A most beindított, európai támogatással létrehozott árutovábbítási rendszer mellett együttműködnének a digitális szabványok, a kiberbiztonság, az oktatás vagy a nagy teljesítményű számítástechnika fejlesztésének területén is.

Az Európai Unió és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) közös nyilatkozatban jelentették be azt a szándékukat, hogy megerősítik kapcsolataikat a két gazdasági-politikai blokk közötti digitális kereskedelem és konnektivitás területén. A közlemény néhány nappal követte az ASEAN Customs Transit System (ACTS) árutovábbítgási rendszer beindulását, ami mások mellett lehetővé teszi, hogy a megfelelő alkalmazáson keresztül egyetlen elektronikus vámáru-nyilatkozattal szállíthasson bárki csomagokat a szervezet tíz tagországába, vagyis Bruneibe, Kambodzsába, Indonéziába, Laoszba, Malajziába, Mianmarba, a Fülöp-szigetekre, Szingapúrba, Thaiföldre és Vietnámba.

Az ACTS fejlesztésének alapjait az EU közreműködésével rakták le, ahonnan az ehhez szükséges források jelentős része is érkezett. A renszer megfelel a brüsszeli székhelyű Vámigazgatások Világszervezete (WCO) kormányközi szervezet szabványainak, és praktikusan azt eredményezi majd, hogy az ASEAN-országokban élők ezentúl gördülékenyebben kereskedhetnek majd az Unióban élő partnereikkel.

Ez az EU szempontjából sem érdektelen dolog, tekintve, hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége a maga 650 millió lakosával a globális GDP nagyjából egytizedét jegyzi, és így is nagyon gyorsan növekvő piacnak számít, különüs tekintettel Indonéziára és a Fülöp-szigetekre. A mostani közös nyilatkozat mindezt "ígéretes első lépésnek" nevezi az ASEAN és az EU szabályozásainak összehangolásában, tovább egyszerűsítve a vámügyintézést és az árucikkek közúti szállítását.

Minden jöhet ami digitális

A nyilatkozat további részében ehhez hasonló más célokat is megfogalmaznak, mint amilyen az Unió Európa és Ázsia összekötését célzó stratégiájához igazodó online partnerség. Ez a digitális hálózatok interoperábilitásának megteremtését jelentené a két blokk országai között, és magában foglalja a közös digitális szabványokat is, hasonlóan ahhoz a megállapodáshoz, amelyet az EU japánnal közösen már korábban tető alá hozott.

Ahogy a kommentárok kiemelik, egy ilyen együttműködés megfelelő ellensúlyt jelenthet a kínai Egy Út Egy Övezet Kezdeményezés digitális vonatkozásaival szemben, ami a külföldön megvalósított infrastrukturális beruházások mellett a Digitális Selyemút programon keresztül javítaná a nemzetközi kommunikációs összekötöttséget, hasonló szabványosítással segítve elő a kínai ITK vállalatok nemzetközi piacra való kilépését.

Az ASEAN és az EU képviselői mindezen felül elkötelezték magukat a kiberbiztonság, a digitális oktatás és a nagy teljesítményű számítástechnika fejlesztésére irányuló együttműködések mellett is. Ezek, bár a dokumentum minden tekintetben nagyon óvatosan fogalmaz, szintén az Unió befolyását növelhetik a délkelet-ázsiai régióban, ahol Kína ambíciói is egyre nagyobbak. Érdemes megjegyezni, hogy az EU-t hamarosan ténylegesen elhagyó Nagy-Britannia a maga részéről augusztusban kezdett kereskedelmi tárgyalásokba az ASEAN országokkal.

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége öt partnerével – Kínával, Japánnal, Dél-Koreával, Ausztráliával és Új-Zélanddal – együtt november közepén írta alá a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) nevű ázsiai szabadkereskedelmi megállapodást, amivel a benne szereplő országok 2,2 milliárd fogyasztójával és 26.200 milliárd dolláros gazdasági teljesítményével a világ aktuálisan legnagyobb szabadkereskedelmi térségét hozta létre.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.