Ezért is alacsony a magyar szervezetek produktivitása a META-INF reprezentatív kutatásása szerint.

Újabb részleteket közölt a META-INF az első magyarországi vállalati produktivitási kutatásáról. (Az NRC piackutató közreműködésével készített felmérésről korábban itt írtunk.)

Kollaboráció: a hatékonyság gyenge pontja

Az összetett mindennapi üzleti folyamatok és a projektek sokszor csapatokon és divíziókon átívelő együttműködést igényelnek. Ha ezt nem sikerül biztosítani, az versenyhátrányt jelent. A produktivitás csökken, ami fölösleges költségeket generál. Ezért sem véletlen, hogy a vállalatmérettel nő annak valószínűsége, hogy a szervezet használ valamilyen kollaborációs platformot.

A META-INF reprezentatív kutatása szerint a cégek 40 százaléka használ ilyen eszközt. Vannak azonban olyan szegmensek (pl. egészségügy, oktatás, közigazgatás, jogászok, élelmiszeripar), ahol szignifikánsan alacsonyabb az ilyen eszközöket használó szervezetek aránya. Ezzel szemben a kulturális, a tudományos és a technológiai területen működő szervezeteknél, valamint az infrastrukturális és energiaszektorban az átlagnál magasabb. A platformokat leginkább dokumentummegosztásra, belső kommunikációra, legkevésbé pedig céges folyamatok modellezésére és automatizációra használják.

A kollaboráció azért is egyre érzékenyebb kérdés, mondta el Hegyi Tibor, a META-INF alapítója és társügyvezetője, mert a megkérdezettek 35 százaléka már hetente legalább 1-2 napot otthon dolgozik.

Az együttműködést nehezíti ugyanakkor, hogy az IT és az üzleti oldalon dolgozók nagyon más nyelvet beszélnek. Emiatt a szervezeti hatékonyság egyik neuralgikus pontja az IT helpdesk. A kutatásban megkérdezettek több mint negyede eleve arra számít, hogy amikor a vállalati IT-hoz fordul, ott nem fogják tudni nyomon követni az ügyét (26 százalék), ami így nem is oldódik meg (29 szézalék).

Hasonló arányban (24 szézalék) nyilatkoztak úgy, hogy gyakran azt érzik, nem tudják megértetni magukat a helpdeskes kollégákkal. Mindez kölcsönös: a helpdesken dolgozó munkatársak is gyakran azt tapasztalják, hogy nem tudják dekódolni üzleti területen dolgozó kollégáik (15 szátalék), és még többször a segítséget kérő ügyfelek kéréseit (17 százalék).

Jó, ha legalább Excel van

Ez felértékeli például az online tudástárak szerepét, mégis csupán a válaszadók 34 százalékának munkahelyén építenek ilyen rendszert, a megkérdezettek 15 százaléka pedig nem is tudott válaszolni arra, hogy van-e a cégének online tudástára. Akik nem használnak tudásmegosztó rendszert, úgy tűnik, így is jól megvannak, mintegy felük (49 százalék) úgy véli, anélkül is el tudja végezni a munkáját, egyharmaduk viszont azt mondta, hogy hatékonyabban tudna dolgozni vele.

Érdekes eredmény, hogy a kutatás szerint a feladatmegosztást szoftverrel támogató cégek 44 százaléka részben vagy egészében még mindig Excellel oldja meg ezt a feladatot. Mint Gáspár Attila, a META-INF társügyvezetője felhívta a figyelmet, ezek a cégek jellemzően használnak valamilyen célplatformot, de azzal párhuzamosan kitartanak az exceles örökség mellett.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.