A Google jelentős és kevésbé lényeges változtatásokkal készül a mobil operációs rendszer legfrissebb kiadásának érkezésére.

Kiderült, hogy mi lesz a végleges neve az eddig csak Android Q-ként hivatkozott legújabb mobil operációs rendszernek. A Google eddig a legelső két verziót leszámítva mindig egy-egy édességet rendelt a különböző változatokhoz, mostantól viszont sokkal fantáziátlanabb, ám reményeik szerint egyértelműbb világ jön.

Szikár számok

A cég blogbejegyzésben lebbentette fel a fátylat a heteken belül érkező új változat nevéről, ami nemes egyszerűséggel Android 10 lesz. Ugyan ha jól számolunk, ez a verzió lesz a 17. a sorban, de a fő változatok tekintetében valóban a tizedik generációt képviseli a friss rendszer.

A cukorkák és sütemények hanyagolása mögött meglehetősen praktikusok okok állnak. A nyelvészeti és kulturális különbségekből adódóan ugyanis a világ különböző tájain gondot okozott bizonyos kiejtett betűk megkülönböztetése, illetőleg az sem a befogadást segítette, hogy egyes régiókban teljesen ismeretlen nyalánkságok neveivel kellett megbirkózni a felhasználóknak. Arról nem is beszélve, hogy egy technológiai részletekben kevésbé járatos mobilosnak nehézséget jelentett megfejteni, hogy melyik verzió követte melyiket.

Az immár több mint 2,5 milliárd eszközön futó operációs rendszer fejlesztői így jobbnak látták befejezni a vicces névadás tradícióját.

Új névhez új külső

A névmódosítás azonban nem az egyetlen most meglépett változtatás. A mobil operációs rendszer írásmódja és "kabalafigurája" is étesett némi ráncfelvarráson. Ilyenre legutóbb 2014-ben került sor, úgyhogy a Google szerint itt volt az ideje egy modernebb köntös felhúzásának.

Ez a gyakorlatban az Android szöveg színének és betűtípusának a lecserélését jelenti, valamint a robotfej is kicsit átrajzolódott és itt is volt változtatás a színárnyalatban. A logó új külseje a várakozások szerint több ember számára lesz könnyen felismerhető és olvasható, köszönhetően a kontrasztosabb színválasztásnak és a letisztultabb tipográfiának.
 

Konzumer tech

Nyílt interfészek a Nokia hálózati eszközeiben

A finn gyártó nem csak elméletben támogatja az OpenRAN kezdeményezést, a tervek szerint már idén megjelennek kínálatában a technológiát alkalmazó első hálózati termékek.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.