A Bloomberg értesülései szerint az Apple nem kevesebb mint 10 millió darabbal kénytelen csökkenti az új iPhone idei termelési célszámát.
Hirdetés
 

Amikor az Apple július közepén az elemzők várakozásait meghaladó eredményeket jelentett az idei harmadik pénzügyi negyedévére, úgy tűnt, hogy a vállalat az év első felében sikeresen hárította el az elektronikai ágazatot is súlyosan érintő, globális csiphiány hatásait. A későbbi időszakról szólva viszont maga az Apple is elismerte, hogy az addiginál komolyabb problémákra számít: bár a részletekbe nem igazán mentek bele, a befektetők beszédes dolognak tartották, hogy sem a csiphiány enyhülésével, sem az október-decemberi negyedévvel kapcsolatban nem voltak hajlandók pontos előrejelzést adni.

A Bloomberg bennfentes forrásaira hivatkozva most arról számolt be, hogy az ellátási láncok akadozása miatt az Apple akár 10 millió darabbal is kénytelen lesz csökkenti iPhone 13-as idei gyártási volumenét. Ez a lap szerint azt jelentené, hogy a társaság nem feltétlenül lesz képes leszállítani az év végéig becsült 90 millió darabot az új iPhone-modellekből. Az Apple állítólag már közölte is a partnereivel, hogy a korábban tervezettnél kevesebb egységgel számol, mivel a csipgyártók, köztük a Broadcom és a Texas Instruments, nehézségekkel küzd a komponensek leszállításában.

A Reuters vonatkozó riportjából az is kiderül, hogy az érintettek közül sem az Apple, sem a Broadcom vagy a Texas Instruments nem válaszolt még a hírügynökség megkeresésére, de mindegyikük részvényárfolyama enyhe, 1 százalék körüli gyengüléssel reagált a Bloomberg értesüléseire. A nyáron az már kiderült, hogy a csiphiány érezhető hatással volt a Mac és az iPad gépek eladásaira, de akkor az Apple még azt közölte, hogy az elmaradó bevételek a korábbi optimista becsléseknél is alacsonyabbak voltak. Most azonban úgy tűnik, hogy a szűk keresztmetszetek a következő időszakban már az iPhone gyártásában is problémákat okoznak.

Aggódni azért nem kell értük

Az Apple vezérigazgatója egyébként júliusban arról beszélt, hogy a szállítási díjak mindenhol növekednek, de a csiphiánytól nem várja a komponensek árának további emelkedését. Sőt azt is valószínűsítette, hogy az árak inkább lefelé indulnak majd el, és kizárta, hogy a továbbiakban felfelé hajtanák a költségeket. Miután a társaság bevételeinek majdnem fele még mindig az iPhone termékkategóriából származik, a legelső kérdés továbbra is az, hogy az elkövetkező negyedévekben a csiphiány hogyan befolyásolja ezt a szegmenst és rajta keresztül a befektetői elvárások teljesítését.

A Reuters mindehhez hozzáteszi, hogy az Apple páratlan anyagi forrásai és a chipgyártókkal kötött hosszú távú ellátási szerződései miatt sokkal jobban viselte az ellátási problémákat a többi piaci szereplőnél. Így az sem csoda, hogy az elemzők egy része továbbra is erős számokat vár a szeptemberben megjelent iPhone 13 modellektől, figyelembe véve, hogy a fogyasztók közül is sokan váltani akarnak az 5G-képes eszközökre. A hírügynökség a Counterpoint Research kutatási igazgatóját idézve azt írja, hogy a célszámok kilátásban lévő csökkentése akár az Apple megszokott bevezetési folyamatának is a része lehet.

Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy a kezdeti vásárlói rohamra és a túlrendelésekre való felkészülést követően mindig tisztába kell tenni az értékesítési tendenciákat, és annak alapján vissza kell vágni a megrendeléseket. A Counterpoint Research egyelőre úgy látja, hogy az iPhone 13 értékesítése nem csak egészséges, de a tavaly megjelent iPhone 12-höz képest még erősebb is lehet, így a piackutató nem változtat negyedik negyedéves, 85-90 millió darabos előrejelzésén az iPhone 13 eladásaival kapcsolatban.

Piaci hírek

Lebuktatta az OpenSignal az amerikai 5G-t, alig gyorsabb a 4G-nél

A felhasználók agyának rózsaszín köddel borításában profik a szolgáltatók. Meglehet, túl bonyolult is a technológia.
 
Míg korábban a kínálat szűkösségén fanyaloghattunk, most inkább a bőség zavara viheti tévútra a vállalatokat.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.