A háború és Kína drasztikus járványellenes lépései jelentősen csökkentették a csipek iránti keresletet.

Mint a kő, úgy zuhant be a mobiltelefonok, személyi számítógépek és háztartási elektronikai eszközök iránti kereslet, panaszkodott befektetőinek a legnagyobb kínai csipgyártó, az SMIC (Semiconductor Manufacturing International Co.) vezérigazgatója. Zhao Haijun szerint az első számú ok az orosz-ukrán háború és a kínai Covid-lezárások, írta a Nikkei. Az üzleti lap úgy kommentálta Zhao szavait, hogy ez az első egyértelmű nyilatkozat arról, hogyan hat a globális technológiai iparra Kína járványügyi szigorítása. (A márciusban kezdődő lezárások épp a technológiai központokat érintik.)

Az orosz és az ukrán piac lényegében megszűnt, és a kínai is erősen beszűkült a főleg nagyobb városokat, gazdasági központokat érintő lezárások miatt. Azok a gyártók, melyek kitettsége jelentős ezeken a piacokon, igencsak visszavették a csiprendeléseiket is. Zhao az okostelefon-piacon értékesített darabszámban meglehetősen brutális, 200 milliós visszaeséssel számol (viszonyításként: negyedévenként összesen kb. 300 millió készüléket értékesítenek a gyártók). Ez elsősorban a kínai gyártóknak fog fájni.

Még látványosabb a szintén jelentős félvezető-felhasználó szórakoztató elektronikai ipar bezuhanása. Az SIMC-nek van olyan ügyfele, mondta Zhao, amelynél több mint öt hónapnyi eladatlan készlet halmozódott fel. Ez a csipgyártót arra kényszerítette, hogy erőforrásait olyan termékek gyártására fordítsa, amelyekből még mindig nagy hiány van. Ezért például felpörgették az energiagazdálkodási csipek és mikrokontrollerek gyártását (ilyeneket használnak többek között zöldenergia-rendszerekben, elektromos járművekben és ipari alkalmazásokban).

Nem mindegy, ki kinek szállít

A piaci zavarok azokat a félvezetőgyártókat kevésbé érintik Zhao szerint, melyek a legjobb nemzetközi ügyfeleknek szállítanak. Ugyanakkor vége szakadhat a hosszú ideje tartó csiphiánynak, amely az árakat is felhajtotta. Az SIMC, melynek a legfontosabb gyártóüzemei a március közepén lezárt Sanghajban vannak, arra számít, hogy a kínai lockdown hatása a második negyedéven túl is érezhető lesz a félvezetőipar teljes ellátási láncában.

Ha konszolidálódik is a kereslet-kínálat a félvezetőpiacon, az árak nem fognak csökkenni, sőt! A gyártási költségek ugyanis emelkedtek: globálisan drágult a víz és az áram, drágultak a nyersanyagok. Ezek a tényezők az SMIC-nél összességében 10 százalékkal csökkentették a bruttó árrést.

Az SIMC-vezér jóslatainak hitelességét némileg aláássa, hogy idén az első három hónapban a vállalat bevételei 67 százalékkal, nettó nyeresége 182 (!) százalékkal nőtt, és a bruttó árrése is rekord magas, 41 százalékos volt. Igaz ugyanakkor, hogy a menedzsment a második negyedévben már csak 37-39 százalékos bruttó árréssel és gyártókapacitásai csökkenő kihasználtságával számol.

Piaci hírek

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.