A háború és Kína drasztikus járványellenes lépései jelentősen csökkentették a csipek iránti keresletet.

Mint a kő, úgy zuhant be a mobiltelefonok, személyi számítógépek és háztartási elektronikai eszközök iránti kereslet, panaszkodott befektetőinek a legnagyobb kínai csipgyártó, az SMIC (Semiconductor Manufacturing International Co.) vezérigazgatója. Zhao Haijun szerint az első számú ok az orosz-ukrán háború és a kínai Covid-lezárások, írta a Nikkei. Az üzleti lap úgy kommentálta Zhao szavait, hogy ez az első egyértelmű nyilatkozat arról, hogyan hat a globális technológiai iparra Kína járványügyi szigorítása. (A márciusban kezdődő lezárások épp a technológiai központokat érintik.)

Az orosz és az ukrán piac lényegében megszűnt, és a kínai is erősen beszűkült a főleg nagyobb városokat, gazdasági központokat érintő lezárások miatt. Azok a gyártók, melyek kitettsége jelentős ezeken a piacokon, igencsak visszavették a csiprendeléseiket is. Zhao az okostelefon-piacon értékesített darabszámban meglehetősen brutális, 200 milliós visszaeséssel számol (viszonyításként: negyedévenként összesen kb. 300 millió készüléket értékesítenek a gyártók). Ez elsősorban a kínai gyártóknak fog fájni.

Még látványosabb a szintén jelentős félvezető-felhasználó szórakoztató elektronikai ipar bezuhanása. Az SIMC-nek van olyan ügyfele, mondta Zhao, amelynél több mint öt hónapnyi eladatlan készlet halmozódott fel. Ez a csipgyártót arra kényszerítette, hogy erőforrásait olyan termékek gyártására fordítsa, amelyekből még mindig nagy hiány van. Ezért például felpörgették az energiagazdálkodási csipek és mikrokontrollerek gyártását (ilyeneket használnak többek között zöldenergia-rendszerekben, elektromos járművekben és ipari alkalmazásokban).

Nem mindegy, ki kinek szállít

A piaci zavarok azokat a félvezetőgyártókat kevésbé érintik Zhao szerint, melyek a legjobb nemzetközi ügyfeleknek szállítanak. Ugyanakkor vége szakadhat a hosszú ideje tartó csiphiánynak, amely az árakat is felhajtotta. Az SIMC, melynek a legfontosabb gyártóüzemei a március közepén lezárt Sanghajban vannak, arra számít, hogy a kínai lockdown hatása a második negyedéven túl is érezhető lesz a félvezetőipar teljes ellátási láncában.

Ha konszolidálódik is a kereslet-kínálat a félvezetőpiacon, az árak nem fognak csökkenni, sőt! A gyártási költségek ugyanis emelkedtek: globálisan drágult a víz és az áram, drágultak a nyersanyagok. Ezek a tényezők az SMIC-nél összességében 10 százalékkal csökkentették a bruttó árrést.

Az SIMC-vezér jóslatainak hitelességét némileg aláássa, hogy idén az első három hónapban a vállalat bevételei 67 százalékkal, nettó nyeresége 182 (!) százalékkal nőtt, és a bruttó árrése is rekord magas, 41 százalékos volt. Igaz ugyanakkor, hogy a menedzsment a második negyedévben már csak 37-39 százalékos bruttó árréssel és gyártókapacitásai csökkenő kihasználtságával számol.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.