A sportszergyártó alig pár éve nyitotta meg hipermodern üzemeit, ám a gyártás hamarosan leáll. A technológia egy része átköltözik az amúgy is olcsóbb ázsiai régióba.

Az Adidas sok szempontból élenjáró márkának volt tekinthető, már ami a technológiai vívmányok beépítését illeti egy olyan iparágban, ahol alapvetően erre eddig nem igazán volt példa. A cég többek között felvásárolta a fitnessz alkalmazást fejlesztő Runtasticot, továbbá első között kezdett kísérletezni a 3D-nyomtatásban rejlő lehetőségekkel. Ebbe a sorba illeszkedett a Speedfactorynak nevezett gyáregységek 2016-os megnyitása is a németországi Ansbachban, illetve a tengerentúlon, Atlantában. 

Keletre költöznek

Az említett egységeket azonban legkésőbb jövő áprilisáig leállítja a cég - derül ki az Adidas friss közleményéből. Bár az ilyen lépést nehéz progresszióként eladni, a hivatalos tájékoztatás természetesen igyekszik pozitív színben feltűntetni a fejleményeket. Az írás kihangsúlyozza, hogy egyrészt maga a fejlesztés gőzerővel folytatódik majd Németországban, másrészt az érintett üzemekben alkalmazott technológia sem vész el, mivel azt két ázsiai partner gyáraiban használják majd fel. Ez az átmentés már idén megtörténik, míg a két nyugati gyár valamikor év elején fejezi be a munkát.

A Speedfactory egységekben a munkafolyamatok túlnyomó többségét robotokra bízták. A gyártás automatizálását, decentralizálását és leginkább rugalmasabbá tételét elősegítő új típusú üzemektől nagyon sokat vártak, de a mostani bejelentés inkább azt mutatja, hogy mindenben nem sikerült megfelelni az előzetes reményeknek. Pedig a gyártás visszaköltöztetése a szállítási költségeket is mérsékelte, a pozitív PR-faktorról nem is beszélve.

Öröm az ürömben, hogy óriási elbocsátásokkal azonban nem kell számolni. Az ansbachi gyár munkaterületén a kezdetek kezdetén is mindössze tíz munkás felügyelte a robotok munkáját, de a távlati cél a teljesen automatizált üzemmód elérése volt.

Válásról nincs szó

A mindkét Speedfactory-egységet partneri szerződés keretében üzemeltető Oeschler céggel nem szakad meg a kapcsolat. A sajtóközlemény tanúsága szerint a két vállalat továbbra is együttműködik más területeken, például a régebb óta elérhető, Boost technológiával készülő talpak előállításánál, illetve az úgynevezett 4D-s eljárással készülő termékeknél. A két gyártási technika közötti különbségeket részletesen bemutatja az alábbi videó.

Konzumer tech

Így nyomja le a járvány az európai energiafelhasználást

Már csak néhány országban lehet valamivel magasabb a fogyasztás, mint amekkora tavaly ilyenkor volt. Az olaszok ezekben a napokban már majdnem 30 százalékos visszaesésben vannak, de a magyarországi felhasználás is jóval elmarad 2019 áprilisától.
 
Hirdetés

Hátrányból előnyt kovácsolhat, aki meglépi a digitális átállást - most ingyenesen

A Cisco ingyenes hozzáférést biztosít Webex együttműködési platformjához a most csatlakozóknak, illetve bővítette az ingyenesen elérhető szolgáltatáskínálatot meglévő ügyfeleinek.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.