Több tízezerre tehető azon hazai felhasználók száma, akik már telepítettek kémprogramot más számítógépére - derül ki az ESET Magyarország felméréséből.
A 3,6 millió, hetente legalább egy alkalommal internetező magyar felhasználó 1 százaléka telepített már kémprogramot más számítógépére, azaz több mint 30 ezerre tehető azok száma, akik  tettek már ilyet - derült ki az ESET Magyarország az NRC piackutató segítségével elvégzett kutatásából, amely azt vizsgálta meg, hány magyarországi számítógép-felhasználónak van közvetlen tapasztalata a kémprogramokkal. Emellett a válaszadók 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van olyan ismerőse, akiről úgy tudja, hogy telepített már kémprogramot más számítógépére. Ez utóbbi közel 150 ezer felhasználót jelent, akiknek többsége valószínűleg bűncselekményt követ el tettével.

Kiss Zoltán Gergő, az ESET vírusszakértője kiemelte: szinte kizárólag férfiakról van szó, akik között nagyobb arányban találhatóak a 18-29 évesek. Az indítékok különbözőek lehetnek, így a féltékenységből kutakodók mellett gyakran munkáltatók is monitorozzák az alkalmazottjaik tevékenységét valamilyen speciális szoftver segítségével.

Mire használják? A vírusszakértő szerint fontos, hogy a szóban forgó kémprogramok nem azonosak az interneten terjedő, bűnözők által írt kártevőkkel, melyek elsősorban az adatlopást szolgálják. A legtöbb esetben kereskedelmi forgalomban kapható, legális szoftverekről van szó, melyek eredetileg azt a célt szolgálják, hogy a felhasználók ellenőrizni tudják velük azt, hogy saját számítógépüket jogosulatlanul használja-e valaki más is. Hozzátette: a legfontosabb ezekkel a szoftverekkel kapcsolatban az, hogy általában a felhasználásuk módja teszi őket illegálissá.

Gönczi Anna ügyvéd, az ESET jogi képviselője arra hívta fel a figyelmet hogy törvénybe ütköző cselekményt követ el az, aki az érintett előzetes hozzájárulása nélkül figyeli meg annak számítógépes tevékenységét. A munkáltatók esetében akkor szabályos a számítógép megfigyelése, amennyiben azt a munkaszerződésben kikötötték, és ebben az esetben is csak a munkahelyi emailforgalomra, illetve az internetforgalom szűrésére terjedhet ki.

Munkahelyi monitorozás: a Nagy Főnök figyel
Mit tegyünk, hogy ne kerüljenek illetéktelenekhez az adataink?

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.