A Stanford Egyetem eredetileg idősek egészségügyi monitorozására fejlesztett rendszere a járványok során kiválóan alkalmas lehet majd az otthoni karanténba zárt emberek folyamatos vizsgálatára is.

A Stanford Egyetem emberközpontú mesterségesintelligencia-kutatással foglalkozó intézete (Stanford Institute of Human-Centered AI) a koronavírus-járvány kapcsán tartott konferenciát, amelyen a szervezet egyik vezetője ismertette egy MI-vezérelt otthoni rendszer koncepcióját. A körülményekre való tekintettel virtuálisan lebonyolított előadás egy olyan megoldásról szólt, amely képes folyamatosan monitorozni a lakók egészségi állapotát, különös tekintettel a COVID-19 vírusfertőzés tüneteire, miközben már a tervezésekor is alapvető szempontnak tekintik a személyes adatok védelmét és az informatikai biztonságot.

A rendszer legfőképpen az egyedül élő idősebb emberek összekapcsolását szolgálná családjukkal és az egészségügyi intézményekkel. Ez a mostanihoz hasonló helyzetekben azért bizonyulhat különösen hasznosnak, mert ilyenkor az ő védelmükben éppen hogy minimálisra kell szorítani a kontaktusok számát, ez viszont azt jelenti, hogy nehéz idejében meggyőződni róla, ha a megbetegedés jeleit mutatják. Ez az ellentmondás a technológia segítségével oldható fel, mivel az lehetővé teszi a fizikai kapcsolat nélküli ellenőrzést az amúgy is különféle betegségekkel élő felhasználóknál.

A mostani kutatásban egy olyan interdiszciplináris csapat vesz részt, amelyben a kórházi orvosoktól a számítástechnikai szakemberekig képviseltetik magukat a kapcsolódó tudományterületek, és amely már a koronavírus megjelenésének legelső időszaka óta ezen a projekten dolgozik. Bár az elmúlt években is az idősek függetlenebb életét és krónikus betegségeik hatékonyabb kezelését segítő MI alapú megoldásokat kutatták, az csak most vált nyilvánvalóvá, hogy ugyanaz a technológia a járványok közepette, a tömegesen karanténná alakuló otthonokban is kiválóan alkalmazható lenne.

Az egész elképzelés a lakásokba telepített kamerákon és szenzorokon, illetve testen hordható érzékelőkön keresztül égzett adatgyűjtésre, ami különösen a kamerák esetében vet fel adatvédelmi kérdéseket. Ezek ugyanis nagyon pontos és részletes információt szolgáltatnak a felhasználók aktivitásáról, viszont a legkevésébé kompatibilisek a legtöbb ember személyiségi jogi igényeivel. Ahogy nemrég írtuk, az egészségügyi vészhelyzetben a durva beavatkozások mindenhol hatékonynak bizonyulnak, azonban azzal is számolni kell, hogy a személyes adatokhoz fűződő jogokat nem feltétlenül jó ötlet erre hivatkozva kritika nélkül felfüggeszteni.

Az első pillanattól szempont a biztonság

A szenzorok elvileg egy biztonságos központi szerverre továbbítják a személyes attribútumok nélküli adataikat, a folyamatot pedig szabványokhoz igazodva próbálják minél biztonságosabbá tenni. Az eredményeket orvosok és MI-szakértők elemzik és kommentálják, hogy rövid idő alatt létrehozzák a megfelelő gépi tanuló modelleket, amelyeket aztán a klinikai értelemben releváns minták felsismerésére tréningezhetnek (légzés, alvás, étkezés stb.) A rendszer tulajdonképpen csak a számára is érdekes negatív változásokat figyeli az alanyok napi aktivitásában, de ez közel sem terjed ki minden tevékenységükre, és a kutatók szerint megfelelő kompromisszumot jelent majd a hasznosság és az adatvédelem összefüggésében.

A betanított modelleket később a merevlemezes titkosítással működő edge eszközökre (vagyis a szenzorokkal közvetlenül kapcsolatban álló lokális gépekre) telepítenék, és innentől zárt rendszerben, helyben futna, nem cserélne adatokat semmilyen külső forrással. A kétségtelenül biztonságosabb felállás persze lehetetlenné teszi a modellek további tanítását, legalábbis a hagyományos értelemben. Az eszközök frissítése továbbra is szükséges lehet az új környezetekhez való adaptációhoz vagy a rendszerek megbízhatóságának fejlesztéséhet, ez azonban emberi felügyelet vagy értesítések nélkül történne a federated learning (kb szövetségben tanulás) nevű eljárással, amely az adatok anonimizálása mellett egy megbízható harmadik felet iktat a folyamatba.

A rendszer az eredményeket a kijelölt egészségügyi intézmények vagy családtagok felé is továbbítja, ahol mobil vagy alkalmazásból vagy valamilyen webes interfészen keresztül, többfaktoros azonosítást követően lehet hozzájuk férni. A kutatók azt is hangsúlyozzák, hogy ez semmiképpen sem lehet a diagnosztikai döntéshozatal eszköze, de a folyamatos felügyelet és az esetleges riasztások nagyban megkönnyíthetik a valamilyen okból egyedül lévő, jellemzően idősebb vagy valamilyen fertőzés miatt izolált emberek ellenőrzését. Érdemes megjegyezni, hogy a Stanford kutatási projektje az elképzelés tudományos oldalára koncentrál, de egy San Franciscó-i idősgondozással foglalkozó szervezettel közösen a gyakorlatban is sikerült a következő szintre emelni a fejlesztéseket.

Közösség & HR

160 millió dolláros szuperszámítógépet rendelt az EU

A rendszert a HPE szállíthatja le és a tervek szerint Finnországban áll munkába. Ha sietnek vele, ez lehet a világ aktuálisan legerősebb szuperszámítógépe.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.