A CIO Klub legfrissebb podcastjában a távmunka jogi és HR-oldalával foglalkozunk. Kiderül: a jog nem tud mindent szabályozni, a cégkultúrán is múlik, hogy működjön.

Meghatározó élménye a legtöbb vállalatnak, hogy akkor is működnek a dolgok, haladnak a folyamatok, ha senki sem ül a Nyóctólötig Center ötödik emeletén az irodában, és a különböző rendű-rangú vezetők csak videokonferenciázva tartják a kapcsolatot a beosztottaikkal. Ez új kihívás elé állítja a menedzsmentet – mint azt előző podcastunkban körüljártuk Budai-Tüske Gáborral és Fritsch Róberttel –, de a HR-osztályt és a munkajogászokat is erősen érinti, mivel egyelőre az otthoni munkavégzés lazán szabályozott területe a munkajognak. Erről beszélgettünk dr. Farkas Zsuzsanna ügyvéddel, munkajogásszal, és Sipőcz Ivánnal, az Uniqa Biztosító HR-vezetőjével.
 

Beszélgetőtársaink: Farkas Zsuzsanna és Sipőcz Iván


A beszélgetőtársaink tisztáznak alapfogalmakat, így megtudhatjuk, van-e különbség az otthoni munkavégzés és a távmunka között. Munkáltatói és munkavállalói felelősség, munkavégzéshez kapcsolódó költségek ellentételezése, munkahelyi kultúra, csapatkohézió, jogok és kötelezettségek, multinacionális és helyi vállalati környezet különbségei a lehetőségekben és a szabályozásban – mindezekről szintén esik szó a mintegy háromnegyed órás beszélgetésben.

Mindkét szakember beszélt arról, hogy nagyon várják a kormány javaslatát, amely az otthoni munkavégzés szabályainak a jogi kereteit szabja meg. Mint azt Fakas Zsuzsanna mondta, ez nehéz feladat, hiszen a mostani gyakorlat nyomán valami olyant kell alkotnia a törvényhozónak, aminek nincs múltja a hazai jogrendszerben.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejtászóval itt, de elérhető a Spotify és az iTunes, valamint a Google Podcast platformján is.

Közösség & HR

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.