbe: előbbi a 33., utóbbi a 42. helyen. A számszerű különbségek azonban óriásiak. Az Apple-nél "mindössze" 1,9 millió dollárt termel egy alkalmazott, míg a Facebooknál 1,6 milliót.

Egy-egy szektoron belül is nagy különbségek mutatkoznak. Csak az első ötven helyet nézve például az energiaszektor számos cége teljesít az Apple vagy a Facebook szintjén.

A szektorok szerinti átlagos egy alkalmazottra eső bevételeknél még szembeötlőbbek egyébként a különbségek (lásd az 1. grafikont). Míg az energiaszektorban dolgozókra átlagosan közel 2,3 millió dollár bevétel jut, addig az egészségügyben már csak 0,9 millió dollár, közműszolgáltatásokban 0,88 millió, míg a pénzügyi szektorban 0,85 millió. A leggyengébben az ipari szektor szerepelt (ebbe tartozik a gyártóipar is), ahol 2016-ban átlagosan 321 ezer dollár bevételt termelt egy alkalmazott, míg tavaly 332 ezer dollárt. Mindez azonban nem hat a cégek tőzsdei megítélésére: az egy alkalmazottra eső cégértéket nézve ugyanis némileg más lesz a sorrend. Ez utóbbiaban is az energiaszektor áll a legjobban és az egészségügy a második – az ipar pedig sereghajtó –, de az IT itt felzárkózik a harmadik helyre.

 
Craft Report: S&P 500 Revenue Per Employee 2017 – by Sector
Infogram


Az energiaszektor kiemelkedő teljesítménye persze érthető: ezeknél a cégeknél az üzlet elsősorban a természeti erőforrásoktól és a fizikai tőkétől függ, és nem a munkaerőtől. A technológiai szektorban pedig pont az ellenkezője érvényesül. Szintén érthető az ipari szektorban kimutatott alacsony érték, hiszen ott magasak a beruházási- és az alapanyag-költségek is.

És ha csak az IT-cégeket nézzük?

A Craft készített egy táblázatot, amelyben csak az IT-cégek szerepeltek. Ez már sokkal jobban mutatja, hogy azonos piacon melyik cég hozza ki a legtöbbet az alkalmazottaiból. Itt is óriási különbségek láthatók: a listavezető Apple-nél egy alkalmazott háromszor annyi bevételt termel, mint az 20. helyen álló Intel.

Ugyanakkor az általános tendencia a techcégeknél, hogy az elmúlt években sokat javítottak (lásd a 2. grafikont) ezen a mutatójukon, azaz a bevételeik gyorsabb növekedtek, mint az alkalmazottaik száma.

Kiemelkedően teljesített tavaly például a Broadcom: úgy növelte bevételeit évente 2014 és 2017 között átlagban 33 százalékkal, hogy közben 11 százalékkal csökkentette az alkalmazottainak számát. Az Nvidiánál ugyan tavaly 12 százalékkal többen dolgoztak, mint 2014-ben, ám a bevételek 41 százalékkal voltak magasabbak. Jó évet zárt a Visa is: a 6 százalékos létszámnöveléssel szemben 22 százalékos bevételnövekedés áll. A PayPal is tudta javítani a hatékonyságát: a bevétel 21 százalékkal, a létszám viszont csak 3 százalékkal nőtt.

 
Craft Report: S&P 500 Revenue Per Employee 2017 – IT sector
Infogram


Az elemzés szerint egyébként a techcégek nagyon sokat javítottak az alkalmazottaik termelékenységén. Ugyanakkor éves összevetésben a mutató az energiaszektorban javult a legnagyobb mértékben: 2016-ban átlagosan 1,79 millió dollár bevétel jutott egy alkalmazottra, tavaly viszont már 2,27 millió dollár.

A teljes elelmzés egy kattintásnyira olvasható.

Közösség & HR

Drágálljuk őket és félünk tőlük, de nagyon érdekelnek

Természetesen az okos otthoni eszközökről van szó, amelyekkel kapcsolatban itt a legújabb fogyasztói felmérés.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.