A Microsoft élőben demózta, hogyan működik a tavaly bejelentett xCloud szolgáltatás. Az indulás dátuma azonban még bizonytalan.

Bemutatták a Microsoft Inside Xbox közönségének, hogyan fog működni a tavaly bejelentett xCloud szolgáltatás – írja a The Verge. A szolgáltatás tavaly októberi bejelentésekor Satya Nadella azt ígérte, hogy idén elindul a játékstreaming szolgáltatás, de azon túl, hogy felhőből konzolra, PC-re és mobil eszközökre is tud majd sugározni videojátékokat, nem sok mindent lehetett róla tudni.

A bemutatón a Forza Horizon 4 játékot streamelték az Azure-ból egy androidos okostelefonra (lásd lentebb a videót). A telefonhoz Bluetooth-on keresztül kapcsoltak egy Xbox One kontrollert azt demonstrálandó, hogy milyen egyszerű akár egy telefonon is jó játékélményt adni.

A demó kapcsán írt blogbejegyzésében Kareem Choudhry, aki a Microsoftnál a játékok felhős fejlesztéseit irányítja, külön kihangsúlyozta, hogy a Microsoft nem azért fejleszti az xCloudot, hogy lecserélje a konzolt egy felhőszolgáltatásra. Az igazi játékélményt ugyanis – írja Choudhry – továbbra is mondjuk egy 4K-s tévével, teljes HDR-támogatással és térhatású hangzással lehet elérni. A cél csupán az, hogy a választásnak és a hozzáférhetőségnek ugyanazt a szabadságát kínálják játékfronton is, amit a felhős szolgáltatások révén a zene és a video terén már régóta élvezhetnek a felhasználók.

De nem csak jófejség van a fejlesztés mögött, a Microsoft a felhasználói bázis bővülésében is bízik. A blogbejegyzés szerint ugyanis azt remélik az xCloudtól, hogy olyan felhasználókat is be tudnak így csábítani, akik nem rendelkeznek játékhardverekkel. Choudhry utal is rá: azzal, hogy az eddig csak konzolokon vagy PC-ken játszható játékokat felhősítik és elérhetővé teszik mobilokon, mintegy kétmilliárd új felhasználót vehetnek célba.
 


Az azonban egyelőre nem ismert, hogy a játékőrültek mikor cuppanhatnak rá a felhős játékfolyamra.

Meg kell előzni a konkurenseket…

A bemutatót valószínűleg nem véletlenül időzítették a Google játékfejlesztői konferenciája, a március 18-án kezdődő GDC (Game Developers Conference) előtti hétre. Ott várhatóan még többet meg lehet tudni a cég tavaly ősszel megvillantott Project Steam játékstreaming szolgáltatásáról, illetve vélhetően játékokhoz kötődő hardvereket is be fognak mutatni a rendezvényen. Ezt valószínűsíti az is, hogy a Google-nek van olyan szabadalmi terve, amely egy felhős játékszolgáltatáshoz használható kontroller leírását tartalmazza.

A Microsoft és a Google nem szűz piacra lép. A Sonynak ott van a PlayStation Now nevű felhőszolgáltatása, amely lehetővé teszi a konzoljátékok távoli lejátszását a PlayStation-ök mellett egyelőre iOS-es eszközökön (és valószínűsíthetően hamarosan Androidon is). Aztán ott van az Nvidia tavaly indított GeForce Now szolgáltatása, amely PC-s játékokat streamel windowos gépekre és Macekre, hogy gyengébb teljesítményű PC-ken is élvezhető játékélményt biztosítson. És persze a nagy felhős rivális, az Amazon is dolgozik ilyen megoldáson.

Konzumer tech

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.