Amikor felmerül az IT egy részének felhőbe költöztetése, a menedzsment sűrűn bólogat, majd felteszi az első kérdést: és mennyibe fog kerülni így az IT? Alább hallható egy lehetséges válasz.

A felhő egyik nagy ígérete az üzemeltetési költségek kézben tarthatósága. De teljesíti-e ezt az ígéretét?

Korábban talán nagyobb hangsúly esett az "olcsóbb lesz" üzenetre, manapság inkább a költségek menedzselhetőségét szeretik hangsúlyozni a szolgáltatók. Mára aztán már látjuk, még utóbbi is kérdéses. Ritka ugyanis a tisztán felhős vagy tisztán on-premise nagyvállalati rendszer, ráadásul mire a vállalatok megszelidítették maguknak ezt a két lábon álló IT-t, jöttek a többfelhős környezetek, és újra mindent összezavartak. Emiatt ma már az üzemeltetés optimalizálása komplexebb feladat, mint korábban bármikor, miközben hiányoznak az univerzálisan alkalmazható, sztenderd bevált gyakorlatok. (Többek között ezen próbál segíteni a FinOps mozgalom.)

De térjünk vissza az eredeti kérdésre: jobban menedzselhető-e a felhőtől az IT-üzemeltetés költségoldala? Igen is, meg nem is, derült ki Pocsai Zsolt idei CIO Hungaryn tartott, Hibrid infrastruktúra szolgáltatás a pénzügyi szektorban című előadásából. Az elismert szakember, aki jelenleg ügyvezető igazgatóként irányítja az OTP Bank Digitális Infrastruktúra Szolgáltatások Igazgatóságát, vállalata kihívásai mellett azokról a fogásokról is beszélt, amelyek beváltak.
 

Pocsai Zsolt ügyvezető igazgató (OTP Bank)


Az előadáshoz érdemes letölteni a prezentáció PDF változatát, amely informatív ábráival segíti az előadás megértését.

A felvételt 2022. április 29-án Egerben, a CIO Hungaryn rögzítettük.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, valamint az Apple és a Google podcastplatformján is, melyeken feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Az idei CIO Hungaryról hamarosan további előadásokat és panelbeszélgetéseket teszünk közzé a CIO Klub podcastcsatornáján, ahol a régebbi konferenciák felvételei is elérhetők.

Cloud & big data

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.