Hogyan bírták a rendszerek élesben a stressztesztet? Megerősítette-e a vállalatokon belül az informatikát a járványhelyzet? Létezik-e válságálló IT? Beszámolónk a Bitport tizenegyedik CIO Hungary konferenciájának második napjáról.

A CIO Klub tagjainak egyértelmű visszajelzése is megerősítette, hogy a távmunka mindennapi életünk részévé vált, de éppen ezért felértékelődtek és a korábbinál is fontosabbá váltak a személyes találkozások. A Bitport kétnapos CIO Hungary konferenciájára az idén rendhagyó időpontban, augusztus végén került sor, hogy az egészségügyi helyzethez igazodó körülmények között ebben az évben is lehetőséget biztosítsunk az eszmecserére a hazai informatikai vezetők legrangosabb szakmai fórumán.

A rendhagó helyzet természetesen a 2020-as CIO Hungary legfőbb témáját is meghatározta, mivel évtizedek óta nem volt ennyire aktuális a válságálló IT kérdése. A világméretű járványhelyzet miatt sok vállalatnál létkérdéssé vált a digitális transzformáció, így a digitalizáció eszközei is mérlegre kerültek. Az új körülmények között az informatikában is óriási lökést kapott, ezzel pedig az üzleti döntéshozók számára is egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a jól megválasztott új technológiák ígéretei nem feltétlenül marketingszólamok.


CIO Hungary 2020: a válságálló IT - beszámolónk előző része »

Az idei kétnapos CIO Hungary konferencia második napját Kovács Nimród, a Kovács Nimród Winery alapító tulajdonosának előadásával nyitottuk. A magyar-amerikai származású üzletember karrierjét az Egyesült Államokban kezdte, a rendszerváltás óta azonban Magyarországon él. A 90-es évek elején volt az HBO Magyarország elnöke, később tíz éven át a Liberty Global közép-kelet-európai vezetője, borászatát pedig az ezredfordulón alapította.

A borászat működésének bemutatásával kiderült, hogy az informatikához hasolóan a szőlőben is folyamatos feladat a kockázatkezelés, ráadásul olyan kockázatokat kell kezelni, amelyekkel nehéz előre számolni. A spektrum a soha nem ideális időjárási körülményektől vagy a váratlan betegségektől a munkaerőpiaci hatásokig és a globális járványokig terje; bár a modern technológia alkalmazásának számos előnye van, ezen a problémákon csak részben segíthet.

A globalizáció is mást jelent majd

Válsághelyzet persze nem csak a szőlőben van. Dr. Fehér Péter, a Corvinus egyetem posztgraduális és executive programokért felelős dékánja az aktuális krízis természetének meghatározására vállalkozott abból az alapvetésből kiindulva, hogy amikor megdőlnek a széles körben elfogadott előfeltételezések, ehhez pedig néhány rendkívüli tényező is hozzáadódik (mint például az idei világjárvány), akkor válsághelyzet alakul ki.
 


A mostani válság azonban nem feleltethető meg az előző recessziónak, mivel nem a pénzügyi rendszer általános közvetítő szerepének meggyengüléséből fakad, és így közel sem azonos mértékben érinti az egyes iparágakat. Az viszont nem változik, hogy ha a vállalatok nehezebb időszakot élnek át, akkor költségcsökkentésre kényszerülnek, ami az informatikát is érinti. Kérdés, hogy egyértelműen rossz dolog-e, ha egy erős IT-beruházási időszak után lassítani kell.

A megváltozott világban mindenképpen az ellátási láncok újraszervezésére, a távmunka szélesebb körű megmaradására, illetve az üzletmenet-folytonosság és az informatikai biztonság felértékelődésére kell számítani. Az IT-vezetői prioritások között az idén még a működés stabilizálása és a megszorításokhoz való alkalmazkodás szerepel, de jövőre már egyértelműen az új digitális üzleti modellek fejlesztésére, az új üzleti lehetődégek digitális kiszolgálására kerül a hangsúly.

