Tavaly "szerény" 26 százalékos ütemben nőtt a publikus cloud szolgáltatásokra fordított összeg. Idén pedig ez az egyik terület, amit a világjárvány biztosan nem tudott erodálni, sőt...

Meglehetősen egészséges növésben van a globális felhőpiac az IDC számításai szerint. Az amerikai piackutató frissen kiadott, tavalyi évre vonatkozó jelentése minden szegmensben bőven két százalék feletti éves növekedést mutat.

Az égen nincs határ

A kalkulált összforgalom 233,4 milliárd dollárt tett ki 2019-ben, ami pontosan 26 százalékkal haladja meg a tavalyelőtti szintet. Miközben a bevételek nőttek, a kínálati oldalon folytatódott a koncentráció. A teljes forgalom harmadát az öt legnagyobb szereplő, az Amazon, a Microsoft, a Salesforce.com, a Google és az Oracle tette zsebre. Ezeknél a vállalatoknál a bevételnövekedés üteme még az amúgy sem lebecsülendő piaci átlagot is jóval meghaladta, hiszen náluk átlagosan 35 százalékkal nőtt a forgalom.

A bevételek tavalyi alakulása a cloudpiacon szegmensek szerint (mrd USD)


A fenti eredmények egyben azt is jelentik, hogy 2016 óta a szektor több mint kétszeresére nőtt. Az összforgalom mellett pedig már eltörpül a legtöbb nagy tradicionális IT-s vállalat éves bevétele is. Bár forgalom alapján a szoftverszolgáltatások (SaaS) teszik ki a terület nagyjából kétharmadát, a két kisebb szegmens, az infrastruktúra- és platformszolgáltatások (IaaS és PaaS) az elmúlt időszakban rendre nagyobb ütemben nőttek. Utóbbiak például az említett időszak alatt közel háromszoros bevételnövekedést értek el. A trend a tavalyi számokon is látszik: míg a SaaS nagyjából 20 százalékkal bővült, a másik két "rokon" közel 40 százalékkal hízott.

A legnagyobb szereplők részesedése a különböző szegmensekben

 

Az IDC két kördiagramján jól kivehető, mennyire más felállásban működik a szoftverszolgáltatás, illetve a kombinált IaaS-Paas szegmens. Előbbinél jóval kevésbé jellemző a piaci koncentráció. A bevételek kevesebb mint negyede jut a legnagyobb öt szereplőnek, és közülük sincs senki, aki elérné a 8 százalékos piaci jelenlétet. Ehhez képest az infrastruktúra- és platformszolgáltatásoknál az Amazon egymaga besöpri a forgalom harmadát, a Microsofttal karöltve pedig a torta felénél is többet birtokol.

Ami az idei évet illeti, valószínűleg sok panaszra nem lesz okuk a szállítóknak, hiszen a koronavírus okozta felfordulás leginkább pozitív következményekkel jár a szektorban. A távmunka, az otthoni tanulás, illetve általában a megnövekedett igény a rugalmasabb munkafolyamatokra, gyorsabb reagálásra mind a cloud különböző szeleteinél csapódik le újonnan támadt, vagy éppen felerősödött keresletként.

Cloud & big data

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.