A dél-koreai elektronikai óriás már a második negyedévét zárta a tavalyi nyereség kevesebb mint felével, ráadásul a piaci túlkínálat mellett az új japán-dél-koreai kereskedelmi konfliktus is tovább nehezíti a helyzetét.

A Samsung Electronics kedden kiadott, második negyedéves pénzügyi jelentése szerint a dél-koreai elektronikai óriásvállalat kevesebb mint fele annyi profitot termelt az április és június közötti időszakban, mint az előző év megfelelő három hónapjában. A 6,6 ezer milliárd koreai wonnak (nagyjából 5,6 milliárd dollárnak) megfelelő nyereség majdnem 56 százalékkal maradt el a tavalyitól, miközben a társaság összes bevétele 4 százalékos csökkenéssel 56,1 ezer milliárd won (körülbelül 47,5 milliárd dollár) volt.

A beszámolókból kiderül, hogy ez volt az egymást követő második olyan negyedév, amikor a Samsung több mint felére olvasztotta a tavaly ilyenkor termelt profitját, miután az év első három hónapjában is 60 százalék körüli visszaesésről számolt be. A gyenge teljesítmény legfőbb oka most is a félvezetőgyártó üzletág teljesítménye, amely a vállalat legnagyobb profitközpontjaként ezúttal 71 százalékkal alacsonyabb nyereséget termelt az előző év második negyedévéhez viszonyítva.

A Samsung a vonatkozó közlemény szerint a memóriakomponensekre való kereslet szémottevő növekedésére számít az év második felében, bár a társaság most is hangsúlyozza a teljes iparágra jellemző volatilitást és a külső gazdasági környezetben tapasztalható bizonytalanságot. A Samsung hazai versenytársa, az SK Hynix is éppen a múlt héten tette közzé három év ótaa leggyengébb negyedéves eredményeit, a piaci elemzők pedig legkorábban 2020-ra várják a kereslet újbóli fellendülését.

És ha ez még nem lenne elég

A dél-koreai vállalatnak egyébként nagyon összejött az utóbbi időben, mivel a globális félvezetőiparban jelenleg tapasztalható túlkínálat mellett egy másik fontos körülmény is árnyékot vet a közeljövőben várható bevételi kilátásaira. Ahogy arról mi is több ízben beszámoltunk, már nem csak az amerikai-kínai, de egy újkeletű dél-koreai-japán kereskedelmi háború is kialakulóban van, ami különösen súlyosan érintheti a Samsung félvezető- és kijelzőgyártó részlegeit.

A látszólag politikai jellegű konfliktus eredméyneként a japán kormányzat egy sor kiritikus alapanyag kiviteli szabályait szigorítja, ennek nyomán pedig koreai lapértesülések szerint a Samsung Electronics vezetősége már válságtanácskozást is tartott, vészforgatókönyvek készítésére utasítva az érintett részlegeket. A probléma elhárítása saját erőből nem lesz egyszerű, mivel olyan import alapanyagokról van szó, amelyek esetében Japán kimagasló világpiaci részesedéssel bír.

Ez az okostelefon-kijelzők gyártása során használt flourozott poliamid tekintetében 90 százalékot, a félvezetők előállításához szükséges bizonyos marógázoknál 70 százalékot jelent, vagyis a kiesés amerikai, kínai vagy tajvani forrásokból való pótlása csak rövid távon jelenthet bármilyen bármilyen megoldást. A Reuters ezzel kapcsolatban a Samsung egyik meg nem nevezett vezetőjét idézi, aki szerint a japánok képesek lesznek lassan megfojtani őket.

A hírügynökség beszámolója alapján a japán szállítók visszautasíthatják azt is, hogy a folyamat közepébe ékelt harmadik országon keresztül üzleteljenek a dél-koreaiakkal, mivel a büntető rendelkezések kijátszását célzó lépések ilyenkor mind a koreai chipgyártókkal, mind a japán beszállítókkal szemben szélesebb körű, nemzetközi kereskedelmi szankciókba torkollhatnak. 2018-ban Dél-Korea egyébként 11 milliárd dollár értékben importált Japánból félvezetőipari komponenseket és alapanyagokat.

Bár explicit tiltás egyelőre most sincs az ilyen jellegű forgalmat illetően, a japán vállalatoknak mindene setben külön engedélyt kell kérniük az egyes szállítmányokra – ez még pozitív elbírálás esetén is 90 napos ügyintézéssel járhat, így a Samsungnak a jelenlegi felállásban nagyon nehéz dolga lesz, hogy időben teljesíteni tudja a termelési előirányzatait. Bár a dél-koreai kormány már be is indította saját kampányát, amiben a helyi szállítók megerősítésén keresztül próbálná enyhíteni helyzetet, a Reuters által megszólaltatott elemzők és dél-koreai üzleti szereplők szerint az összes szükséges high-tech alapanyag lokalizálása egyszerűen lehetetlen, és mindenképpen szükség van a Japánnal folytatott együttműködésre.

Piaci hírek

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.