A világ legnagyobb oktatási kiadója NFT-ket csinálna az elektronikus könyveiből, hogy abból is hasznot húzhasson, ha azt a vásárlói továbbértékesítik.
Hirdetés
 

A brit Pearson, a világ legnagyobb, oktatási területen működő kiadója (és valaha volt legnagyobb könyvkiadója) azt tervezi, hogy az új technológiák segítségével a másodlagos könyvpiacot is lefölözi magának: a nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) és a blokklánc segítségével szerezne részesedést saját anyagainak továbbadásából, ahogy egyre több könyv jelenik meg online formában. A Bloomberg a társaság vezérigazgatóját idézi, aki szerint az analóg világban egy-egy Pearson-tankönyvet akár hétszer is továbbértékesítenek, miközben a londoni székhelyű oktatási csoportnak csak a legelső üzletből származik bevétele.

Ezzel a papírkönyvek kapcsán nyilván nehéz bármit is kezdeni, de ahogy a tankönyvek körében szaporodnak a digitális kiadások, a vállalat változtatni szeretne ezen a gyakorlaton. Andy Bird, a a Walt Disney International korábbi elnöke és a Pearson jelenlegi vezetője szerint a digitalizáció nem csak a másodlagos piacot csökkenti, de azt is lehetővé teszi, hogy a cég az összes termékének minden eladásában részt vegyen azok teljes életciklusa során. Az egyedi azonosítóval ellátott anyagokat az elosztott főkönyvi rendszerben követnék nyomon, azt is nyilvántartva, ha azok egyik tulajdonostól a másikhoz kerülnek.

A befektetők örülnek, mások kevésbé

Az NFT-piac az utóbbi időben látványosan visszaesett a világjárvány alatti spekulációs hullámot követően, de a Pearson most a digitális piacra való átállás zálogátlátja benne, ahol már nem tankönyveket, hanem tulajdonképpen online tankönyv-előfizetéseket árulna. A kommetárok azt is kiemelik, hogy a kiadó mérete folytán ez a lépés nem csak magát a vállalatot érintené, hanem feltételezhető, hogy a többi jelentős piaci szereplőt is hasonló lépésekre ösztönözné. Az NFT-s tervekről egyébként nem árultak el konkrétumokat, de azt azért közölték, hogy már vizsgálják a következő nagy átalakulás, a metaverzum következményeit és lehetőségeit is.

Az ötlet a befektetőknek mindenképpen megtetszett, amennyiben a Pearson részvényei hétfőn 10 százalékkal erősödtek a londoni tőzsdén. A profitmaximalizálásra irányuló tervek azonban a fogyasztók körében már nem arattak osztatlan sikert, nem utolsósorban azért, mert sokan így is alig tudják finanszírozni a méregdrága tankönyveiket, ezzel pedig azt a lehetőséget is elveszítenék, hogy keressenek némi pénzt azok továbbadásával. Bár az NFT-koncepció ezen a területen sem újdonság, sőt eddig is árultak ilyen formában különféle kiadványokat, a másodlagos piac kifacsarása kellemes újdonság lesz.

Piaci hírek

Vodafone-t cserélt Yettelre a magyar állam

A 4iG viszont az Antenna Hungárián keresztül immár a Vodafone 70,5 százalékát birtokolja.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

Felderítés nélkül csatába menni – nagyjából ehhez hasonlítható az automatizált rendszereket nélkülöző kibervédelem. A mesterséges intelligencia mindkét oldalon beszállt a küzdelembe.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.