A Google mobil operációs rendszerének legújabb változata első körben a cég saját készülékein jelent meg.

Különösebb meglepetést nem váltott ki az Android 10 megérkezése a Pixel telefonokra, mivel újdonságaival kapcsolatban már korábban képbe kerülhetett mindenki, aki szorosabban érdeklődik a téma iránt. Ettől függetlenül a hivatalos start mindig fontos mérföldkő, különösen, hogy ez az Android első "megkomolyodott", azaz nem édességről elnevezett generációja.

Kevesen tapogatózhatnak a sötétben

A több mint 2,5 milliárd eszközön futó mobil operációs rendszer legfrissebb változata egyelőre csak egy viszonylag szűk körnél jelent meg, mivel a Google első körben (a hagyományoknak megfelelően) saját Pixel telefonjaira telepíti. A fejlesztés alatt Android Q néven futó verzió valószínűleg leginkább várt újdonsága a Dark Theme, azaz az alkalmazások, illetve maga a kezelőfelület sötét hátterű futtatása lesz. A szövegek éjszakai olvasását megkönnyítő módnak van egy technikai jellegű előnye is: az OLED-kijelzők így beérik sokkal kevesebb energiával, ergó a telefonunk is lassabban merül le.

Az általános kezelőfelület mellett induláskor egy sor saját alkalmazásba is bekerült az elsötítési lehetőség. Említhető itt a Photos és Calendar alkalmazás, ám érdekes módon olyan alapvető appoknál, mint a levelezést biztosító Gmail egyelőre még várni kell a funkció élesítésére. A Google egyébként az Androidra dolgozó külső fejlesztőknek is kitárta a kaput a dark mode integrálására, így a jövőben bizonyosan egyre több alkalmazásnál lehet majd találkozni ezzel a lehetőséggel.

Beépített gépírónő és digitális csősz

Technikailag sokkal komolyabb fejlesztést jelent a Live Captions funkció beépítése. Ezzel a felhasználó automatikusan megkapja a leiratát bármilyen, a telefonon futó videónak, hívásnak, podcastnak. Azt mondani sem kell, mekkora segítség ez mondjuk a nagyotthallóknak vagy a még komolyabb halláskárosultaknak, de a funkció segítheti az idegen nyelven elhangzó mondatok megértését is. Kérdés persze, hogy mennyire bizonyul megbízhatónak, hibamentesnek a valós időben készülő gépi leirat.

A rendszer igyekszik nagyobb kontrollt adni a felhasználó kezébe azzal kapcsolatban, hogy mennyire akarja, hagyja magát zavarni a digitális zajban. Az alkalmazások értesítései egyszerűen csendes módba válthatók, de bekapcsolható az úgynevezett Focus mód is, ami egyelőre béta állapotban igyekszik megkímélni minket attól, hogy percenként a telefonunkhoz nyúljunk, csak mert egy facebookos ismerősünk posztolt valamit, vagy megjelent egy új videó az általunk követett YouTube-csatornán.

Érkezik, amikor érkezik

Az Android 10 szélesebb körű megjelenésével kapcsolatban a Google tartotta magát a hagyományokhoz, ami jelen esetben azt jelenti, hogy teljesen bizonytalan, egy adott típusra mikor válik elérhetővé a frissítés. Ez az időtartam hetektől hónapokig terjedhet, ugyanakkor a bétatesztben részt vevő készülékeknél esélyes a viszonylag korábbi megjelenés. A Google-nek sem túl kényelmes, hogy a generációváltás az esetükben kínosan elnyúlik, ezért az utóbbi időben igyekeztek a gyártókat a gyorsabb átállás felé terelni. Meglátjuk, mekkora hatása lesz ennek a mostani váltásra.

Konzumer tech

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.