A nemzetközi szankciók miatt elszigetelt rezsimnek égető szüksége van globálisan elfogadott fizetőeszközökre, a módszerekben pedig nem válogat.

Az Egyesült Államok becslései szerint Észak-Korea devizabevételeinek nagyjából a felét a kibertámadásokból szerzi. A fegyverkezési program finanszírozása szempontjából kulcsfontosságú, az utóbbi években egyre komolyabb mennyiséget kitevő forrásokat Washington érthető módon igyekszik elzárni - számolt be a témáról a Nikkei.

Az ázsaiai lapnak a múlt héten erről egy magas rangú amerikai kormánytisztviselő nyilatkozott, aki azt mondta, az USA "nagyon aggódik", hogy a hekkerakciók immár becslések szerint a phenjani rezsimhez befolyó külföldi valuta mintegy felét adják. A tisztviselő megjegyezte, hogy az észak-koreai kibertámadások 2018 óta meredeken emelkedtek. Ugyanebben az időszakban fokozódtak a Kim Dzsong Un által vezetett ország rakétakilövései is.

A nemzetközi szankciók miatt virágzónak korábban sem nevezhető észak-koreai külkereskedelem a pandémia idején tovább zuhant. Mindez csak arra ösztönözte a világ egyik legelzártabb országát, hogy fokozza azokat az interneten elkövetett illegális tevékenységeket, amelyekből pénzhez juthat.

Tág tartományban szóró becslések

Mindez nem jelent újdonságot, mivel egy idén kiadott ENSZ-jelentés is megállapította, hogy Észak-Korea összességében nagyobb értékben lopott el kriptoeszközöket 2022-ben, mint korábban bármely más évben, ezúttal már célba véve az űripari és védelmi cégek hálózatait is. Ráadásul a jelentés szerint Phenjan egyre kifinomultabb technikákat alkalmaz a potenciálisan értékes információ megszerzésére.

Hogy pontosan milyen összegekről van szó, azt többek között a kriptovaluták árfolyamának volatilitása miatt sem könnyű dollárban számszerűsíteni. A dél-koreai kormány becslése szerint Észak-Korea 2022-ben nagyjából 700 millió dollárnyi kriptovalutát lopott el, ám egy meg nem nevezett kiberbiztonsági cég értékelése szerint a nagyságrend bőven meghaladja a 1,5 milliárd dollárt is. Szöul szerint Phenjan mintegy 10 ezer hekkert foglalkoztat, akik kriptopénzeket lopnak el tőzsdékről, vagy zsarolóprogram-támadásokat hajtanak végre vállalkozások ellen.

Illegális állami távmunkaprogram

Ugyanakkor Észak-Korea nem csupán ebből szerez értékes forrásokat. Egy tavaly év végén kiadott dél-koreai kormányzati jelentés szerint Phenjan több ezer meghamisított személyazonossággal rendelkező informatikai szakembert "helyez ki" távmunkában a világ számos országába, hogy jobb esetben rendesen elvégzett programozói, fejlesztői munkával gazdagítsák az ország devizakészletét.

Mivel mindez Szöul becslései alapján évente több száz millió dollárt hozhat a reszimnek, így nem véletlen, hogy az USA és Dél-Korea múlt hónapban közös szimpóziumot is tartott. A phenjani trükközéssel szembeni fellépést erősíteni szándékozó eseményen több tucat ország tisztviselői mellett részt vettek közösségi platformokat üzemeltető cégek és informatikai munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalatok képviselői is.

Biztonság

Pénzben fürdetik Elon Musk mesterségesintelligencia-cégét is

A jelek szerint a befektetők képtelenek nemet mondani, ha a világ (ebben a pillanatban harmadik) leggazdagabb embere kitalál valamit.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.