Kezdetnek soron kívül 20 milliárd dollárral dobta meg filantróp alapítványát, amelyik a következő időszakban évi 9 milliárd dollárt költhet jótékony céljaira.

Bill Gates ezúttal a Twitteren jelentette be, hogy júliusban 20 milliárd dollárt utalt át a Bill és Melinda Gates Alapítványnak,amelynek révén a szervezet 2026-ig évi 9 milliárd dollárra növelheti majd kiadásait a világjárványra, az ukrajnai háborúra és egyéb krízisekre reagálva. A Microsoft társalapítója arról is írt, hogy a jövőben teljes vagyonált átpakolná a globális fejlődés és az egészségügy égető problémáival foglalkozó alapítványhoz, ezzel pedig hamarosan elindul lefelé a milliárdosok toplistáján, hogy végül teljesen kizuhanjon a mezőnyből.

A Bloomberg Billionaires Index aktuális adatai alapján Gates éppen 113 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezhet, ami a negyedik helyre jó a leggazdagabb gazdagok versenyében. Az üzletember korábban már hosszú ideje hangoztatta, hogy vagyonát az olyan problémák elleni küzdelemnek szenteli, mint amilyen például a klímaváltozás, sőt azt is elejtette már, hogy a gyerekei már nem lesznek milliárdosok, mert nem marad annyi örökségük. Most első ízben azonban világossá tette, hogy idővel az alapítványnak adná lényegében mindenét.

Nehéz lesz elég gyorsan osztogatnia

A bejelentést nem övezte különösebb tapsvihar, már csak azért sem, mert az összeállításokból rendszeresen kiderül, hogy gyakran a legvadabbul jótékonykodó milliárdosoknak is folyamatosan növekszik a magánvagyona. Gates és egy másik nagypályás részvénybefektető, Warren Buffett 2010-ben indított Giving Pledge kezdeményezésének keretei között a csatlakozó pénzemberek például azt vállalták, hogy halálukig legalább a vagyonuk felét jótékony célokra ajánlják majd fel. Az ötletgazdák akkori vagyonát 53, illetve 39 milliárd dollárra tették, aktuálisan pedig rendre 113 és 96 milliárddal rendelkeznek.

Ez természetesen nem jelenti, hogy csak ültek volna a pénzükön: Bill Gates 1994 óta 39 milliárd dollárt tolt bele a Bill és Melinda Gates Alapítványba, míg Buffett 2006 óta 35,7 milliárddal támogatta a szervezetet. Vagyis egyszerűen lassabban osztogatták a hozzájárulásokat, mint amilyen ütemben a vagyonuk növekedett, a világjárvány pedig nem hogy hátráltatta, de még gyorsította is a gyarapodásukat. Vagyonuk aktuális értékét ugyanis jórészt a különböző részvénycsomagok pillanatnyi értéke adja, és egy esetleges tőzsdei összeomlás is erős változásokat hozhat benne.

Gates mindenesetre most azt írja, hogy kötelességének érzi olyan módon visszajuttatni az erőforrásait a társadalomnak, hogy azzal a lehető legnagyobb hatást tegye a szenvedés csökkentésére és az életminőség javítására. Emellett reményét fejezte ki, hogy a a helyzetre való tekintettel a hozzá hasonlóan gazdag és kiváltságos helyzetben lévő emberek is előlépnek majd. Maga a Bill és Melinda Gates Alapítvány egyébként régóta a non-profit világ egyik főszereplője, amely már csaknem 1800 embert foglalkoztat, ésaz ezredforduló óta közel 80 milliárd dollárt fordított humanitárius céljaira.

Piaci hírek

Minden bitcoinos tranzakció felszippanthat egy úszómedencére való vizet

A kriptovalutához kapcsolódó vízfelhasználás egy friss tanulmány szerint 166 százalékkal emelkedett 2020 és 2021 között, az átmeneti visszaesést követően pedig 2023-ban is új rekordot dönt majd.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.