Pontosabban kétszer félóra három szakemberrel: rendszerfelügyelet közérthetően a CIO Podcastban.

A CIO Klub hangos kiadásának újabb epizódjában a rendszerfelügyelet kérdéseivel foglalkoztunk. Ebben három szakember volt segítségünkre: Esztocsák Zsolt, a IT-System vezetője, Ganev Attila IT-biztonsági szakértő az ITsecure Kft.-től, valamint Vincze Gábor, a Biztributor kkv-s üzletágának vezetője.

A beszélgetés során három fontosabb kérdést jártunk körbe. Először elhelyeztük a rendszerfelügyeleti eszközöket az IT-infrastruktúrában, ezek kapcsolatát egyéb rendszerekkel, biztonsági és üzleti alkalmazásokkal. Ebben a részben kiderül többek között, hogy hol és miért kell alkalmazni ilyen eszközöket, és azok milyen segítséget nyújtanak egy adott szervezetnek.

Ebben a részben azt is megvitatták szakértőink, hogy a monitoring megléte, hiánya stb. hogyan befolyásolja adott vállalkozás IT-üzemeltetési költségeit, IT-infrastruktúrájának rugalmasságát, valamint az üzletmenet-folytonosságát. Kiderült az is, miként kell elképzelni a rendszerfelügyeleti eszközök által ígért proaktivitást, mit és mennyire képesek "előrelátni".

A beszélgetés második része olyan praktikus kérdésekkel foglalkozik mint a "pilótavizsgás" és az egyszerű kezelőfelületet használó monitoring céleszközök előnye és hátránya, valamint az is, hogy mit tud kezdeni a rendszerfelügyelet a felhővel, illetve a hibrid rendszerekkel. Ennek kapcsán szóba került a belső és a kiszervezett üzemeltetés, valamint a szakemberhiány hatása is.

Végül az egyik legfontosabb kérdés, a költség is terítékre került. Ha univerzálisan használható, pontos eredményt adó képletet nem is kapnak a hallgatók az üzemeltetési költségek kikalkulálásához, az elhangzó példák alapján mindenki eldöntheti, hogy eleget vagy keveset költ az IT-üzemeltetésnek erre a területére.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Cloud & big data

Fél Ausztráliát letölthették egy hekkertámadásban

A kontinensnyi ország második legnagyobb telkójánál történt súlyos incidens. A vizsgálatok még tartanak, de akár 10 millió ügyfél személyes adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.