Beszélgetés arról, hogy a járványhelyzet alakulásának kiszámíthatatlansága hogyan tette próbára a vállalatok agilitását. Egy agilis-szakértő és két IT-vezető vitatják meg a tapasztalatokat. A felvétel augusztus 28-án, a 2020-as CIO Hungaryn készült.

Egyre több magyar nagyvállalat kísérli meg az átállást az agilis működésre. A trendet a koronavírus-helyzet felgyorsította. A lehetőségekről és az eredményekről beszélgetett Alföldi Ferenc, a Budapest Bank CIO-ja, Kremmer László, a PMI Budapest Chapter elnöke, és Kovács István Péter, az Allianz Biztosító IT governance vezetője. (A moderátor a Bitport CIO Klub podcastok házigazdája, Szalkai Gergely volt  – a szerk.) A felvétel augusztus 28-án, az idei CIO Hungary második napján készült.

A beszélgetés fogalomtisztázással kezdődött: kiderült, sokféle megközelítése lehet a vállalati agilitásnak, valamint az agilis transzformációnak. Mint arra Kremmer László felhívta a figyelmet, a gyakorlatban általában pozitív jelentés társul az agilitás fogalmához: gyors reagálás, gyors szállítás, gyors igénykezelés stb. De nagyon fontos a mérték...

Maga az agilitás iránti igény mostanság elsősorban abból táplálkozik, hogy az üzletben egyre kevésbé tudjuk előrejelezni a jövőt. Így a rugalmasság felértékelődött, ami az IT-ra is kihat, akár az architektúra vagy például az IT-biztonság területén is.

A beszélgetésben terítékre került többek között, hogy mely szektorokban valósítható meg az agilis transzformáció nagyvállalati szinten, illetve ennek milyen szervezeti következményei vannak. Kiderül például, hogy árnyalni kell az agilis megközelítést a különböző területek szerint, nem lehet alkalmazni ugyanazt a megoldást még a fejlesztés és az operáció területén sem.

 


A felvétel meghallgatható a fenti lejtászóval itt, de elérhető a Spotify és az iTunes, valamint a Google Podcast platformján is.

Piaci hírek

Oroszlányban campus hálózatra kapcsolták az önvezető targoncákat

A BorgWarner Kft. telephelyén tesztelik, hogyan teljesít a campus hálózat egy az iparban már létező területen, az önvezető anyagmozgatásban.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.