IT-biztonsági szakértők beszélgetnek a vállalati biztonság alapkérdéseiről. A felvétel augusztus 27-én, a 2020-as CIO Hungaryn készült.

Az idei CIO Hungary első napjának IT-biztonsági témájú panelbeszélgetésében Pávlicz György, K&H Bank információbiztonsági vezetője, Hári Krisztián, a NISZ IT-biztonsági igazgatója és Ragó István, a Bankszövetség IT-biztonsági munkacsoportjának vezetője beszélgettek a vállalati biztonság kihívásairól, többek között a koronavírus összefüggésében.

A beszélgetés sorén két alapkérdést jártak körül: egyrészt hol helyezkedik el egy szervezetben az IT-biztonság, másrészt a biztonsági kihívások egyetemlegesek, vagy ágazatonként eltérő mintázatok jellemzik.

Többek között kiderült, hogy a silószerű megoldásoknak lejárt az ideje, csak a komplex megközelítés nyújthat hatékony védelmet. Ez a komplexitás egyrészt a vállalati rendszerek összetettségéből ered, másrészt abból, hogy a kibertér és a fizikai tér lényegében összeért. Emiatt a biztonságot is holisztikusan célszerű kezelni, már az igénymeghatározásnak is szerves része kell legyen, mindennapi működését pedig integrálni kell.
 

Balról jobbra: Pávlicz György (K&H Bank), Hári krisztián (NISZ), Ragó István (Bankszövetség)

Szóba került a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetősége és korlátja a biztonság területén, valamint ezzel kapcsolatban az is, hogy az információbiztonsági kontrolloknak hol a helye és szerepe az incidenskezelésben.

Végül a három szakember azt vitatta meg, hogy bár a különböző ágazatok ugyanannak a digitális ökoszisztémának a szereplői, vannak-e kifejezetten ágazatspecifikus kockázatok, vagy minden területen általánosan érvényes visszaélési mintákat, kockázatokat kell kezelni.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejtászóval itt, de elérhető a Spotify és az iTunes, valamint a Google Podcast platformján is.

Biztonság

Melyik városban működik a legtöbb megfigyelő kamera?

A legjobban bekamerázott városok globális toplistáján 20-ból 18 kínai települést találunk, és a világ összes ilyen megfigyelő eszközének is több mint a fele működik Kínában.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.