Az egyik brit egyetemen egy látáványos akcióval hívták fel a figyelmet a tudományos integritást fenyegető veszélyre, bár a megoldás ettől nég ne lett világosabb.

Az angliai Plymouth Marjon Egyetem (PMU) munkatársai meggyőző módot találtak rá, hogy megkongassák a vészharangot az MI-chatbotok egyre terjedő felhasználása miatt a tudományos publikációk területén. Teljes egészében a ChatGPT segítségével készítették el Chatting and Cheating: Ensuring Academic Integrity in the Era of ChatGPT (kb. Csevegés és csalás: a tudományos integritás biztosítása a ChatGPT korszakában) című tanulmányukat, amit aztán be is nyújtottak szakértői értékelésekre, hogy megvizsgálják, mennyire észrevétlenül csúszhat át az ilyesmi az ellenőrző folyamatokon.

Mint kiderült, teljesen simán: sem az olvasóknak, sem a közzétételt engedélyező szakértőknek nem tűnt fel, hogy az MI-chatbotok ellentmondásos alkalmazására figyelmeztető cikket éppen egy ilyen rendszer írta meg. A kutatók a saját nevük alatt publikálták az anyagot, és mint a Guardian tudósításából kiderül, az nem akadt fenn sem a plágiumgyanús elemek kiszűrésére való szoftvereken, sem magukon az emberi lektorokon, akik közül négyet is sikerül kijászaniuk – a dolgozatot csak akkor jelölték meg, amikor a szerzők már személyesen értesítették a dologról az érintett szerkesztőket.

Szóljon, akinek van valami ötlete

A kísérlet egy újabb látványos jelzés az akadémiai rendszernek, amelyik amúgy is nehezen birkózik meg a ChatGPT és társai jelentette kihívásokkal. Az már januárra világos lett, hogy az új megoldások legnagyobb felhasználói az egyetemisták lettek, és a megfelelő szabályozás hiányában könnyen elmosódik a határvonal a segédeszköz és csalás között. A nagy tudományos kiadók közül is többen helyezkedtek arra az álláspontra, hogy az ilyen anyagok a gépi tanuló modellek működéséből következően átlépik a plágium határvonalát, elősegítve a téves vagy hamis eredmények beágyazódását.

Bár léteznek árulkodó jelek annak eldöntésére, hogy egy adott dolgozatot ember vagy mesterséges intelligencia hozott létre, a mesterséges intelligencia nyomait egyetlen tudós vagy ellenőrző szoftver sem képes teljesen megbízhatóan jelezni. Vagyis hiába hoznak akár büntetéssel fenyegető szabályokat, ha a felderítés ennyire trükkös és széleskörű problémát jelent, aminek nem igazán kedvez a "publikálj vagy pusztulj" kutatási kultúra sem. A Guardian által idézett egyetemi dolgozó szerint ma már rendszeresen bukkannak ilyen esetekre, de arról fogalmuk sincs, hogy hány esetre nem bukkantak rá.

Közösség & HR

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.