A most beindított, európai támogatással létrehozott árutovábbítási rendszer mellett együttműködnének a digitális szabványok, a kiberbiztonság, az oktatás vagy a nagy teljesítményű számítástechnika fejlesztésének területén is.

Az Európai Unió és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) közös nyilatkozatban jelentették be azt a szándékukat, hogy megerősítik kapcsolataikat a két gazdasági-politikai blokk közötti digitális kereskedelem és konnektivitás területén. A közlemény néhány nappal követte az ASEAN Customs Transit System (ACTS) árutovábbítgási rendszer beindulását, ami mások mellett lehetővé teszi, hogy a megfelelő alkalmazáson keresztül egyetlen elektronikus vámáru-nyilatkozattal szállíthasson bárki csomagokat a szervezet tíz tagországába, vagyis Bruneibe, Kambodzsába, Indonéziába, Laoszba, Malajziába, Mianmarba, a Fülöp-szigetekre, Szingapúrba, Thaiföldre és Vietnámba.

Az ACTS fejlesztésének alapjait az EU közreműködésével rakták le, ahonnan az ehhez szükséges források jelentős része is érkezett. A renszer megfelel a brüsszeli székhelyű Vámigazgatások Világszervezete (WCO) kormányközi szervezet szabványainak, és praktikusan azt eredményezi majd, hogy az ASEAN-országokban élők ezentúl gördülékenyebben kereskedhetnek majd az Unióban élő partnereikkel.

Ez az EU szempontjából sem érdektelen dolog, tekintve, hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége a maga 650 millió lakosával a globális GDP nagyjából egytizedét jegyzi, és így is nagyon gyorsan növekvő piacnak számít, különüs tekintettel Indonéziára és a Fülöp-szigetekre. A mostani közös nyilatkozat mindezt "ígéretes első lépésnek" nevezi az ASEAN és az EU szabályozásainak összehangolásában, tovább egyszerűsítve a vámügyintézést és az árucikkek közúti szállítását.

Minden jöhet ami digitális

A nyilatkozat további részében ehhez hasonló más célokat is megfogalmaznak, mint amilyen az Unió Európa és Ázsia összekötését célzó stratégiájához igazodó online partnerség. Ez a digitális hálózatok interoperábilitásának megteremtését jelentené a két blokk országai között, és magában foglalja a közös digitális szabványokat is, hasonlóan ahhoz a megállapodáshoz, amelyet az EU japánnal közösen már korábban tető alá hozott.

Ahogy a kommentárok kiemelik, egy ilyen együttműködés megfelelő ellensúlyt jelenthet a kínai Egy Út Egy Övezet Kezdeményezés digitális vonatkozásaival szemben, ami a külföldön megvalósított infrastrukturális beruházások mellett a Digitális Selyemút programon keresztül javítaná a nemzetközi kommunikációs összekötöttséget, hasonló szabványosítással segítve elő a kínai ITK vállalatok nemzetközi piacra való kilépését.

Az ASEAN és az EU képviselői mindezen felül elkötelezték magukat a kiberbiztonság, a digitális oktatás és a nagy teljesítményű számítástechnika fejlesztésére irányuló együttműködések mellett is. Ezek, bár a dokumentum minden tekintetben nagyon óvatosan fogalmaz, szintén az Unió befolyását növelhetik a délkelet-ázsiai régióban, ahol Kína ambíciói is egyre nagyobbak. Érdemes megjegyezni, hogy az EU-t hamarosan ténylegesen elhagyó Nagy-Britannia a maga részéről augusztusban kezdett kereskedelmi tárgyalásokba az ASEAN országokkal.

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége öt partnerével – Kínával, Japánnal, Dél-Koreával, Ausztráliával és Új-Zélanddal – együtt november közepén írta alá a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) nevű ázsiai szabadkereskedelmi megállapodást, amivel a benne szereplő országok 2,2 milliárd fogyasztójával és 26.200 milliárd dolláros gazdasági teljesítményével a világ aktuálisan legnagyobb szabadkereskedelmi térségét hozta létre.

Piaci hírek

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.