A témaválasztás és a szóhasználat is utalhat rá, ha valaki lelkesen terjeszti az ellenőrizetlen forrásokból származó vagy szándékosan félrevezető információt, ennek széles körű elemzéséhez viszont gépi intelligenciára van szükség.

A Sheffieldi Egyetem számítástudományi részlegének kutatói egy olyan MI-algoritmus fejlesztéséről számoltak be, ami nagy pontossággal képes előrejelezni az egyes Twitter-felhasználókról, ha azokra jellemző az ellenőrizetlen vagy hamis információ terjesztése – természetesen még azelőtt, hogy erre ténylegesen sor kerülne. A tudósok összesen 6.200 fiókból származó több mint 1 millió publikus tweetet elemeztek a természetes nyelvek feldolgozására szolgáló módszerekkel, ami segített a rendszernek feldolgozni és értelmezni a nyelvi adatokat.

A kutatás részeként a felhasználókat két kategóriába osztották: az egyikbe kerültek, akik hajlamosak voltak továbbadni a megbízhatatlan információt, a másikba pedig azok, akikre ez nem volt jellemző. A feldolgozott szövegek alapján betanított modell innentől kezdve az új alanyok esetében is képessé vált majdnem 80 százalékos pontossággal előrejelezni, ha az illető a jövőben meg fogja osztani a bizonytalan forrásokból származó tartalmakat, ami már fejlesztéseknek ebben a szakaszában is bőven túlhaladja a pénzfeldobásos eredményeket.

A vizsgálatok megmutatták, hogy az ilyen felhasználók hajlamosabbak politikai vagy vallási témákról értekezni, és az átlagosnál gyakrabban használnak nem túl szalonképes kifejezéseket. Twitter-üzeneteikben ugyancsak az átlagnál gyakrabban fordulnak elő a "liberális", a "kormány" vagy a "média" szavak (itt természetesen angol nyelvű posztokról beszélünk), mint ahogy a Közel-Kelet, Izrael és az iszlám vallás is gyakran megjeleni a tőlük származó tweetekben.

A nyugodt felhasználó a jó felhasználó

Ezzel szemben azok, akik kevéssé hajlamosak az ellenőrizetlen vagy szándékosan félrevezető tartalom megosztására, sokkal gyakrabban posztolnak személyes témákat, mint amilyenek az érzelmek vagy a barátaikkal való különféle interakciók. A megbízhatónak tekintett hírforrásokra hivatkozó felhasználókra a statisztika alapján is jellemző, hogy gyakrabban használnak jövőidőt, illetve a "hangulat", az "izgalmas" vagy a "születésnap" szavakat.

A kutatók szerint az ehhez hasonló anyagok segítségére lehetnek a Twitternek, a Facebooknak és más közösségimédia-szolgáltatóknak, hogy új megoldásokat dolgozzanak ki a dezinformáció terjesztésének akadályozására. Az eredmények ugyancsak hasznosak lehetnek a társadalomtudományok vagy a pszichológia területén, ahol nagy összefüggésekben is hozzájárulhatnak a felhasználói viselkedés jobb megértéséhez, tekintettel például a politikai indulatok és a kétes forrásból származó értesülések összefüggéseire. Az persze nem meglepő, hogy a felspannolt júzerek lelkesebben szaladnak be a málnásba, de a mostani kutatás lényege éppen az algoritmizált előrejelzés, vagyis hogy ne csak utólag lehessen megállapítani, ha valaki tényleg így viselkedett. 

Ahogy a Facebook november végén közzétett statisztikáiból is kiderült, a közösségi oldalon 10 ezer megtekintésből 10-11 esetben futnak bele a felhasználók gyűlöletbeszédnek minősített tartalmakba, vagyis az egyes bejegyzéseket vagy megosztásokat olvasva 0,10-0,11 százalékos eséllyel találkozhatnak ilyesmivel. Ahogy akkor írtuk, az esélyeket itt sem a posztok összeszámolásával, hanem véletlenszerű minták eléréseinek vizsgálatával állapítják meg, figyelembe véve abejegyzések terjedésének viralitását is.

Közösség & HR

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.