Amikor felmerül az IT egy részének felhőbe költöztetése, a menedzsment sűrűn bólogat, majd felteszi az első kérdést: és mennyibe fog kerülni így az IT? Alább hallható egy lehetséges válasz.

A felhő egyik nagy ígérete az üzemeltetési költségek kézben tarthatósága. De teljesíti-e ezt az ígéretét?

Korábban talán nagyobb hangsúly esett az "olcsóbb lesz" üzenetre, manapság inkább a költségek menedzselhetőségét szeretik hangsúlyozni a szolgáltatók. Mára aztán már látjuk, még utóbbi is kérdéses. Ritka ugyanis a tisztán felhős vagy tisztán on-premise nagyvállalati rendszer, ráadásul mire a vállalatok megszelidítették maguknak ezt a két lábon álló IT-t, jöttek a többfelhős környezetek, és újra mindent összezavartak. Emiatt ma már az üzemeltetés optimalizálása komplexebb feladat, mint korábban bármikor, miközben hiányoznak az univerzálisan alkalmazható, sztenderd bevált gyakorlatok. (Többek között ezen próbál segíteni a FinOps mozgalom.)

De térjünk vissza az eredeti kérdésre: jobban menedzselhető-e a felhőtől az IT-üzemeltetés költségoldala? Igen is, meg nem is, derült ki Pocsai Zsolt idei CIO Hungaryn tartott, Hibrid infrastruktúra szolgáltatás a pénzügyi szektorban című előadásából. Az elismert szakember, aki jelenleg ügyvezető igazgatóként irányítja az OTP Bank Digitális Infrastruktúra Szolgáltatások Igazgatóságát, vállalata kihívásai mellett azokról a fogásokról is beszélt, amelyek beváltak.
 

Pocsai Zsolt ügyvezető igazgató (OTP Bank)


Az előadáshoz érdemes letölteni a prezentáció PDF változatát, amely informatív ábráival segíti az előadás megértését.

A felvételt 2022. április 29-án Egerben, a CIO Hungaryn rögzítettük.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, valamint az Apple és a Google podcastplatformján is, melyeken feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Az idei CIO Hungaryról hamarosan további előadásokat és panelbeszélgetéseket teszünk közzé a CIO Klub podcastcsatornáján, ahol a régebbi konferenciák felvételei is elérhetők.

Cloud & big data

Emberként még iskolába se járhatna, de 200 millió telefonnál jár a kínai brand

A Realme illusztris társaságba került a mérföldkő gyors elérésével. A teljesítmény értékét tovább növeli, hogy a forgalom nagy része Kínán kívül realizálódik.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.