Egy speciális adatelemzésekkel foglalkozó startup megvizsgálta, hogy az S&P 500 cégeinél mekkora bevétel jut egy alkalmazottra. Meglepő eredmény született.
Hirdetés
 

Egy vállalat működésének hatékonyságát – és így jövedelmezőségét – az is mutatja, hogy egy alkalmazottja mennyi bevételt termel, azaz a vállalat mennyire hatékonyan használja az emberi erőforrásokat. Ez persze csak egy mutató a sok közül, és önmagában félrevezető lenne, hiszen nem veszi figyelembe például az egy alkalmazottra eső költségeket, de a vállalat megtermelte hozzáadott értékről sem árul el sokat. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy egy vállalat 1 dollárból vagy 90 dollárból tud csinálni 100-at – ez utóbbiban valószínűleg a technológiai cégek sokkal jobban állnak. Ugyanakkor mégis jó tisztában lenni vele, amikor minden arról szól, hogy a technológiai cégek lesöprik a hagyományos vállalatokat a porondról.

Egy ukrán szakemberek által alapított, de már londoni székhellyel működő startup, a gépi tanulásra alapozott adatelemző platformot fejlesztő Craft a közelmúltban megvizsgálta, hogy miként alakul ez a mutató az S&P 500 listáján szereplő vállalatoknál. Ez egy elég jelentős szelete a világgazdaságnak: az ötszáz cég összesen 25 millió embert foglalkoztat világszerte, és összbevételük mintegy 11 ezer milliárd dollárra tehető.

A technológia szektor a sereghajtók között

Az elemzésből kiderül, hogy egyértelmű az energiaszektor dominanciája. A lista első ötven helyének felét energiacégek foglalják el, és a listavezető is közülük kerül ki: a Valero Energynél tavaly 9,4 millió dollár bevétel jutott egy alkalmazottra. A második helyre az egészségügyi cégek futottak be, az első ötvenbe tízen kerültek be. Ugyanakkor mindössze két technológiai cég, az Apple és a Facebook fért be a legjobb ötvenbe: előbbi a 33., utóbbi a 42. helyen. A számszerű különbségek azonban óriásiak. Az Apple-nél "mindössze" 1,9 millió dollárt termel egy alkalmazott, míg a Facebooknál 1,6 milliót.

Egy-egy szektoron belül is nagy különbségek mutatkoznak. Csak az első ötven helyet nézve például az energiaszektor számos cége teljesít az Apple vagy a Facebook szintjén.

A szektorok szerinti átlagos egy alkalmazottra eső bevételeknél még szembeötlőbbek egyébként a különbségek (lásd az 1. grafikont). Míg az energiaszektorban dolgozókra átlagosan közel 2,3 millió dollár bevétel jut, addig az egészségügyben már csak 0,9 millió dollár, közműszolgáltatásokban 0,88 millió, míg a pénzügyi szektorban 0,85 millió. A leggyengébben az ipari szektor szerepelt (ebbe tartozik a gyártóipar is), ahol 2016-ban átlagosan 321 ezer dollár bevételt termelt egy alkalmazott, míg tavaly 332 ezer dollárt. Mindez azonban nem hat a cégek tőzsdei megítélésére: az egy alkalmazottra eső cégértéket nézve ugyanis némileg más lesz a sorrend. Ez utóbbiaban is az energiaszektor áll a legjobban és az egészségügy a második – az ipar pedig sereghajtó –, de az IT itt felzárkózik a harmadik helyre.

 
Craft Report: S&P 500 Revenue Per Employee 2017 – by Sector
Infogram


Az energiaszektor kiemelkedő teljesítménye persze érthető: ezeknél a cégeknél az üzlet elsősorban a természeti erőforrásoktól és a fizikai tőkétől függ, és nem a munkaerőtől. A technológiai szektorban pedig pont az ellenkezője érvényesül. Szintén érthető az ipari szektorban kimutatott alacsony érték, hiszen ott magasak a beruházási- és az alapanyag-költségek is.

És ha csak az IT-cégeket nézzük?

A Craft készített egy táblázatot, amelyben csak az IT-cégek szerepeltek. Ez már sokkal jobban mutatja, hogy azonos piacon melyik cég hozza ki a legtöbbet az alkalmazottaiból. Itt is óriási különbségek láthatók: a listavezető Apple-nél egy alkalmazott háromszor annyi bevételt termel, mint az 20. helyen álló Intel.

Ugyanakkor az általános tendencia a techcégeknél, hogy az elmúlt években sokat javítottak (lásd a 2. grafikont) ezen a mutatójukon, azaz a bevételeik gyorsabb növekedtek, mint az alkalmazottaik száma.

Kiemelkedően teljesített tavaly például a Broadcom: úgy növelte bevételeit évente 2014 és 2017 között átlagban 33 százalékkal, hogy közben 11 százalékkal csökkentette az alkalmazottainak számát. Az Nvidiánál ugyan tavaly 12 százalékkal többen dolgoztak, mint 2014-ben, ám a bevételek 41 százalékkal voltak magasabbak. Jó évet zárt a Visa is: a 6 százalékos létszámnöveléssel szemben 22 százalékos bevételnövekedés áll. A PayPal is tudta javítani a hatékonyságát: a bevétel 21 százalékkal, a létszám viszont csak 3 százalékkal nőtt.

 
Craft Report: S&P 500 Revenue Per Employee 2017 – IT sector
Infogram


Az elemzés szerint egyébként a techcégek nagyon sokat javítottak az alkalmazottaik termelékenységén. Ugyanakkor éves összevetésben a mutató az energiaszektorban javult a legnagyobb mértékben: 2016-ban átlagosan 1,79 millió dollár bevétel jutott egy alkalmazottra, tavaly viszont már 2,27 millió dollár.

A teljes elelmzés egy kattintásnyira olvasható.

Közösség & HR

Többen, de még mindig keveset keresnek a netes kreatívok

A legfrissebb elérhető adatok szerint nagyott nőtt egy év alatt az az összeg, amennyit különböző tartalmak előállításával lehet keresni az interneten.
 
Kisebb induló költséget jelent a private cloud bevezetése, ha elsősorban nem vásárlással, hanem bérlés útján áll össze a platform. De nem keveredik-e önellentmondásba a főként működési költséget jelentő megoldás a magánfelhő természetével?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.