A Boston Dynamics új kreatúrája a háztartási munkákban is segít, ha szeretnénk.

A Google 2013-ban úgy döntött, hogy próbát tesz a robotokkal, aminek következtében felvásárolták a Boston Dynamics (BD) nevű vállalatot. A cégre egyébként is jellemző felfedező indíttatást erősen támogatta Andy Rubin, akiről köztudott volt, hogy nagy szerelmese a robot technológiáknak, de a lépés egyébként is passzolt a Google új utakat kereső attitűdjéhez. A főleg katonai megrendelésekre dolgozó csapat időnként vérfagyasztó modellekkel jelentkezik, de a SpotMini személyében végre megismerhettünk egy szerethető „lényt” is.

Néha elesik, de könnyen felkel

A BD kutatási szakaszainak fontos részét teszi ki, hogy a robotok egyre mozgékonyabbak, halkabbak és sokoldalúbbak legyenek. A SpotMini a korábban Spot néven futó modell új verziója minden szempontból megfelel a kívánalmaknak, aminek az egyik jele, hogy a korábbiakhoz képest nem hidraulikát, hanem elektro motorokat használ. Ez jelentősen csökkenti a mozgás közben keltett zajt, illetve a robot sokkal hosszabb ideig (90perc) működhet egy feltöltéssel.

A SpotMini abban is különleges, hogy ezt mutatták be elsőként olyan robotként, ami az embert mindennapjai során is képes kiszolgálni. Ennek egyik eszköze a robot hátán elhelyezett plusz kar, amit persze értelmezhetünk egy hosszú nyakként, aminek a végén egy állkapoccsal rendelkező fej található. Ez az ötödik végtag a beépített giroszkóp miatt a test többi részétől függetlenül (stabilan) mozog, így nem gond a számára átadni egy pohár vizet, persze ugyanígy stabilan tart egy robbanásveszélyes anyagot is, ha arra van szükség.

A robot mindössze 25 kg-ot nyom (a karral együtt 30-cat), a testében több szenzort helyeztek el a külvilág érzékelésére, aminek következtében olyan finommozgásokra is képes, mint egy pohár, vagy üdítős üveg megfogása, majd a megfelelő helyen való elengedése. A plusz karnak a tárgyak mozgatásán kívül az egyensúlyozásban, illetve a felállásban is fontos szerep jut, ahogy az jól megfigyelhető a mellékelt videó „banánhéj” részében.

Fejlődnek, mégis túladnának rajta

A Boston Dynamics szerkezetei egyre többet tudnak, egyre komplexebb feladatok elvégzésére alkalmasak, a hírek mégis arról szólnak, hogy a Google-Alphabet cégcsoport az eladásán gondolkodik. Andy Rubin másfél évvel ezelőtt otthagyta a vállalatot, így a társaság robotikával kapcsolatos víziói is talajt vesztettek. Emellett a BD és az Google egyéb részlegeinek együttműködése azóta sem zökkenőmentes, ami szintén a kereskedelmi forgalomba hozható termékek rövid- vagy középtávú megjelenése ellen szól.

A hírekben már a lehetséges érdeklődők is felbukkantak: állítólag a Toyota és az Amazon is lehetőséget lát a Boston Dynamics felvásárlásában. Előbbi saját kutatási részlegébe (Toyota Research Institute) integrálná az így szerzett szakértelmet és technológiákat, míg az Amazon óriási raktáraiban hasznosítaná a robotikai fejlesztéseket, ahol már eddig is komoly újításokat vezetett be a drónok és más automatizált kiszolgáló eszközök alkalmazásába
 

Konzumer tech

Öt év alatt háromszorozná félvezetőgyártási kapacitását a Samsung

Ha ez összejön, 2027-re szorosabbá teheti a versenyt a TSMC-vel.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.