A háború és Kína drasztikus járványellenes lépései jelentősen csökkentették a csipek iránti keresletet.
Hirdetés
 

Mint a kő, úgy zuhant be a mobiltelefonok, személyi számítógépek és háztartási elektronikai eszközök iránti kereslet, panaszkodott befektetőinek a legnagyobb kínai csipgyártó, az SMIC (Semiconductor Manufacturing International Co.) vezérigazgatója. Zhao Haijun szerint az első számú ok az orosz-ukrán háború és a kínai Covid-lezárások, írta a Nikkei. Az üzleti lap úgy kommentálta Zhao szavait, hogy ez az első egyértelmű nyilatkozat arról, hogyan hat a globális technológiai iparra Kína járványügyi szigorítása. (A márciusban kezdődő lezárások épp a technológiai központokat érintik.)

Az orosz és az ukrán piac lényegében megszűnt, és a kínai is erősen beszűkült a főleg nagyobb városokat, gazdasági központokat érintő lezárások miatt. Azok a gyártók, melyek kitettsége jelentős ezeken a piacokon, igencsak visszavették a csiprendeléseiket is. Zhao az okostelefon-piacon értékesített darabszámban meglehetősen brutális, 200 milliós visszaeséssel számol (viszonyításként: negyedévenként összesen kb. 300 millió készüléket értékesítenek a gyártók). Ez elsősorban a kínai gyártóknak fog fájni.

Még látványosabb a szintén jelentős félvezető-felhasználó szórakoztató elektronikai ipar bezuhanása. Az SIMC-nek van olyan ügyfele, mondta Zhao, amelynél több mint öt hónapnyi eladatlan készlet halmozódott fel. Ez a csipgyártót arra kényszerítette, hogy erőforrásait olyan termékek gyártására fordítsa, amelyekből még mindig nagy hiány van. Ezért például felpörgették az energiagazdálkodási csipek és mikrokontrollerek gyártását (ilyeneket használnak többek között zöldenergia-rendszerekben, elektromos járművekben és ipari alkalmazásokban).

Nem mindegy, ki kinek szállít

A piaci zavarok azokat a félvezetőgyártókat kevésbé érintik Zhao szerint, melyek a legjobb nemzetközi ügyfeleknek szállítanak. Ugyanakkor vége szakadhat a hosszú ideje tartó csiphiánynak, amely az árakat is felhajtotta. Az SIMC, melynek a legfontosabb gyártóüzemei a március közepén lezárt Sanghajban vannak, arra számít, hogy a kínai lockdown hatása a második negyedéven túl is érezhető lesz a félvezetőipar teljes ellátási láncában.

Ha konszolidálódik is a kereslet-kínálat a félvezetőpiacon, az árak nem fognak csökkenni, sőt! A gyártási költségek ugyanis emelkedtek: globálisan drágult a víz és az áram, drágultak a nyersanyagok. Ezek a tényezők az SMIC-nél összességében 10 százalékkal csökkentették a bruttó árrést.

Az SIMC-vezér jóslatainak hitelességét némileg aláássa, hogy idén az első három hónapban a vállalat bevételei 67 százalékkal, nettó nyeresége 182 (!) százalékkal nőtt, és a bruttó árrése is rekord magas, 41 százalékos volt. Igaz ugyanakkor, hogy a menedzsment a második negyedévben már csak 37-39 százalékos bruttó árréssel és gyártókapacitásai csökkenő kihasználtságával számol.

Piaci hírek

Gyors zuhanásra is fel kell készülniük a menő MI-cégek befektetőinek

A buborék kialakulása sem kizárt, de az árfolyamok gyors felfutását követően anélkül is elkerülhetetlen lesz korrekció – jósolja a Wharton School veterán közgazdásza.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.