Évek óta mit sem csökkent a mesterséges intelligencia hájpfaktora. De közben egyre nagyobb körülötte a fogalmi káosz. Popovics László (OTP Bank) rendet vág az MI-erdőben.

Ismét rendkívüli kiadással jelentkezik a Bitport CIO Klubjának hangos kiadása, a CIO Podcast. A téma a mesterséges intelligencia, melyről Popovics László, az OTP Bank Elosztott Rendszerek Igazgatóságának vezetője, a terület ismert és elismert kutatója tartott előadást a CIO Hungary 2021-en.

Popovics miután előadásában elhelyezi az emberiség mesterséges intelligenciáról való gondolkodást a technológiatörténetben, röviden felvázolja az MI történetét a szabályalapú rendszerektől a jövőig, azaz az öntudatos rendszerekig. Ennek során bemutatja azt is, hogy a jelenleg alkalmazott legfejlettebb MI algoritmusok (pl. a GPT-3 vagy a Wu-Dao 2.0) miben kellene különbözzenek a hagyományos algoritmusoktól, mire alkalmasak, mire nem.

Popovics arra is hoz példákat, hogy milyen gyakorlati alkalmazási lehetőségei vannak az MI-nek a jelenlegi fejlettségi szintjén. A jövővel kapcsolatban pedig nemcsak a lehetséges technológiai, hanem társadalmi következményekre is kitér, megtöltve tartalommal azt a kijelentést, hogy a mesterséges intelligencia térnyerésével járó strukturális változások rendszerszintű választ igényelnek, hiszen mindez komoly gazdasági és társadalmi változást indukál.

A podcastfelvétel 2021. szeptember 2-án készült Egerben, a CIO Hungaryn. Töltse le a podcasthoz az előadás prezentációját (PDF) is!
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Cloud & big data

Robot hajókból álló hadosztályt tesztel az amerikai haditengerészet

A Csendes-óceánon vasárnap kezdődött az a nemzetközi haditengerészeti gyakorlat, amelynek során a legénység nélküli hajók alkalmazásáról is értékes tapasztalatokat gyűjtenének.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.