Európai szinten úttörő projektnek minősül az a kezdeményezés, amely Olaszország védelmi képességeit az űrben kiépítendő felhős infrastruktúrával támogatná.

Föld körüli pályán keringő, katonai célú informatikai architektúra megvalósításának tanulmányozására kapott megbízást az olasz védelmi minisztériumtól az állami tulajdonú Leonardo. A témával kapcsolatban kiadott közlemény szerint ez az első ilyen jellegű kezdeményezés Európában.

Az angol Military Space Cloud Architecture kifejezés után röviden MILSCA-nak nevezett projekt célja, hogy az olasz kormány és a fegyveres erők számára "egy nagy teljesítményű számítástechnikai, felhő- és mesterséges intelligencia (MI) rendszert, valamint tárolási kapacitást" biztosítson közvetlenül az űrben.

A Leonardo az egyelőre kétévesre tervezett munkába együttműködő partnerként bevonja a Telespazio és a Thales Alenia Space cégeket is. Mindkettő az olasz védelmi és űrkutatási konszern és a szintén ezeken a területeken érdekelt francia Thales vegyesvállalata. A projekt első fázisában az architektúrát határozzák meg, ezt követően pedig egy digitális ikertestvér (digital twin) megalkotásával tesztelik a koncepciót.

Amennyiben megvalósul, a MILSCA olyan kulcsfontosságú szolgáltatásokat biztosíthat a rendszerére támaszkodóknak, mint a folyamatos, stabil és helyszínfüggetlen hozzáférés stratégiai adatokhoz (például kommunikációs, megfigyelési és navigációs adatok). A rendszer emellett sebességével és rugalmasságával garantálja az információk zavartalan feldolgozását és megosztását.

Volt előzménye

A most bejelentett katonai projekt előfutáraként is lehet arra az EU-s kezdeményezésre tekinteni, amelyet még bő egy évvel ezelőtt jelentettek be. Az Európai Bizottság akkor Föld körül keringő adatközpontokkal kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmány készítésére adott megbízást. 

A Horizont Európa (ez az Unió fő kutatás- és innovációfinanszírozási programja) részeként megvalósuló kutatási projekt végső célja egy fejlett "űrfelhő" kialakítása lehet, amely egyrészt mérsékelhetné a régió károsanyag-kibocsátását, másrészt a remények szerint javitaná az EU adatszuverenitását is. A 2 millió eurós forrással gazdálkodó ASCEND kutatási projekt irányítására az EB azt a Thales Alenia Space-t választotta, amelynek neve az olasz katonai programban is felbukkan.

(Illusztráció: Cosmo műhold - Leonardo)

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.