A nemzetközi szankciók miatt elszigetelt rezsimnek égető szüksége van globálisan elfogadott fizetőeszközökre, a módszerekben pedig nem válogat.

Az Egyesült Államok becslései szerint Észak-Korea devizabevételeinek nagyjából a felét a kibertámadásokból szerzi. A fegyverkezési program finanszírozása szempontjából kulcsfontosságú, az utóbbi években egyre komolyabb mennyiséget kitevő forrásokat Washington érthető módon igyekszik elzárni - számolt be a témáról a Nikkei.

Az ázsaiai lapnak a múlt héten erről egy magas rangú amerikai kormánytisztviselő nyilatkozott, aki azt mondta, az USA "nagyon aggódik", hogy a hekkerakciók immár becslések szerint a phenjani rezsimhez befolyó külföldi valuta mintegy felét adják. A tisztviselő megjegyezte, hogy az észak-koreai kibertámadások 2018 óta meredeken emelkedtek. Ugyanebben az időszakban fokozódtak a Kim Dzsong Un által vezetett ország rakétakilövései is.

A nemzetközi szankciók miatt virágzónak korábban sem nevezhető észak-koreai külkereskedelem a pandémia idején tovább zuhant. Mindez csak arra ösztönözte a világ egyik legelzártabb országát, hogy fokozza azokat az interneten elkövetett illegális tevékenységeket, amelyekből pénzhez juthat.

Tág tartományban szóró becslések

Mindez nem jelent újdonságot, mivel egy idén kiadott ENSZ-jelentés is megállapította, hogy Észak-Korea összességében nagyobb értékben lopott el kriptoeszközöket 2022-ben, mint korábban bármely más évben, ezúttal már célba véve az űripari és védelmi cégek hálózatait is. Ráadásul a jelentés szerint Phenjan egyre kifinomultabb technikákat alkalmaz a potenciálisan értékes információ megszerzésére.

Hogy pontosan milyen összegekről van szó, azt többek között a kriptovaluták árfolyamának volatilitása miatt sem könnyű dollárban számszerűsíteni. A dél-koreai kormány becslése szerint Észak-Korea 2022-ben nagyjából 700 millió dollárnyi kriptovalutát lopott el, ám egy meg nem nevezett kiberbiztonsági cég értékelése szerint a nagyságrend bőven meghaladja a 1,5 milliárd dollárt is. Szöul szerint Phenjan mintegy 10 ezer hekkert foglalkoztat, akik kriptopénzeket lopnak el tőzsdékről, vagy zsarolóprogram-támadásokat hajtanak végre vállalkozások ellen.

Illegális állami távmunkaprogram

Ugyanakkor Észak-Korea nem csupán ebből szerez értékes forrásokat. Egy tavaly év végén kiadott dél-koreai kormányzati jelentés szerint Phenjan több ezer meghamisított személyazonossággal rendelkező informatikai szakembert "helyez ki" távmunkában a világ számos országába, hogy jobb esetben rendesen elvégzett programozói, fejlesztői munkával gazdagítsák az ország devizakészletét.

Mivel mindez Szöul becslései alapján évente több száz millió dollárt hozhat a reszimnek, így nem véletlen, hogy az USA és Dél-Korea múlt hónapban közös szimpóziumot is tartott. A phenjani trükközéssel szembeni fellépést erősíteni szándékozó eseményen több tucat ország tisztviselői mellett részt vettek közösségi platformokat üzemeltető cégek és informatikai munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalatok képviselői is.

Biztonság

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.