Hétfőn egy rövid ideig a csipgyártó volt a negyedik legértékesebb amerikai vállalat. Az Amazonnál legutóbb 22 évvel ezelőtt jegyezték magasabban az Nvidiát, de aztán megérkezett a generatív mesterséges intelligencia.
Hirdetés
 

Január közepén lezárult egy korszak a New York-i tőzsdén, amennyiben a Microsoft átvette az Apple-től a világ legmagasabb értékelésű vállalatának címét. A Microsoft árfolyama látványosan erősödött az elmúlt évben, nem kis részben azért, mert jókor volt jó helyen a generatív mesterséges intelligencia felfutásakor, és ez hatványozottan igaz az Nvidiára is, ami 56 százalékos éves növekedéssel tavaly már a félvezetőipar ötödik legnagyobb szállítója volt a bevételek alapján. Figyelembe véve, hogy top10-es mezőny itt is legfeljebb egyszámjegyű növekedést, de inkább visszaesést produkált az előző évben, az Nvidiánál egészen biztosan nem ez lesz a végállomás, a befektetők pedig már egészen vad várakozásokkal figyelik, hogy milyen lehetőségeket rejt a gyártó számára a mesterséges intelligencia területe.

Az Nvidia papírjainak drágulása tavaly májusban lökte át a vállalatot az 1000 milliárd dolláros állomhatáron, most pedig újabb mérföldkőhöz ért: hétfőn egy rövid időre már az Amazont is megelőzte a piaci kapitalizáció tekintetében hétfőn, ami azt jelenti, hogy a csipgyártót a negyedik legértékesebb amerikai vállalat volt a Microsoft, az Apple és az Alphabet (Google) mögött. Az új rekord beállításakor az Nvidia piaci értéke 1,82 billió dollár volt, szemben az Amazon 1,81 billiójával, miközben az Alphabet is bőven "lőtávolban" volt tőlük a maga 1,87 billió dolláros értékelésével. Az Nvidia utoljára 2002-ben volt értékesebb az Amazonnál, amikor még mindkettő a 6 milliárd dolláros szinten járt.

Az MI mindent arannyá változtat

Az Alphabet piaci kapitalizációja ebben a pillanatban 1,84 billió dolláron, az Amazoné 1,79 billió dolláron, az Nvidiáé pedig 1,78 billió dolláron áll, ami praktikusan holtversenyt jelent a képzeletbeli dobogó harmadik fokán. Bár az utóbbi napokban az Amazon és az Alphabet is az elemzői várakozáokat túlszárnyaló eredményeket jelentett, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos hisztéria messze a csipgyártó Nvidia részvényárfolyamát tolta meg a legjobban: a vállalat papírjai az elmúlt 12 hónapban 223 százalékkal erősödtek, amivel az úgynevezett "Magnificent Seven" csoport tagjai, vagyis az Alphabet, az Amazon, az Apple, a Meta, a Microsoft, az Nvidia és a Tesla között még a Meta Platforms 163 százalékos növekedését is lepipálja.

A mesterséges intelligencia körüli optimizmus egyébként rendszeresen eredményez megdöbbentő árfolyam-emelkedéseket: az Arm Holdings részvényeinek például megduplázódott az értéke a múlt hét közepe óta, miután a brit technológiai vállalat ugyancsak a piaci várakozásokat meghaladó negyedéves eredmény-előrejelzést közölt, és ezzel a Wall Street legújabb kedvencévé vált az MI-őrületben. Bár az Arm értéke még "csak" most haladta meg a 150 milliárd dollárt, így is közel háromszorosára nőtt a tőzsdei kereskedésbe való tavaly szeptemberi visszatérése óta. Igaz, ott az IPO-t követően a tulajdonos Softbank megtartotta 90 százalék fölötti részesedését, míg az Nvidia esetében a tíz legnagyobb részvényes közösen is csak a vállalat körülbelül egyharmadát birtokolja.

Piaci hírek

Túlkompenzáló MI-je miatt szabadkozik a Google

Úgy tűnik, az nem megoldás, ha az algoritmusok előítéletességét egy nagy adag ellenirányú lökettel próbáljuk kompenzálni.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.