A Google jelentős és kevésbé lényeges változtatásokkal készül a mobil operációs rendszer legfrissebb kiadásának érkezésére.

Kiderült, hogy mi lesz a végleges neve az eddig csak Android Q-ként hivatkozott legújabb mobil operációs rendszernek. A Google eddig a legelső két verziót leszámítva mindig egy-egy édességet rendelt a különböző változatokhoz, mostantól viszont sokkal fantáziátlanabb, ám reményeik szerint egyértelműbb világ jön.

Szikár számok

A cég blogbejegyzésben lebbentette fel a fátylat a heteken belül érkező új változat nevéről, ami nemes egyszerűséggel Android 10 lesz. Ugyan ha jól számolunk, ez a verzió lesz a 17. a sorban, de a fő változatok tekintetében valóban a tizedik generációt képviseli a friss rendszer.

A cukorkák és sütemények hanyagolása mögött meglehetősen praktikusok okok állnak. A nyelvészeti és kulturális különbségekből adódóan ugyanis a világ különböző tájain gondot okozott bizonyos kiejtett betűk megkülönböztetése, illetőleg az sem a befogadást segítette, hogy egyes régiókban teljesen ismeretlen nyalánkságok neveivel kellett megbirkózni a felhasználóknak. Arról nem is beszélve, hogy egy technológiai részletekben kevésbé járatos mobilosnak nehézséget jelentett megfejteni, hogy melyik verzió követte melyiket.

Az immár több mint 2,5 milliárd eszközön futó operációs rendszer fejlesztői így jobbnak látták befejezni a vicces névadás tradícióját.

Új névhez új külső

A névmódosítás azonban nem az egyetlen most meglépett változtatás. A mobil operációs rendszer írásmódja és "kabalafigurája" is étesett némi ráncfelvarráson. Ilyenre legutóbb 2014-ben került sor, úgyhogy a Google szerint itt volt az ideje egy modernebb köntös felhúzásának.

Ez a gyakorlatban az Android szöveg színének és betűtípusának a lecserélését jelenti, valamint a robotfej is kicsit átrajzolódott és itt is volt változtatás a színárnyalatban. A logó új külseje a várakozások szerint több ember számára lesz könnyen felismerhető és olvasható, köszönhetően a kontrasztosabb színválasztásnak és a letisztultabb tipográfiának.
 

Konzumer tech

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.