Ugyan a személyi számítógépek első negyedéves eladásai 5 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbi szinttől, de a szektor összességében remek teljesítményt nyújtott.

Az IDC frissen kiadott jelentése szerint az idei első három hónap során 80,5 millió PC-t értékesítettek világszerte. Ez 5,1 százalékkal marad el az egy évvel ezelőtt realizált forgalomtól, ám a szállítóknak így sem lehet oka sok panaszra.

Az ellentmondás egyik oka, hogy az amerikai piackutatónál korábban ennél jóval nagyobb visszaesést prognosztizáltak. A másik pedig az, hogy a személyi számítógépek eladásait a koronavírus-járvány az egekbe lökte. Az elmúlt két év során az előtte meglehetősen "köhögő" piac közel 30 százalékkal tudott bővülni. Köszönhetően jórészt az otthoni oktatás és távmunka miatt megnövekedett keresletnek. Végezetül azt is érdemes megjegyezni, hogy a várakozásokon felüli eredményt rendkívül nehéz körülmények között sikerült elérni, hiszen a világkereskedelmet sújtó logisztikai problémák és a még mindig kísértő alkatrészhiány nem tette könnyebbé az értékesítést.

A most közölt negyedéves forgalom egyébként sorozatban a hetedik olyan periódus volt, amikor a globális szállítási mennyiség meghaladta a 80 millió darabot. Ilyesmire 2012 óta nem voltak képesek a szektor szereplői.
 

A PC-piac és a legnagyobb gyártók teljesítménye az IDC kalkulációja szerint

 

A fenti táblázatból látszik, hogy a legnagyobb gyártók teljesítménye között meglehetősen nagy különbségek mutatkoztak. A két éllovas, a Lenovo és a HP nem tudta bőven elmaradt egy évvel korábbi kiváló eredményétől, miközben a Dell, az Apple és az Asus bővülésre is képes volt. Ennek ellenére a rangsor ugyanaz maradt, mint a tavalyi évzáráskor.

Ezúttal az asztal nyert

Ami a szegmen két fő típusát illeti, ezúttal az asztali gépek teljesítettek jobban, és ezek eladása még kicsit emelkedett is. A noteszgépek értékesítését ellenben jobban megviselte a már említett ellátási láncokat érintő nehézségek, de az sem segített, hogy a bázisérték esetükben kiemelkedően magas volt, köszönhetően az egy évvel korábbi óriási forgalomnak.

Ami a közeljövőt illeti az IDC elemzői bizakodóak. A jelen pillanatban kicsit visszafogottabb végfelhasználói keresletet átmeneti gyengülésként értékelték, miközben a vállalati megrendelők továbbra is aktívnak mutatkoznak.

Konzumer tech

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.