Mit jelent egy nagyvállalatnál a DevOps, és mi köze a szervezet agilitásához? A CIO Klub hangos kiadásában ezt beszélte meg négy szakember. A felvétel 2020. augusztus 28-án, a CIO Hungary konferencián készült.

Nemzetközi kutatási adatok egyértelműen azt támasztják alá, hogy a műszaki kiválóságot képviselő csúcsteljesítők (high performers) nagyban határozzák meg egy szervezet üzleti eredményességét. A csúcsteljesítményt bizonyíthatóan azok a technológiai szervezetek érik el, amelyek megvalósítják az agilis/lean világból származó DevOps-szemléletet. A jövőbeni sikeres szervezetek csakis az üzleti oldal és a technológia szoros összefonódásával lesznek képesek megtartani az előnyüket. Azok a szervezetek, amelyek nem így gondolkoznak, nehezen behozható hátrányba sodorják magukat – állította Marhefka István DevOps-szakértő a 2020-as CIO Hungray második napján tartott előadásában.

Az előadás markáns megállapításaira kapcsolódott rá az a panelbeszélgetés, melyben Füzi Csaba, a Diákhitel Központ IT-üzemeltetési vezetője Kelemen Bálintot, a Vodafone CIO-ját, Kerper Gábor független CIO-tanácsadót, Koczka Dánielt, az MKB Bank CIO-ját, valamint Szentiványi Gábort, az ULX Kft. ügyvezető igazgatóját kérdezte.

A beszélgetés attól az újra és újra előkerülő alapkérdésből indult, hogy hol van az IT-szervezet helye egy vállalatnál, üzleti kiszolgáló vagy az üzlet egyenrangú partnere. Bár az IT súlya érzékelhetően közelített az üzleti oldalhoz, egyelőre maradt kiszolgáló szerepben. Mint Kelemen Bálint megjegyezte: szeretne egyenrangú partner lenni, de ez sokszor inkább a vezetők hozzáállásán múlik.

Abban, hogy az IT fel tud-e nőni az üzlethez, nagyon is számít a DevOps? Koczka Dániel megfogalmazásában: segíti az IT-t a "szállítási deficit" leküzdésében. Mint fogalmazott, ha ezt a deficitet az IT nem tudja leküzdeni, a board az IT legzseniálisabb kezdeményezéseit is félresöpörheti arra hivatkozva, hogy egy sor fejlesztés csúszik. A DevOps viszont segít felskálázni a szállítási képességeket anélkül, hogy nagymértékű létszámbővítésre lenne szükség.

Ezt a véleményt osztotta részben Szentiványi Gábor is, aki szerint egy szervezet agilis transzformációjának hatékony eszköze lehet a DevOps. Ugyanakkor működik agilis szervezet nélkül is.

A beszélgetésben terítékre került többek között az is, hogy miként lehet a belső szoftverszállítás teljesítményét javítani, valamint hogy DevOps esetén hogyan, milyen mértékben lehet kiszervezni a fejlesztést és tesztelést.

 


A felvétel meghallgatható a fenti lejtászóval itt, de elérhető a Spotify, az iTunes valamint a Google Podcast platformján is.

Piaci hírek

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.