A Google szerint nem a géptől, hanem az utakon közlekedő emberektől kell tartani.

A nagy autógyárak, a technológiai vállalkozások, a kínai gigacégek egyaránt hatalmas potenciált látnak a sofőr nélküli autókban, de talán a Google bír a legtöbb valós tapasztalattal ezen a téren. Kalifornia állam útjait már évek óta járják az automatizált járművek, amivel párhuzamosan egyre több vita folyik arról, hogy valaha közlekedésbe állhatnak-e ezek a járművek.

A legnagyobb veszély az ember

Kifejezetten bizalmatlan légkör övezi egyelőre a kamerák képei és érzékelők által vezérelt autókat, a Google pedig mindent megtesz azért, hogy eloszlassa a félelmeket. A legutóbbi vitát az AP híradása váltotta ki, amiben a hírügynökség arról számolt be, hogy tavaly szeptember óta a Google önjáró autói összesen négy közúti balesetnek voltak részesei. A keresőcég azonnal reagált az infókra, sőt, a projekt igazgatója, Chris Urmson egy hosszú blogbejegyzésben részletezi, hogy valójában kik jelentenek veszélyt az utakon.

Urmson elsőként azt teszi tisztába, hogy a projekt elmúlt 6 éve alatt az autók 2,7 millió km-t tettek meg, ami alatt összesen 11 könnyű, sérülés nélküli baleset történt. Ezen balesetek közül minden esetben a másik közlekedő fél volt a hibás, azaz egyetlen esetben sem a Google autója miatt történt a koccanás. A 11-ből 8 alkalommal ráfutásos baleset történt, azaz hátulról kapták el az önjáró autókat, pár esetben a járművek oldalát húzták meg, egyszer pedig azért volt ütközés, mert a másik autó nem állt meg a piros lámpánál.

Itt éppen forgalommal szemben érkezik egy autó 

A Google szakembere arra világít rá a bejegyzésben, hogy a közúti balesetek 93 százaléka a vezető hibája miatt történik, és ez esetek több mint a felében csak könnyebb, sérülésmentes koccanásról van szó. Mindemellett a balesetek jelentős részére sosem derül fény, mert azokat az autósok be sem jelentik, hanem megoldják egymás között, ezért a Google autóinak abban is komoly jelentőségük van, hogy rögzítik ezeket az eseteket, így a későbbiekben a kocsik már képesek lesznek alkalmazkodni ezekhez a helyzetekhez.

Mindenre van megoldás

Urmson arra is kitér, hogy az autók 360 fokban látó kameráit, illetve a folyamatos, 100 százalékos koncentráltságot egyetlen emberi sofőr sem tudja még csak megközelíteni sem, a Google autói azonban nem egyszer rögzítették, hogy a vezetők mi minden csinálnak a volánnál. A mobiljukat nyomkodó sofőrökön kívül akadt könyvet olvasó személy is, a legextrémebb esetként pedig azt jegyezték fel, amikor az egyik autós trombitált az autó vezetése közben.

Az írásban ezután több, képekkel illusztrált eset mutatja be, hogy milyen szituációkban hogyan viselkedett az autó és minden alkalom arról szólt, hogyan lehet kivédeni azt, ha valaki hirtelen, és teljesen szabálytalan manőverbe kezd. A Google közel 50 tesztautójának ez eddig minden esetben sikerült, ennek ellenére továbbra is akadnak szkeptikus hangok azzal kapcsolatban, hogy megférhetnek-e valaha az emberek és a gépek által vezetett autók ugyanazon az úton.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.