A teljes globalizáció innentől nem elsősorban az általános robotizálás miatt szorul vissza, bár annak hatásai a korábban megjósolt módon érvényesülnek majd. Ennél azonban meghatározóbb lett az ellátási láncok lerövidítése, az egyes tevékenységek földrajzilag értelemben való egymáshoz közelítése az ebből következő drágulás – a megváltozott körülmények között az is eredménynek számít, ha drágábban jön az áru, de egyáltalán újra lehet termelést, így az amarikai-kínai kereskedelmi háború által is fémjelzett trendek a világjárvány nyomán jelentősen felgyorsulnak.
 


A második nap programját egy kerekasztal-beszélgetéssel folytattuk az átalakuló vállalatok és az agilitás viszonyáról, az agilis szervezetek jellemzőiről. A járványhelyzet alakulásának kiszámíthatatlansága ebben a tekintetben is próbára tette a vállalatokat, és kiderült, létezik-e nagyvállalati agilitás. A beszélgetést Szalkai Gergely, a Wunderplan projekt- és IT menedzsment tanácsadója vezette Kremmer László, a PMI Budapest Chapter elnöke, Kovács István Péter, az Allianz Biztosító IT Governance vezetője, illetve Alföldi Ferenc a Budapest Bank CIO-ja részvételével.

Az idén még többet beszélgettünk

Ehhez kapcsolódott Marhefka István agiliscoach (Agiluu.hu) előadása is, amelynek témája szintén az üzlet és az IT viszonya volt. A prezentációban idézett nemzetközi kutatási adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a műszaki kiválóságot képviselő csúcsteljesítők (high-performers) nagyban meghatározzák egy szervezet üzleti eredményességét. A csúcsteljesítményt pedig bizonyíthatóan azok a technológiai szervezetek érik el, amelyek megvalósítják az agilis/lean világból származó DevOps-szemléletet.

Ez az egyik oka, hogy a jövőbeni sikeres szervezetek csakis az üzleti oldal és a technológia szoros összefonódásával lesznek képesek megtartani az előnyüket. Azok a szervezetek, amelyek nem így gondolkoznak, nehezen behozható hátrányba sodorják magukat. Azt, hogy lehet-e agilis egy szervezet a DevOps alkalmazása nélkül, már a következő kerekasztalunk résztvevői tárgyalták meg. A DevOps-bevezetések első kézből való tapasztalatairól, a jó gyakorlatokról és kerülendő buktatókról Koczka Dániel, az MKB Bank CIO-ja, Kelemen Bálint, a Vodafone CIO-ja, Kerper Gábor független projektmenedzser és Szentiványi Gábor, az ULX ügyvezetője beszélgettek Füzi Csaba, a Diákhitel Központ üzemeltési igazgatójának vezetésével.

 


Az idei CIO Hungary konferencia záró programját is interaktív szavazásokkal támogatott kerekasztalok adták, bemutatva a hallgatóság soraiban helyet foglaló informatikai vezetők véleményét is az egyes kérdésekről. A távmunka, az otthoni munka és az irodai munka jövőjét, az ezzel kapcsolatos kihívásokat és a vállalati beszámolókban szereplő óriási sikerek, sőt hatékonyságnövekedés mögötti tényeket Fazekas Ferenc, az Uniqa Biztosító CIO-ja, Fritsch Róbert, a Fővárosi Vízművek informatikai vezetője és Mészáros Attila, a Telenor kommunikációs igazgatója vitatta meg. A beszélgetés moderátora Beck Márton, az Actionlab szervezetfejlesztési szakértője volt.

A program utolsó eleme a CIO konferenciák hagyományos témájára koncentrált: a vállalati IT-val szemben évek vagy évtizedek óta elvárás, hogy lehetőleg egyre olcsóbban működjön, de ezzel párhuzamosan javítson az üzembiztonságon, és persze legyen innovatív. Arról, hogy ez a mostani helyzetben mennyire és hogyan valósítható meg, vagyis az üzletmenet, a gazdaságosság és az innováció mennyiben dolgozik együtt vagy egymás ellen, Behán László, a LeasePlan operációs vezetője beszélgetett Popovics Lászlóval, az OTP Bank innovációs vezetőjével, Both Andrással, az Idomsoft vezérigazgató-helyettesével és Haász Lászlóval, az Infobex ügyvezetőjével.

Piaci hírek

Nagy tempóban hajt ki a mobilok új szegmense

A hajlított kijelzőjű telefonok az elkövetkező néhány évben óriási lendülettel gyarapíthatják egyelőre vékonyka piaci tortaszeletüket.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.